Ladda och ansluta med usb-C-porten på din iPad

Använd den mångsidiga USB-C-porten på din iPad för att ladda, ansluta till tillbehör som extern lagring, kameror och skärmar och driva andra enheter.

ipad-pro-usb-c-camera-connection-hero-2

Det här behöver du

Du behöver en iPad-modell med en usb-C-port:

• iPad Pro 11 tum (1:a generationen eller senare)

• iPad Pro 12,9 tum (3:e generationen eller senare)

• iPad Air (4:e generationen eller senare)

• iPad mini (6:e generationen)

Ladda din iPad

När du vill ladda din iPad ansluter du den medföljande usb-C-kabeln till enhetens usb-C-port och till den strömadapter som också ingår. Anslut sedan adaptern till ett vägguttag.

Om du har en usb-C-strömadapter med högre effekt, som den som följde med din bärbara Mac-dator, kan du använda den med din iPad för snabbare laddning. Du kan även ladda din iPad genom att ansluta den till usb-C-porten på datorn.

Ansluta iPad till en Mac eller annan dator

Du kan ansluta iPad till din Mac eller dator för att ladda enheten eller synkronisera innehåll med iTunes eller Finder.*

Först ska du identifiera portarna på datorn. Om din dator är en senare modell med en USB-C-port använder du USB-C-kabeln som medföljde din iPad.

Om din dator enbart har usb-A-portar behöver du ha en usb-A till usb-C-kabel för att ansluta till din iPad. Ett exempel är mophie usb-A-kabel med usb-C-kontakt. Flera andra usb-certifierade varumärken i ditt land i eller i din region kan också fungera. Rätt kabel har kontakter som ser ut så här:

thunderbolt-3-usb-c-port-icon-3macbook-pro-usb-a-port-icon.

Ansluta till bildskärmar och andra skärmar

usb-C-porten på din iPad kan anslutas till externa skärmar så att du kan titta på videofilmer, spela upp Keynote-presentationer och mycket annat på en större skärm. Vid anslutning till vissa bildskärmar kan det behövas en adapter.

När du ansluter en extern skärm visas innehållet på iPad-enhetens inbyggda skärm såvida du inte använder en app som ger upplevelsen av en andra skärm (till exempel en videoapp).

usb-C-bildskärmar

Din iPad använder DisplayPort-protokollet som stöd för anslutningar till usb-C-skärmar1 med dessa upplösningar:

• Upp till 4K för iPad Air (4:e generationen) och iPad mini (6:e generationen)

• Upp till 5K för iPad Pro 11 tum (1:a och 2:a generationen) och iPad Pro 12,9 tum (3:e och 4:e generationen)

• Upp till 6K för iPad Pro 11 tum (3:e generationen), iPad Pro 12,9 tum (5:e generationen) och iPad Air (5:e generationen) med Pro Display XDR

iPad Pro 11 tum (3:e generationen) och iPad Pro 12,9 tum (5:e generationen) stöder också Thunderbolt-skärmar.

Om du vill ansluta din iPad till högupplösta skärmar använder du en usb-C-kabel som har stöd för anslutningar med hög bandbredd, till exempel kabeln som medföljer skärmen, en Belkin Thunderbolt 3-kabel (usb-C till usb-C) eller en Thunderbolt 3-kabel (usb-C) från Apple (säljs separat).2

Din iPad har också stöd för USB-C-bildskärmar som följer standarden HDR10 (High Dynamic Range). Du kan växla mellan SDR- och HDR-lägena genom att gå till Inställningar > Visning och ljusstyrka och välja bildskärmen som är ansluten. Din iPad matchar bildhastigheten och det dynamiska omfånget i innehållet som spelas upp när du aktiverar Tillåt ändringar av visningsläget.

En del USB-C-bildskärmar kan även ladda din iPad medan den är ansluten.

1. iPad Pro 11 tum (1:a och 2:a generationen), iPad Pro 12,9 tum (3:a och 4:e generationen) och iPad Air (5:e generationen) stöder 2019 LG UltraFine 5K-skärm i 4K-upplösning med video, ljud, data och ström. Dessa iPad-modeller stöder inte Thunderbolt-skärmar som 2016 LG UltraFine 5K Display.

2. Apple Thunderbolt 3-kabeln (USB-C) har en Thunderbolt-symbol Thunderbolt-symbol så att den lätt kan skiljas från en USB-C-kabel.

HDMI-bildskärmar eller tv-apparater

Du kan ansluta din iPad till en HDMI-skärm eller en tv med en USB-C till HDMI-adapter. Adaptrar som stöder HDMI 2.0 kan spela upp video från iPad Pro och iPad Air (5:e generationen) med upplösning i 4K och 60Hz, medan iPad Air (4:e generationen) och iPad mini (6:e generationen) kan spela upp video med upplösning i 4K och 30 Hz.

