Om iPadOS-uppdateringar

iPadOS är det kraftfulla operativsystemet med ett nytt namn som tecken på den distinkta iPad-upplevelsen. iPadOS bygger på samma grund som iOS men lägger till nya kraftfulla och intuitiva funktioner särskilt anpassade för iPads stora skärm och mångsidighet. Den här uppdateringen introducerar nya sätt att arbeta med flera appar, visar mer information med ett ögonkast på den omdesignade hemskärmen, ger Apple Pencil ett ännu bättre gensvar tillsammans med ett nytt sätt att märka vad som helst på direkten, ett nytt dramatiskt mörkt läge, gör det möjligt att logga in på webbplatser enkelt och med skyddad integritet samt innehåller nya verktyg för redigering och visning av bilder. iPadOS är snabbare och mer responsivt tack vare optimeringar i hela systemet.

Du hittar mer information om säkerhetsinnehållet i Apple-programuppdateringar på https://support.apple.com/sv-se/HT201222

iPadOS 13.2.3

iPadOS 13.2.3 innehåller buggfixar och förbättringar för iPad. Den här uppdateringen:

• Löser ett problem som kan leda till att systemsökningar och sökningar i Mail, Filer och Anteckningar inte fungerar.
  • Åtgärdar ett problem som kan leda till att bilder, länkar och andra bilagor inte visas i detaljvyn i Meddelanden.
  • Löser ett problem som kan förhindra att appar hämtar innehåll i bakgrunden.
  • Åtgärdar ett problem som kan förhindra att Mail hämtar nya mejl samt att innehåll och citat från originalmejl inkluderas i Exchange-konton.

Du hittar mer information om säkerhetsinnehållet i Apple-programuppdateringar på https://support.apple.com/sv-se/HT201222

iPadOS 13.2.2

iPadOS 13.2.2 innehåller buggfixar och förbättringar för iPad. Den här uppdateringen:

• Åtgärdar ett problem som kunde leda till att appar oväntat avslutades när de kördes i bakgrunden.
  • Åtgärdar ett problem som ledde till att svar på S/MIME-krypterade mejl mellan Exchange-konton blev oläsbara.
  • Löser ett problem där enkel inloggning med Kerberos i Safari kan visa en dialogruta för autentisering.
  • Åtgärdar ett problem som kan avbryta laddning för Lightning-strömförsörjda tillbehör från Yubikey.

Du hittar mer information om säkerhetsinnehållet i Apple-programuppdateringar på https://support.apple.com/sv-se/HT201222

iPadOS 13.2

iPadOS 13.2 introducerar fler och uppdaterade emojier, annonsering av meddelanden för AirPods, stöd för AirPods Pro, Säker HomeKit-video, HomeKit-kompatibla routrar och nya integritetsinställningar för Siri. Den här uppdateringen innehåller även buggfixar och förbättringar.

Emojier

• Fler än 70 nya eller uppdaterade emojier som omfattar djur, mat, aktiviteter, nya hjälpmedelsemojier, könsneutrala emojier och hudtonsval för paremojier.

AirPods-stöd

• Annonsera meddelanden med Siri som läser upp inkommande meddelanden i dina AirPods.
  • AirPods Pro-stöd

Hem-appen

• Säker HomeKit-video gör det möjligt att privat spela in, lagra och titta på krypterad video från dina säkerhetskameror samt upptäcker personer, djur och fordon.
  • Med HomeKit-kompatibla routrar kan du kontrollera vad dina HomeKit-tillbehör kommunicerar med via internet eller i hemmet.

Siri

• Du kan använda integritetsinställningar till att styra om du vill hjälpa till att förbättra Siri och diktering genom att tillåta att Apple lagrar ljud från dina interaktioner med Siri och diktering.
  • Alternativ för att radera Siri- och dikteringshistorik från Siri-inställningarna.

Den här uppdateringen innehåller även buggfixar och andra förbättringar. Den här uppdateringen:

• Löser ett problem som kan förhindra att lösenord fylls i automatiskt i appar från tredje part.
  • Åtgärdar ett problem som kan förhindra att tangentbordet visas när Sök används.
  • Löser ett problem som ledde till att Meddelanden endast skickade en enda notis när alternativet för att upprepa notiser var aktiverat.
  • Åtgärdar ett problem där Meddelanden kan visa ett telefonnummer istället för kontaktens namn.
  • Löser ett problem som gjorde att Kontakter öppnades med den sist öppnade kontakten istället för kontaktlistan.
  • Åtgärdar ett problem som kan förhindra att anteckningar i Märkning sparas.
  • Löser ett problem med sparade anteckningar som tillfälligt kunde försvinna.
  • Åtgärdar ett problem med iCloud-säkerhetskopiering som ibland inte slutför en säkerhetskopiering efter att användaren trycker på Säkerhetskopiera nu i Inställningar.
  • Förbättrar prestanda när AssistiveTouch används till att aktivera appväxlaren.

