Om en vätskevarning visas på din iPhone

När du ansluter en Lightning- eller usb-C-kabel eller ett tillbehör till din iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR eller senare kan din iPhone varna dig om det finns vätska i kontakten.

Om du ser en av dessa varningar har din iPhone upptäckt vätska i Lightning- eller usb-C-kontakten eller på kabeln eller tillbehöret. Det går då inte att ansluta tillbehör eller laddare förrän kontakten, kabeländarna och tillbehöret har torkat. Detta är för att skydda din iPhone och tillbehöret.

ios-17-iphone-14-pro-charging-not-available-prompt

Laddning har stängts av: Visas om du ansluter din iPhone med en Lightning-kontakt till en laddare och vätska upptäcks.

ios-17-iphone-15-pro-liquid-detected-prompt

Vätska har upptäckts i usb-C-kontakten: visas om du ansluter ett tillbehör eller en laddare till din iPhone med en usb-C- till usb-A-kabel och vätska upptäcks. Koppla från laddningskabeln omedelbart.

Du ser kanske något av följande:

• Vätska har upptäckts i Lightning-kontakten: visas om du ansluter ett Lightning-tillbehör till din iPhone (som inte laddar enheten) och vätska upptäcks.

• Vätska har upptäckts: den här varningen visas om du ansluter ett usb-C-tillbehör till din iPhone och vätska upptäcks.

Om du laddar din iPhone medan Lightning- eller usb-C-kontakten är våt kan stiften på kontakten eller kabeln korrodera och orsaka permanenta skador eller sluta fungera, vilket leder till anslutningsproblem för din iPhone eller tillbehöret.

Du ska inte ladda din iPhone när den är blöt, men det kanske behövs i en nödsituation. Om du ansluter din iPhone till kabeln eller tillbehöret igen har du möjlighet att åsidosätta vätskevarningen vid en nödsituation och ladda din iPhone.

Om du har en trådlös laddare kan du ladda iPhone med den. Du får bästa möjliga resultat om du kontrollerar att baksidan av din iPhone är torr innan du placerar den på en Qi-certifierad laddare. Läs mer om trådlös laddning av iPhone.

Om din iPhone eller tillbehöret är blött

Koppla bort kabeln från din iPhone och koppla bort den andra änden av kabeln från strömadaptern eller tillbehöret.

Sätt inte i kabeln igen förrän din iPhone och kabeln är helt torra.

Torka din iPhone:

1. Avlägsna överflödig vätska genom att slå din iPhone försiktigt mot handen med kontakten vänd nedåt. Låt din iPhone torka på en torr yta med lite luftström.

2. Vänta minst 30 minuter innan du provar att ladda med en Lightning- eller usb-C-kabel eller ansluter ett tillbehör.

3. Om du ser varningen igen finns det fortfarande vätska i kontakten eller under stiften på kabeln. Lägg din iPhone på en torr plats med lite luftdrag i upp till en dag. Du kan försöka ladda eller ansluta ett tillbehör igen under denna period. Det kan ta upp till 24 timmar innan det är helt torrt.

4. Om din telefon har torkat men fortfarande inte laddas kopplar du bort kabeln från adaptern och kopplar bort adaptern från väggen (om det är möjligt) och ansluter dem sedan igen.

Här kommer några exempel på sådant du inte ska göra:

• Torka inte din iPhone med en extern värmekälla eller tryckluft.

• För inte in främmande föremål, till exempel en bomullspinne eller pappershandduk, i kontakten.

• Placera inte din iPhone i en påse ris. Om du gör det kan små rispartiklar skada din iPhone.

Om det inte finns vätska i din iPhone eller tillbehöret

Om du ser varningen varje gång du ansluter en viss kabel eller ett tillbehör kan det hända att det finns skador på kabeln eller tillbehöret. Kontakta tillverkaren.

Om du ser varningen varje gång du ansluter en Apple Lightning-kabel eller ett tillbehör kontaktar du Apple-supporten.