Fråga Siri, diktering och integritet

Apple lagrar transkriberingar av dina interaktioner med Siri och kan granska en delmängd av dessa. Siri kan även skicka information som din röstinmatning, Siri-inställning, kontakter och platsinformation till Apple för att bearbeta din förfrågan. Dessa data associeras inte med ditt Apple‑ID.

Siri har utformats för att skydda din information och låta dig välja vad du vill dela.

Fråga Siri, diktering och integritet beskriver det förvalda beteendet för Siri och diktering. Om du väljer att delta i Förbättra Siri och diktering samlas ytterligare data in, lagras och granskas. Mer information hittar du på www.apple.com/se/legal/privacy/data/sv/improve-siri-dictation.

När du gör förfrågningar skickar Siri vissa data om dig till Apple i syfte att bearbeta och besvara dina förfrågningar.

När du använder Siri anger enheten i Siri-inställningar om det du säger behandlas på enheten istället för att skickas till Siri-servrar. I annat fall kommer din röstinmatning att skickas till Siri-servrar för behandling. I samtliga fall skickas transkriberingar av dina interaktioner till Apple så att dina förfrågningar kan behandlas.

När du använder diktering anger enheten i Tangentbordsinställningar om dina röstindata och transkriberingar för diktering av allmän text (t.ex. när du skriver meddelanden och anteckningar, men inte när du dikterar i en sökruta) behandlas på enheten och inte skickas till Siri-servrar. I annat fall kommer det du dikterar att skickas till servern för behandling.

När du använder Siri och diktering skickar enheten andra Siri-data till Apple, exempelvis:

• kontaktnamn, smeknamn och relationer till dig (t.ex. ”pappa”) om du ställer in dem som kontakter.
  • Tilltalsord, om det har ställts in i språk- och regionsinställningarna
  • musik och poddar som du lyssnar på
  • namn på dina och familjedelningsmedlemmars enheter
  • namn på tillbehör, hem, scenarier och medlemmar i ett delat hem i appen Hem och Apple TV-användarprofiler
  • etiketter för olika saker, exempelvis namn på personer i Bilder, namn på påminnelser och namn i listor i Påminnelser
  • namn på apparna som är installerade på enheten och genvägar som du har lagt till via Siri.

Siri-data, vilka även omfattar datorgenererade transkriberingar av dina Siri-förfrågningar, används i syfte att hjälpa Siri och diktering på din iOS-enhet och eventuella Apple Watch- eller HomePod-enheter eller HomeKit-tillbehör som stöds och som är inställda med din iOS-enhet, att bättre förstå dig och uppfatta vad du säger.

Siri-data, inklusive dina Siri-förfrågningar, associeras med en slumpmässig, enhetsgenererad identifierare. Denna slumpmässiga identifierare är inte länkad till ditt Apple-ID, din e-postadress eller andra data som Apple kan ha fått från din användning av andra Apple-tjänster.

Siri-data används inte till att skapa en marknadsföringsprofil och säljs aldrig till tredje part.

Om du har Platstjänster påslaget när du gör en förfrågan skickas enhetens plats också till Apple när du använder Siri eller diktering i syfte att förbättra dess svar på dina förfrågningar. I syfte att få fram relevanta svar kan Apple använda din internetanslutnings IP-adress till att uppskatta din plats genom att matcha den gentemot ett geografiskt område.

Endast minsta möjliga datamängd lagras på Siri-servrar

När du använder Siri lagrar Apple transkriberingar av dina interaktioner med Siri och kan granska en delmängd av dessa transkriberingar för att utveckla och förbättra Siri och diktering samt andra funktioner för språkbearbetning (exempelvis röststyrning).

När du använder diktering anger enheten i Tangentbordsinställningar om dina röstindata och transkriberingar för diktering av allmän text (t.ex. när du skriver meddelanden och anteckningar, men inte när du dikterar i en sökruta) behandlas på enheten och inte skickas till eller lagras på Siri-servrar som förval. I annat fall lagrar Apple transkriberingar av det du dikterar och kan granska en delmängd av dessa transkriberingar för att utveckla och förbättra Siri, diktering och andra funktioner för språkbearbetning (exempelvis röststyrning).