Du hittar mer information om säkerhetsinnehållet i Apple-programuppdateringar på https://support.apple.com/sv-se/HT201222

iPadOS 13.1.3

iPadOS 13.1.3 innehåller buggfixar och förbättringar för iPad. Den här uppdateringen:

• Åtgärdar ett problem som kan förhindra att mötesinbjudningar öppnas i Mail.
  • Åtgärdar ett problem med röstmemoinspelningar som ibland inte hämtas efter en återskapning från en iCloud-säkerhetskopia.
  • Löser ett problem med appar som eventuellt inte hämtas vid återskapning från en iCloud-säkerhetskopia.
  • Förbättrar tillförlitligheten för anslutning av Bluetooth-hörapparater och -headset.
  • Åtgärdar öppningsprestanda för appar som använder Game Center.

Du hittar mer information om säkerhetsinnehållet i Apple-programuppdateringar på https://support.apple.com/sv-se/HT201222

iPadOS 13.1.2

iPadOS 13.1.2 innehåller buggfixar och förbättringar för iPad. Den här uppdateringen:

• Åtgärdar ett problem där statusfältet för iCloud-säkerhetskopiering kunde fortsätta visas även efter att säkerhetskopieringen är klar.
  • Löser ett problem med genvägar som inte kunde köras från HomePod.

Du hittar mer information om säkerhetsinnehållet i Apple-programuppdateringar på https://support.apple.com/sv-se/HT201222

iPadOS 13.1.1

iPadOS 13.1.1 innehåller buggfixar och förbättringar för iPad. Den här uppdateringen:

• Åtgärdar problem som kunde förhindra att iPad återskapas från en säkerhetskopia.
  • Löser ett problem som kunde leda till att batteriet töms snabbare.
  • Löser ett problem med Safari-sökförslag som kunde återaktiveras trots att de stängts av.
  • Löser ett problem som kunde leda till att Påminnelser synkroniseras långsamt.
  • Åtgärdar ett säkerhetsproblem med tangentbordsappar från tredje part.

Du hittar mer information om säkerhetsinnehållet i Apple-programuppdateringar på https://support.apple.com/sv-se/HT201222

iPadOS

Hemskärm

• Idag-widgetar på hemskärmen ger information med ett ögonkast.
  • En ny layout har plats för fler appar på varje sida.

Multitasking

• Slide Over med stöd för flera appar så att du kommer åt dina favoritappar överallt i iPadOS och snabbt kan växla mellan dem.
  • Flera fönster från en enda app i Split View så att du kan arbeta med två dokument, anteckningar eller mejl bredvid varandra.
  • Förbättrade arbetsytor så att du kan öppna samma app i flera ytor.
  • Exposé för appar så att du snabbt kan se alla öppna fönster för en app.

Apple Pencil

• Lägre latens för Apple Pencil gör att den känns mer responsiv än någonsin.
  • Omdesignad verktygspalett med ett nytt utseende, nya verktyg och möjlighet att dra den till valfri sida på skärmen.
  • En ny gest för att märka vad som helst med ett svep från det nedre högra hörnet av skärmen med Apple Pencil.
  • Ett nytt helsidigt alternativ för att märka hela webbsidor, mejl, iWork-dokument och kartor.

Textredigering

• Skrubbning med rullisten så att du direkt kan dra rullisten för att snabbt navigera i långa dokument, webbsidor och e-postkonversationer.
  • Snabbare och mer precis pekarnavigering. Plocka bara upp den och flytta den till önskad plats.
  • Förbättrad textmarkering för enklare markering genom att bara trycka och svepa på texten.
  • Nya gester för att kopiera, klippa ut och klistra in: nyp ihop en gång med tre fingrar för att kopiera, två gånger för att klippa ut och för isär tre fingrar för att klistra in.
  • Ångra i hela iPadOS genom att trycka snabbt med tre fingrar.

QuickType

• Ett nytt flytande tangentbord, som du kan dra dit du vill, ger mer plats för innehållet.
  • Med QuickPath på det flytande tangentbordet kan du enkelt skriva med en hand genom att dra.