Även Apples USB-C Digital AV Multiport-adapter Den här adaptern kan spela upp video från iPad Pro och iPad Air (5:e generationen) med upplösning i 4K och 60Hz,* medan iPad Air (4:e generationen) och iPad mini (6:e generationen) kan spela upp video med upplösning i 4K och 30Hz.

iPad kan spela upp Dolby Digital Plus-ljudströmmar via HDMI, men inte Dolby Atmos. Notera också att iPad kan spela upp HDR10- eller Dolby Vision-innehåll via HDMI när HDMI 2.0-adaptrar som har stöd för dessa format har blivit tillgängliga.

* När du använder Apples USB-C Digital AV Multiport-adapter med iPad visas enhetens hemskärm och appar på HDMI-bildskärmar med 1080p och 60 Hz. När du börjar spela upp videoinnehåll växlar upplösningen så att den matchar innehållet, ända upp till 4K vid 60Hz. Slå på alternativet Matcha innehåll på din iPad. Det finns i Inställningar > Bildskärmar.

Spela upp ljud

Du kan använda de inbyggda högtalarna på din iPad när du vill spela upp ljud. Du kan också ansluta till AirPods och andra Bluetooth-enheter eller använda AirPlay. Du kan också använda USB-C-porten för att ansluta till USB-C-dockor, bildskärmar, ljudgränssnitt eller kabelanslutna hörlurar med en USB-C-kontakt.

Om du behöver spela upp ljud genom USB-C-porten till andra högtalare eller hörlurar ansluter du med Apples USB-C till 3,5 mm-adapter för hörlursuttag (säljs separat).

Ansluta till andra enheter

Du använda USB-C-porten på iPad för att ansluta till en rad olika enheter.* Du kan till exempel ansluta en digitalkamera eller Apples USB-C till SD-kortläsare Här är några andra usb-enheter som du kan ansluta till din iPad:

• Externa lagringsenheter

• Hubbar och dockor

• Tangentbord

• Ljudgränssnitt och MIDI-enheter

• USB till Ethernet-adaptrar

Använda en adapter

Vissa enheter kan kräva en adapter. Här är några vanliga sätt att ansluta:

• Om enheten som du ansluter till har en USB-C-port behöver du bara ha en kabel med USB-C-kontakter i varje ände, till exempel den kabel som medföljde din iPad.

• Om enheten har en usb-C-kontakt kan du koppla in den direkt i iPad Pro-enhetens usb-C-port.

• Om enheten har en usb-A-kontakt kan du koppla in den i Apples USB-C till usb-adapter och sedan koppla in adaptern i iPad-enhetens USB-C-port.

Thunderbolt och usb4

iPad Pro 11 tum (3:e generationen) och iPad Pro 12,9 tum (5:e generationen) stöder också ett brett ekosystem med högpresterande Thunderbolt- och usb4-tillbehör. Vissa tillbehör kan kräva högre effekt från din iPad, vilket kan påverka batteriets livslängd. Kom ihåg att koppla bort dessa tillbehör från iPad Pro när du inte använder dem för att förlänga batteriets livslängd. Se specifikationerna från tillbehörets tillverkare för mer information.

Använda din iPad för att ladda andra enheter

Har du inget eluttag i närheten men måste ladda din iPhone, en annan iPad, en Apple Watch eller en usb-enhet från en annan tillverkare? Du behöver bara ansluta rätt kabel eller adapter till din iPad för att låta andra enheter ta del av det uthålliga batteriet:

• Om du vill ladda din iPhone eller tidigare modell av iPad som har en Lightning-port ansluter du den till din iPad med en usb-C till Lightning-kabel från Apple (1 m). Om du har en Lightning-till-usb-kabel kan du kombinera den med Apples USB-C till usb-adapter och sedan ansluta adaptern till din iPad.

• Om du har två iPad-modeller med USB-C-portar kan du ansluta dem direkt med en USB-C-kabel. Den ena iPad-enheten hämtar ström från den andra. Om du vill ändra vilken iPad-enhet som laddas kopplar du ur USB-C-kabeln och gör om anslutningen.

• Ladda din Apple Watch genom att ansluta dess magnetiska laddningskabel till iPad-enheten via en USB-C till usb-adapter från Apple. Om du har en magnetisk snabbladdare med usb-C-kabel till Apple Watch kan du ansluta den direkt till din iPad.

*Dataöverföringshastigheten varierar beroende på din iPad-modell och om den är ansluten till en dator eller till en annan enhet.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.