Ordna din e-post på din Mac

Få kontroll över din inkorg och gör det lättare att fokusera på meddelanden som är viktiga för dig.

Ordna meddelanden efter konversation

En konversation (eller tråd) innehåller det ursprungliga meddelandet och alla svar på det meddelandet. När du ordnar meddelanden efter konversation visas varje konversation i förminskat läge, vilket betyder att din brevlåda bara visar det senaste meddelandet i konversationen. När du väljer det meddelandet visas varje meddelande i konversationen i förhandsvisningsområdet.

I menyn Visa i menyraden finns flera alternativ för att ordna meddelanden efter konversation:

• Ordna konversationsvis: Aktivera eller inaktivera konversationsvyn.
  • Markera konversationer: Markera konversationer för att göra dem lättare att hitta i din brevlåda.
  • Expandera alla konversationer: Visa varje meddelande från alla konversationer i din brevlåda.
  • Förminska alla konversationer: Visa bara det senaste meddelandet för alla konversationer i din brevlåda.

Läs mer om konversationer, däribland hur du tystar e-postkonversationer.

Flytta meddelanden till brevlådor

Att flytta meddelanden till brevlådor är ett bra sätt att ordna meddelanden som du vill behålla.

Skapa en ny brevlåda för meddelanden

1. Välj Brevlåda > Ny brevlåda från menyraden.
  2. Ge din brevlåda ett namn och välj en plats för den.
    • Välj en På min Mac-plats för att göra brevlådan tillgänglig endast på din Mac.
    • Välj en annan plats, till exempel IMAP eller iCloud, för att göra brevlådan tillgänglig på alla dina andra enheter som använder samma konto.

Flytta meddelanden till en brevlåda

• Dra meddelandet till den brevlåda du skapade i sidofältet.
  • Du kan även välja meddelandet och sedan klicka på flyttknappen  i verktygsfältet för att flytta meddelandet till den föreslagna brevlådan. Den föreslagna brevlådan ändras beroende på vart du har flyttat liknande meddelanden. Förslagen blir alltså bättre ju mer du flyttar meddelanden. Du kan också klicka på pilen  bredvid flyttknappen för att välja en specifik brevlåda eller använda regler för att automatiskt flytta meddelanden till brevlådor.

Sluta prenumerera på e-postlistor

När Mail ser att ett meddelande skickats från en e-postlista visas en banderoll ovanför meddelandetexten: ”Det här mejlet kommer från en e-postlista.” Ta bort dig från e-postlistan genom att klicka på Sluta prenumerera i banderollen. Läs mer om funktionen för att sluta prenumerera på e-postlistor

Blockera avsändare

Blockerad e-postfiltrering är en typ av skräppostfiltrering. Du kan använda båda funktionerna samtidigt.

När du blockerar en avsändare får du fortfarande deras meddelanden, men Mail visar en blockeringssymbol  bredvid deras namn i meddelandelistan. Dessutom visas texten ”Det här mejlet kommer från en blockerad avsändare” i sidhuvudet ovanför varje meddelande.

1. Öppna ett meddelande från avsändaren som du vill blockera.
  2. Klicka på pilen  bredvid avsändarens namn i meddelandets rubrik, välj sedan Blockera kontakt i menyn. Om du vill avblockera väljer du Avblockera kontakt.

Du kan hantera blockeringar i inställningarna för Mail: Välj Mail > Inställningar, klicka på Skräppost och klicka sedan på fliken Blockerade.

• Se till att ”Aktivera filtrering av blockerad e-post” har markerats. Om du avmarkerar den här kryssrutan kommer Mail fortfarande ihåg vilka avsändare du har blockerat, men slutar blockera dem.
  • Om du vill att Mail automatiskt flyttar nya blockerade meddelanden till papperskorgen väljer du ”Flytta det till papperskorgen”.
  • Ta bort en blockerad avsändare från listan genom att välja avsändarens e-postadress och klicka på borttagningsknappen (–) under listan.
  • Du kan blockera någon av dina kontakter genom att klicka på tilläggningsknappen (+) och sedan välja kontaktens namn för att blockera varje e-postadress och telefonnummer som är kopplade till den kontakten i appen Kontakter. Du kan fortfarande ta bort (–) enskilda e-postadresser och telefonnummer.

Din blockerade lista delas med apparna Mail, Meddelanden, FaceTime och Telefon på alla dina enheter där du använder iCloud-kontakter och är inloggad på iCloud med ditt Apple-ID.

Märk personer som VIP

När du märker en avsändare som VIP visas alla meddelanden från honom eller henne i din inkorg också i VIP-brevlådan i sidofältet. Du kan ha upp till 100 VIP-personer som delas med alla dina enheter där du använder iCloud-kontakter och är inloggad på iCloud med ditt Apple-ID.

1. Öppna ett meddelande från avsändaren.
  2. Flytta pekaren till vänster om avsändarens namn i meddelanderubriken.
  3. Klicka på stjärnan bredvid namnet.

Flagga meddelanden

När du flaggar ett meddelande visas en flaggsymbol  bredvid detta meddelande i din inkorg och i meddelanderubriken.

• Om du vill flagga ett meddelande väljer du meddelandet i fråga och väljer en flagga från menyn Flagga i verktygsfältet.
  • Om du vill ta bort en flagga väljer du samma flagga igen eller väljer Rensa flagga.

Så här ser du bara de meddelanden som du har flaggat:

• Klicka på Flaggat i favoritfältet för att se alla flaggade meddelanden eller klicka på pilen  bredvid det och välj en specifik flagga.
  • Du kan även välja den flaggade brevlådan i sidofältet. Om du har använt fler än en flaggfärg finns det brevlådor för varje färg i den flaggade brevlådan. Klicka på informationstriangeln  bredvid brevlådan för att visa dem.

Läs mer om flaggor, bland annat hur du byter namn på flaggor. Till exempel kanske du vill byta namn på flaggan ”Röd” till ”Brådskande”.