Typsnitt

• På App Store finns anpassade typsnitt som du kan använda i dina favoritappar.
  • Typsnitthantering i Inställningar.

Filer

• Filer stöder nu externa enheter så att du får tillgång till och kan hantera filer på en USB-enhet, ett SD-kort eller en hårddisk.
  • SMB-stöd för att ansluta till en server på arbetet eller en dator i hemmet.
  • Lokal lagring så att du kan skapa mappar på den lokala enheten och lägga till dina favoritfiler.
  • Kolumn där du kan tränga ned i nästlade mappar.
  • Förhandsvisningspanel med högupplösta filförhandsvisningar, omfattande metadata och snabbåtgärder.
  • Stöd för komprimering och avkomprimering för att skapa och packa upp zip-filer.
  • Nya kortkommandon för ännu snabbare filhantering med ett externt tangentbord.

Safari

• Surfning av datorklass i Safari med webbplatser som automatiskt optimeras för iPads stora Multi-Touch-skärm.
  • Nu finns stöd för webbplattformar som Squarespace, WordPress och Google Docs.
  • Hämtningshanterare som gör det smidigt att komma åt hämtningar och kontrollera statusen på en fil som hämtas.
  • Fler än 30 nya kortkommandon för ännu snabbare webbnavigering med ett externt tangentbord.
  • Uppdaterad startsida med favoriter, ofta besökta och senaste webbsidor samt Siri-förslag.
  • Visningsalternativ i det smarta sökfältet för snabb tillgång till reglage för textstorlek, läsarvy och inställningar per webbplats.
  • Inställningar per webbplats för att välja läsarvy och aktivera innehållsblockering, kamera, mikrofon och platstillgång för enskilda webbplatser.
  • Alternativ för att ändra storlek vid överföring av bilder.

Mörkt läge

• Ett nytt snyggt mörkt färgschema som skapar en suverän skärmupplevelse, särskilt i miljöer med svag belysning.
  • Det kan schemaläggas så att det slås på automatiskt vid solnedgången eller en viss tid och kan även slås på manuellt från Kontrollcenter.
  • Fyra nya systembakgrunder som automatiskt växlar utseende i mörkt och ljust läge.

Bilder

• Den helt nya fliken Bilder innehåller en utvald vy av biblioteket som gör det enkelt att hitta, återuppleva och dela bilder och videor.
  • Nya kraftfulla bildredigeringsverktyg gör det enklare att redigera, justera och granska bilder med ett ögonkast.
  • Videoredigering med fler än 30 nya verktyg, inklusive Rotera, Beskär och Förbättra.

Logga in med Apple

• Ett privat sätt att logga in i appar och på webbplatser som stöds med det Apple-ID du redan har.
  • Enkel kontoinställning med endast namn och e-postadress.
  • Använd funktionen Göm min e-postadress om du vill dela en unik e-postadress som automatiskt vidarebefordrar mejl till dig.
  • Inbyggd tvåfaktorsautentisering skyddar ditt konto.
  • Apple varken spårar eller skapar en profil av dig när du använder dina favoritappar.

App Store med Arcade

• Obegränsad tillgång till nya banbrytande spel utan reklam eller ytterligare inköp med en prenumeration.
  • På den helt nya Arcade-fliken i App Store kan du bläddra bland de senaste spelen, personliga rekommendationer och unikt redaktionellt innehåll.
  • Du kan spela på iPhone, iPod touch, iPad, Mac och Apple TV.
  • Alternativ för hämtning av stora appar via mobilnätet.
  • Möjlighet att visa tillgängliga appuppdateringar eller radera appar från kontosidan.
  • Stöd för arabiska och hebreiska.

Kartor

• En helt ny karta introduceras i USA med större vägtäckning, förbättrad adressprecision, bättre stöd för fotgängare och mer detaljerad landtäckning.
  • Använd Se dig omkring till att utforska städer i en högupplöst, interaktiv 3D-upplevelse.
  • Samlingar för listor med platser du älskar och enkelt kan dela med släkt och vänner.
  • Favoriter för snabb och enkel navigering till platser du besöker dagligen.

Påminnelser

• En helt ny design med kraftfullare och intelligentare sätt att skapa och ordna påminnelser.
  • Snabbverktygsfält där du kan lägga till datum, platser, flaggor, bilagor och annat i påminnelser.
  • Nya smarta listor – Idag, Schemalagt, Flaggat och Alla – som gör det enkelt att hålla koll på kommande aktiviteter.
  • Deluppgifter och grupperade listor där du kan ordna dina påminnelser.

