Använda Shazam på en iPhone, iPad, Apple Watch eller Mac

Använd Shazam till att ta reda på vad du hör på radio, i en butik eller någon annan plats där du hör en låt. Shazam sparar låtar som du har identifierat och som du kan förhandslyssna på för att upptäcka ny musik.

Shazam identifierar en låt genom att skapa ett unikt digitalt fingeravtryck för att matcha det du hör med en av miljontals låtar i Shazams databas.

Identifiera låtar med Shazam

För att identifiera låtar kan du använda appen Shazam och Musikigenkänning i Kontrollcenter på en iPhone och iPad, Shazam på Apple Watch och Mac, Siri med mera.

Använda appen Shazam på en iPhone eller iPad

1. Öppna appen Shazam på enheten.
  2. Tryck på Shazam-knappen  för att identifiera vad som spelas.

Du kan hitta låtar du tidigare har identifierat i My Music (Min musik) i appen Shazam. Låtar som du har identifierat säkerhetskopieras även på iCloud.

När du har identifierat en låt trycker du på uppspelningsknappen bredvid en Shazam för att förhandslyssna. Om du har ett abonnemang på Apple Music kan du lyssna på hela låtar i Shazam. Du kan även ansluta Shazam till andra strömningstjänster för musik som stöder Shazam.

Om du inte har en internetanslutning skapar appen ändå ett unikt digitalt fingeravtryck som kommer att matchas mot Shazams databas nästa gång enheten är ansluten till internet. Om en låt inte går att identifiera försvinner den från väntande Shazams.

Identifiera låtar i Kontrollcenter på en iPhone eller iPad

Du kan identifiera låtar direkt från Kontrollcenter med Musikigenkänning på en iPhone eller iPad. För att lägga till Musikigenkänning i Kontrollcenter går du till Inställningar > Kontrollcenter och trycker sedan på knappen Lägg till  bredvid Musikigenkänning.*

För att lägga till låtar öppnar du Kontrollcenter och trycker sedan på knappen Shazam . Shazam kan identifiera låtar som spelas på din enhet även när du använder hörlurar.

Om du vill hitta låtar som du har identifierat trycker du på och håller in Shazam-knappen i Kontrollcenter för att öppna historikvyn. Tryck på en låt för att öppna den i Shazam.

Och om du har synkroniserat Musikigenkänning i Kontrollcenter med appen Shazam visas låtarna du har identifierat i My Music (Min musik) i appen Shazam och säkerhetskopieras även på iCloud.

*Kräver iOS eller iPadOS 14.2 eller senare.

Använda Auto Shazam

Om du vill att Shazam ska identifiera vad som spelas i närheten automatiskt kan du trycka på och hålla in Shazam-knappen . När Auto Shazam är på matchar Shazam vad du hör med låtar i Shazam-databasen – även när du växlar till en annan app. Shazam sparar eller lagrar aldrig vad appen hör.

Stäng av Auto Shazam genom att trycka eller klicka på Shazam-knappen.

Om du vill att Shazam ska börja lyssna automatiskt när du öppnar appen på en iPhone eller iPad, sveper du upp till My music (Min musik) från Shazams huvudskärm, trycker på knappen Inställningar  och aktiverar sedan Shazam on app start (Shazam vid start av appen).

Du hittar låtar som har identifierats med Auto Shazam under My Music (Min musik), grupperade efter datum.

Fler sätt att identifiera musik

Hitta tidigare Shazams

För att hitta tidigare Shazams på en iPhone eller iPad sveper du uppåt på Shazams huvudskärm för att komma åt My Music (Min musik). För att ta radera en Shazam trycker du på knappen Mer bredvid den Shazam du vill ta bort och sedan på Remove from My Music (Radera från Min musik).

På en Mac visas de senaste Shazams under Shazam-knappen.

På en Apple Watch visas de senaste Shazams under Shazam-knappen och sparas också i My Music (Min musik) på den parkopplade iPhone-enheten.

Säkerhetskopiera dina Shazams på iCloud på en iPhone eller en iPad

När du först installerar Shazam på din iPhone eller iPad säkerhetskopieras dina Shazams automatiskt på iCloud. Se till att du är inloggad med ditt Apple-ID och att du har aktiverat iCloud för Shazam på din enhet.

När du säkerhetskopierar dina Shazams förlorar du dem inte om något händer med din enhet. Du kommer också åt dina Shazams på andra enheter när du loggar in med samma Apple-ID.

Om du väljer att inte säkerhetskopiera dina Shazams på iCloud sparas de fortfarande på din enhet. Du kan säkerhetskopiera dina Shazams på iCloud när som helst såvida du inte har återställt enheten till fabriksinställningarna eller skaffar en ny enhet.

Synkronisera Musikigenkänning i Kontrollcenter med appen Shazam

När du aktiverar Musikigenkänning och Shazam i iCloud-inställningarna på din enhet synkroniseras din låthistorik i appen Shazam och Kontrollcenter. Det sker automatiskt i de flesta fall. Gör så här om det inte fungerar:

1. Se till att du har uppdaterat Shazam till den senaste versionen.
  2. Se till att du har installerat tvåfaktorsautentisering för ditt Apple-ID.
  3. Gå till Inställningar > ditt namn.
  4. Tryck på iCloud.
  5. Aktivera Musikigenkänning.
  6. Aktivera Shazam.

När du synkroniserar Shazam i Kontrollcenter med iCloud är dina Shazams inte längre tillgängliga på ditt konto på shazam.com. Eftersom Shazam inte längre lagrar dina data kan du inte heller få en kopia av dina Shazam-data från Shazam.com.

Köpa låtar som du har hittat med Shazam

Du kan köpa låtar som du har hittat med Shazam från iTunes Store.

1. I Shazam trycker du på knappen Mer  bredvid låten som du hittade med Shazam och trycker sedan på Buy on iTunes (Köp i iTunes).
  2. Tryck på priset bredvid låten i iTunes Store för att köpa den.