Om en vätskevarning visas på din iPhone

När du ansluter en Lightning-kabel eller ett tillbehör till din iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR eller senare kan iPhone varna dig om det finns vätska i Lightning-porten.

Om du ser en av dessa varningar har din iPhone upptäckt vätska i Lightning-porten, Lightning-kabeln eller Lightning-tillbehöret. Det går då inte att ansluta tillbehör eller laddare förrän Lightning-porten och tillbehöret har torkat. Detta är för att skydda din iPhone och tillbehöret.

Laddning har stängts av: Visas om du ansluter din iPhone till en laddare och vätska upptäcks.

Vätska har upptäckts i Lightning-kontakten: Visas om du ansluter ett tillbehör till din iPhone (som inte laddar enheten) och vätska upptäcks.

Om du laddar din iPhone medan Lightning-porten är blöt kan stiften på Lightning-porten eller kabeln korrodera och orsaka permanenta skador eller sluta fungerahet, vilket leder till anslutningsproblem för din iPhone eller tillbehöret.

Du ska inte ladda din iPhone när den är blöt, men det kanske behövs i en nödsituation. Om du ansluter din iPhone till Lightning-kabeln eller tillbehöret på nytt har du i en nödsituation möjlighet att åsidosätta vätskevarningen och ladda din iPhone.

Om du har en trådlös laddare kan du ladda iPhone med den. Du får bästa möjliga resultat om du kontrollerar att baksidan av din iPhone är torr innan du placerar den på en Qi-certifierad laddare. Läs mer om trådlös laddning av iPhone.

Om det finns vätska i iPhone eller Lightning-tillbehöret

Koppla ur alla kablar och tillbehör. Koppla inte i dem igen innan de är helt torra.

Torka din iPhone:

1. Avlägsna överflödig vätska genom att slå din iPhone försiktigt mot din hand med Lightning-kontakten vänd nedåt. Låt din iPhone torka på en torr yta med lite luftström.
  2. Vänta minst 30 minuter innan du testar att ladda med en Lightning-kabel eller ansluta ett Lightning-tillbehör.
  3. Om du ser varningen igen finns det fortfarande vätska i Lightning-porten eller under stiften i Lightning-kabeln. Lägg din iPhone på en torr plats med lite luftdrag i upp till en dag. Under denna period kan du testa igen att ladda eller ansluta ett Lightning-tillbehör. Det kan ta upp till 24 timmar innan det är helt torrt.

Här kommer några exempel på sådant du inte ska göra:

• Torka inte din iPhone med en extern värmekälla eller tryckluft.
  • För inte in främmande föremål, till exempel en bomullspinne eller pappershandduk, i Lightning-kontakten.
  • Placera inte din iPhone i en påse ris. Om du gör det kan små rispartiklar skada din iPhone.

Om det inte finns vätska i iPhone eller Lightning-tillbehöret

Om du ser varningen varje gång du ansluter en viss kabel eller ett tillbehör kan det hända att det finns skador på kabeln eller tillbehöret. Kontakta tillverkaren.

Kontakta Apple-supporten om du ser varningen varje gång du ansluter en Apple Lightning-kabel eller ett tillbehör.