Din förfrågningshistorik associeras med den slumpmässiga identifieraren i upp till sex månader. Din förfrågningshistorik kan omfatta transkriberingar, ljud för användare som har valt att delta i förbättring av Siri och diktering, Siri-data samt relaterade data som enhetsspecifikationer, enhetskonfiguration, prestandastatistik och den ungefärliga platsen för din enhet när en förfrågan gjordes. Efter sex månader blir din förfrågningshistorik avassocierad från den slumpmässiga identifieraren och kan behållas i upp till två år i syfte att hjälpa Apple att utveckla och förbättra Siri, diktering och andra funktioner för naturlig språkbearbetning (exempelvis röststyrning). Den lilla delmängd förfrågningar som har granskats kan behållas längre än två år, utan den slumpmässiga identifieraren, för pågående förbättringsarbete av Siri.

Om du väljer att tillåta appar från tredje part att interagera med Använd med Fråga Siri kan vissa data från dessa appar skickas till Apple för att hjälpa Siri att förstå din förfrågan, och delar av förfrågningen delas med appen för att hjälpa den att ge ett svar eller vidta en åtgärd (till exempel för skicka ett meddelande eller boka en skjuts). När Siri interagerar med en app från tredje part å dina vägnar omfattas du av den appens användarvillkor och integritetspolicy. Om du väljer att tillåta att appar använder Siri för transkribering kan röstdata som ska transkriberas skickas till Apple.

Dina Siri-inställningar synkroniseras mellan dina Apple-enheter med heltäckande kryptering om du använder iCloud. Om du har ställt in Siri synkroniseras även en liten andel av dina förfrågningar med heltäckande kryptering i syfte att förbättra personligt anpassad Siri-igenkänning på alla dina enheter. De personligt anpassade röstigenkänningsmodellerna och dina interageringar med Siri och diktering som utförs på enheten kan använda information på din enhet i syfte att förbättra precision och modellprestanda. Status för dina timers, alarm, delade medier och, om du har valt att delta i Personliga funktioner på HomePod, status för telefonsamtal, från din enhet och avståndet till en sådana enhet delas lokalt med dina Apple-enheter i närheten så att andra kan styra dem från dina enheter i närheten som har aktiverat Siri.

Du har valfrihet och kontroll

Du kan avaktivera Fråga Siri eller diktering när du vill. Om du vill stänga av Fråga Siri öppnar du Inställningar > Siri och sökning > ”Lyssna efter” och trycker för att stänga av. Öppna sedan Inställningar > Siri och sökning och tryck för att stänga av ”Tryck på hemknappen för Siri” eller ”Tryck på sidoknappen för Siri”. Om du vill stänga av diktering öppnar du Inställningar > Allmänt > Tangentbord och trycker för att stänga av Aktivera diktering. Om du stänger av både Fråga Siri och diktering kommer Apple att radera Siri-data som är associerade med den slumpmässiga identifieraren.

Du kan radera förfrågningshistorik som är associerad med en slumpmässig identifierare och behållits i sex månader genom att öppna Inställningar > Siri och sökning > Historik för Siri och diktering och trycka på Radera historik för Siri och diktering.

Du kan när som helst styra vilka appar som kan integrera med Använd med Fråga Siri genom att öppna Inställningar > Siri och sökning > [appnamn] > Använd med Fråga Siri.

Du kan stänga av Platstjänster för Siri genom att öppna Inställningar > Integritet och säkerhet > Platstjänster, trycka på Siri och diktering och sedan trycka på Aldrig.

Om du inte vill att personlig Siri-anpassning ska synkroniseras mellan enheter kan du avaktivera Siri genom att öppna Inställningar > [ditt namn] > iCloud och sedan trycka för att stänga av Siri.

Du kan även begränsa möjligheten att använda både Siri och diktering genom att öppna Inställningar > Skärmtid > Begränsningar för innehåll/integritet > Tillåtna appar och sedan trycka på Siri och diktering.

Du kan styra vilka appar som använder Siri för transkribering i Inställningar > Integritet och säkerhet > Röstigenkänning.

Genom att använda Siri eller diktering godkänner och samtycker du till att Apple och dess dotterbolag och samarbetspartner överför, samlar in, underhåller, behandlar och använder all nämnd information i syfte att tillhandahålla och förbättra Siri och dikteringsfunktioner i produkter och tjänster från Apple. Apple kan bearbeta och lagra den här informationen hos betrodda tredjepartsleverantörer. Information som samlas in av Apple kommer under alla förhållanden att behandlas i enlighet med Apples integritetspolicy, som finns på www.apple.com/se/privacy.

Publiceringsdatum: 18 september 2023