Om inkompatibla mediefiler i iMovie för macOS

Du kan förbereda för framtida versioner av macOS genom att leta reda på och konvertera medier som inte är kompatibla i dina iMovie-bibliotek.

Inför den kommande övergången till 64-bitarsteknik i macOS visas en varning i iMovie om mediefiler som inte kommer att vara kompatibla med framtida macOS-versioner som ges ut efter macOS Mojave.

De här inkompatibla mediefilerna har vanligen skapats med format eller kodekar som bygger på QuickTime 7, en äldre version av QuickTime som medföljer macOS Mojave av kompatibilitetsskäl. Eftersom kommande versioner av macOS efter macOS Mojave inte längre kommer att ha QuickTime 7-ramverket, behöver du leta reda på och konvertera inkompatibla mediefiler för att kunna fortsätta att använda dem i iMovie.

Innan du uppgraderar till nästa stora version av macOS efter macOS Mojave ser du till att konvertera alla inkompatibla mediefiler. När du har uppgraderat kommer alternativet för att konvertera inkompatibla filer inte längre att vara tillgängligt.

Kontrollera att nya mediefiler du skapar är kompatibla med versioner av macOS efter macOS Mojave genom att använda kameror och medieformat som stöds av iMovie.

Upptäcka och konvertera inkompatibla mediefiler i iMovie

När du importerar medier eller öppnar ett bibliotek i iMovie för macOS 10.1.11 eller senare visas en lista med de inkompatibla mediefiler som finns i biblioteket.

Konvertera inkompatibla mediefiler direkt genom att klicka på Konvertera i fönstret. iMovie skapar kopior av mediefilerna i H.264-formatet. De ursprungliga filerna flyttas till en iMovie-mapp för inkompatibla medier, som finns i samma mappen som biblioteket. Dina ursprungliga medier ändras inte.

Om du vill konvertera senare kan du använda iMovie för att skanna biblioteket och konvertera de inkompatibla filerna:

1. I iMovie väljer du Arkiv > Kontrollera media efter kompatibilitet.
  2. Klicka på Konvertera i fönstret som visar de inkompatibla mediefilerna.

Läs mer om hur iMovie upptäcker och konverterar inkompatibla mediefiler.

Format som är kompatibla med versioner av macOS efter macOS Mojave

Följande video-, ljud-, stillbilds- och behållarformat använder inte QuickTime 7-ramverket och är kompatibla med iMovie i macOS-versioner efter macOS Mojave:

Videoformat

• Apple Animation Codec
  • Apple Intermediate Codec
  • Apple ProRes
  • AVCHD (inklusive AVCCAM, AVCHD Lite och NXCAM)
  • DV (inklusive DVCAM, DVCPRO och DVCPRO50)
  • H.264
  • HDV
  • HEVC
  • iFrame
  • Motion JPEG (endast OpenDML)
  • MPEG-4 SP
  • XAVC-S

Stillbildsformat

• BMP
  • GIF
  • HEIF
  • JPEG
  • PNG
  • PSD
  • RAW
  • TGA
  • TIFF

Ljudformat

• AAC
  • AIFF
  • BWF
  • CAF
  • MP3
  • MP4
  • RF64
  • WAV

Behållarformat

• 3GP
  • AVI
  • M4V
  • MOV (QuickTime)
  • MP4

Medieformat som påverkas av övergången till 64-bitarsteknik

Exempel på mediefiler som påverkas av övergången till 64-bitarsteknik är videofiler från tidiga Flip Video-kameror som använder 3ivx-kodek, tidiga webbvideor kodade med Sorenson-kodek och medier omvandlade från dvd- till DivX-format.

Tredjepartsutvecklare kan fortsätta erbjuda kompatibilitet med vissa format genom att bygga in stöd direkt i sina program. Kontakta tredjepartsleverantörerna om du vill ha mer information om vilka mediefilformat som stöds av deras program.

Här är några exempel på mediefilformat som påverkas av övergången:

• 3ivx MPEG-4
  • AV1/VP9
  • AVC0 Media AVA0 Media
  • BitJazz SheerVideo
  • CineForm
  • Cinepak
  • DivX
  • Flash Video
  • FlashPix
  • FLC
  • H.261
  • Implode
  • Indeo video 5.1
  • Intel Video 4:3
  • JPEG 2000
  • Microsoft Video 1
  • Motion JPEG A
  • Motion JPEG B
  • On2 VP3, VP5, VP6, VP6-E, VP6-S, VP7, VP8, VP9
  • Perians kodeksamling (Microsoft MPEG-4, DivX, 3ivx, VP6, VP3 med flera)
  • Pixlet
  • Planar RGB
  • RealVideo
  • Sorenson 3
  • Sorenson Sparc
  • Sorenson Video/Video 3/YUV9
  • Streambox ACT-L2
  • Windows Media Video 7, 8, 9
  • Xiph.orgs Theora Video
  • ZyGoVideo

Konvertera inkompatibla mediefiler som inte finns i ett iMovie-bibliotek

Du konverterar en inkompatibel mediefil genom att öppna den i QuickTime Player (version 10.0 och senare) och sedan spara kopian med ett nytt namn. Versioner av macOS efter macOS Mojave har inte stöd för den här metoden.

Du kan också använda Compressor för att transkoda en eller flera mediefiler till ett format som H.264, HEVC eller Apple ProRes. De här formaten stöds i macOS-versioner efter macOS Mojave. I formaten H.264 och HEVC får du bevarad bildkvalitet även med den minsta filstorleken. ProRes ger bäst bildkvalitet och bättre prestanda vid redigering i iMovie, men skapar betydligt större filer som upptar mer lagringsutrymme än H.264- och HEVC-filer.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.