Siri

• Personligt anpassade Siri-förslag i Podcaster, Safari och Kartor.
  • Över 100 000 direktsända radiostationer från hela världen är tillgängliga med Siri.

Genvägar

• Appen Genvägar är nu inbyggd.
  • Förslag på automatiseringar i galleriet som baseras på dina dagliga rutiner.
  • Personliga och hembaserade automatiseringar som automatiskt kör genvägar när en utlösare triggas.
  • Stöd i appen Hem för genvägar som avancerade åtgärder i fliken Automatisering.

Memoji och Meddelanden

• Nya sätt att anpassa Memoji-karaktärer med nya frisyrer, huvudbonader, smink och piercingar.
  • Memoji-märkespaket i Meddelanden, Mail och appar från tredje part finns på iPad mini 5, iPad (femte generationen och senare), iPad Air (tredje generationen) och alla iPad Pro-modeller.
  • Nu kan du välja att dela ditt namn och en bild, eller t.o.m. en Memoji, med vänner.
  • Sökförbättringar gör det enklare att hitta meddelanden med hjälp av intelligenta förslag och kategorisering av träffarna.

Förstärkt verklighet

• Personocklusion gör det möjligt för appar att placera in virtuella objekt naturligt framför eller bakom personer med en iPad Pro (2018), iPad Air (2018) eller iPad mini 5.
  • Med rörelseregistrering kan appar förstå kroppsposition och rörelser för en person så att du kan animera en karaktär eller interagera med virtuella objekt med en iPad Pro (2018), iPad Air (2018) eller iPad mini 5.
  • Ansiktsspårning av upp till tre ansikten samtidigt för AR-innehåll så att du kan roa dig med dina vänner med en iPad Pro (2018).
  • Använd AR-överblick till att visa och interagera med flera AR-objekt samtidigt.

Mail

• Blockera avsändare för att flytta alla mejl från en blockerad avsändare direkt till papperskorgen.
  • Tysta en tråd om du vill stoppa notiser från en överaktiv e-posttråd.
  • Formatfält med smidig tillgång till textformateringsverktyg och alla typer av bilagor.
  • Typsnittsstöd för alla systemtypsnitt liksom nya typsnitt som du hämtar från App Store.

Anteckningar

• Gallerivy med dina anteckningar som visuella miniatyrer hjälper dig att hitta den anteckning du behöver.
  • Delade mappar för samarbeten ger andra tillgång till hela mappar med anteckningar.
  • Kraftfullare sökning för visuell igenkänning av bilder inuti anteckningar och text i dokument som du har skannat.
  • Nya alternativ för checklistor gör det enkelt att ändra ordning på poster, dra in dem eller automatiskt flytta avbockade poster till slutet av listan.

Apple Music

• Tidssynkroniserade låttexter gör det roligare att lyssna med låttexter som följer med musiken.
  • Över 100 000 direktsända radiostationer från hela värden.

Skärmtid

• 30 dagars användningsdata för jämförelse av skärmtidssiffror under de senaste veckorna.
  • Kombinerade gränser kan omfatta flera appkategorier, enskilda appar eller webbplatser i en gräns.
  • Alternativet En minut till gör det möjligt att spara arbetet eller logga ut från ett spel när skärmtidsgränsen nås.

Integritet och säkerhet

• Tillåt en gång är ett platstillstånd med alternativet att dela dina platser en enda gång med appar.
  • Varningar om bakgrundsspårning meddelar dig när en app använder din platsinformation i bakgrunden.
  • Förbättringar av Wi-Fi och Bluetooth förhindrar att appar kommer åt din platsinformation utan ditt tillstånd.
  • Platsdelningsreglage gör det möjligt att enkelt ta bort platsdata när du delar bilder.

Systemupplevelse

• Val av Wi-Fi-nätverk och Bluetooth-tillbehör i Kontrollcenter.
  • Ett omdesignat, diskret volymreglage överst i mitten.
  • Helsidiga skärmavbilder för webbsidor, Mail-mejl, iWork-dokument och Kartor.
  • Omdesignat delningsblad med intelligenta förslag för att dela innehåll med några få tryck.
  • Ljuddelning för två par AirPods, Powerbeats Pro, Beats Solo3, BeatsX och Powerbeats3 för delning av en enskild ljudström.
  • Dolby Atmos-uppspelning för en hisnande ljudupplevelse i surround från innehåll med Dolby Atmos-, Dolby Digital- eller Dolby Digital Plus-ljudspår på iPad Pro (2018).

Språkstöd

• Stöd för 38 nya tangentbordsspråk
  • Skrivförslag för tangentbord på kantonesiska, nederländska, hindi (devanagari), hindi (latinsk), najdiarabiska, svenska och vietnamesiska.
  • Separata emoji- och globtangenter gör det enklare att snabbt växla mellan språk och välja emojier.
  • Automatisk språkigenkänning för diktering
  • Dubbelspråkigt ordboksstöd för thailändska/engelska och vietnamesiska/engelska.

Kina

• Ett dedikerat QR-kodläge i Kamera är tillgängligt från Kontrollcenter för förbättrade QR-kodprestanda, ett ficklampsalternativ och förbättrad integritet.
  • Korsningsvy i Kartor för bilförare i Kina så att de enklare kan navigera i komplexa vägsystem.
  • Justerbart handskriftsområde på det kinesiska tangentbordet.
  • Kantonesiska förslag på cangjie, sucheng-, streck- och handskriftstangentborden.

Indien

• Helt nya indiska manliga och kvinnliga Siri-röster.
  • Stöd för alla 22 officiella indiska språk med tillägget av 15 nya tangentbordsspråk.
  • Tvåspråkigt tangentbord för hindi (latinsk) och engelska, inklusive skriftförslag.
  • Skrivförslag på hinditangentbordet (devanagari).
  • Nya systemtypsnitt för de indiska språken gujarati, gurmukhi, kannada och odia som gör det enklare och tydligare att läsa i appar.
  • 30 nya dokumenttypsnitt för assamesiska, bangla, gujarati, hindi, kannada, malayalam, marathi, nepalesiska, odia, punjabi, sanskrit, tamilska, telugiska och urdu.
  • Kontakter med hundratals nya relationsetiketter gör det möjligt att märka kontakter med större precision.

Prestanda

• Upp till dubbelt så snabb appstart.*
  • Upp till 30 procent snabbare upplåsning med Face ID på 11-tums iPad Pro och 12,9-tums iPad Pro (tredje generationen).**
  • 60 procent mindre appuppdateringar i genomsnitt.*
  • Upp till 50 procent mindre appar från App Store.*

Andra funktioner och förbättringar

• Låg dataförbrukning minskar dataanvändningen via det mobila nätverket eller enskilda Wi-Fi-nätverk som du väljer.
  • Stöd för PlayStation 4- och Xbox Wireless-handkontroller.
  • Hitta min iPhone och Hitta mina vänner har kombinerats i en app som gör det möjligt att hitta en saknad enhet även om den inte kan ansluta till ett Wi-Fi- eller mobilnätverk.
  • Läsmål i Böcker underlättar att göra läsning till en daglig vana.
  • Stöd för att lägga till bilagor i aktiviteter i Kalender.
  • Appen Hem har omdesignade reglage för HomeKit-tillbehör med en kombinerad vy för sådana som har flera funktioner.
  • Nyp ihop för att zooma ökar precisionen när du redigerar inspelningar i Röstmemon.

* Testning utfördes av Apple under maj 2019 med iPhone XS som stöder normala topprestanda och iPad Pro (11-tums) med iOS 12.3 och förhandsversioner av iPadOS och iOS 13 samt appar från tredje part som har packats om i en App Store-servermiljö som ännu inte är i produktion. Den mindre storleken på appuppdateringar baseras på genomsnitt från en samling av de oftast uppdaterade apparna. Prestanda varierar beroende på specifik konfiguration, innehåll, batterihälsa, användning, programvaruversion och andra faktorer.

** Testning utfördes av Apple under maj 2019 med iPhone X och iPhone XS Max som stöder normala topprestanda och iPad Pro (11-tums) med iOS 12.3 och förhandsversioner av iPadOS och iOS 13. Sido- eller överknappen användes till att väcka enheten. Prestanda varierar beroende på specifik konfiguration, innehåll, batterihälsa, användning och andra faktorer.

En del funktioner kanske inte är tillgängliga i alla regioner eller på alla Apple-enheter. Mer information finns på https://www.apple.com/se/ios/feature-availability och https://www.apple.com/se/ipados

Du hittar mer information om säkerhetsinnehållet i den här uppdateringen på https://support.apple.com/sv-se/HT201222