Om äldre mediefiler i iMovie för macOS

Inför införandet av nya macOS-versioner kan iMovie identifiera äldre mediefiler i iMovie-bibliotek.

Inför den kommande övergångentill 64-bitarsteknik i macOS visas en varning i iMovie om äldre mediefiler som inte kommer att vara kompatibla med framtida macOS-versioner som ges ut efter macOS Mojave.

De här mediefilerna skapades med format eller kodekar som bygger på QuickTime 7, en äldre version av QuickTime som medföljer macOS Mojave av kompatibilitetsskäl. QuickTime 7-ramverket ingår dock inte längre i macOS-versioner efter macOS Mojave. Under första hälften av 2019 släpps en uppdaterad version av iMovie med en funktion för att identifiera och omvandla äldre mediefiler, så att du kan fortsätta att använda sådana filer i iMovie i macOS-versioner efter macOS Mojave.

Se till att de medier du skapar nu kan användas med framtida versioner av macOS genom att välja kameror och medieformat som stöds av iMovie.

Äldre mediefilformat som påverkas av övergången till 64-bitarsteknik

Stöd för många äldre format tillhandahölls av tredjepartsmjukvara från kameratillverkare eller via installation av program som kunde skapa eller redigera videofiler. Den typen av stöd kom ofta i form av insticksprogram till QuickTime 7-ramverket, vilket inte längre är tillgängligt i macOS-versioner efter macOS Mojave.

Exempel på mediefiler som påverkas av övergången till 64-bitarsteknik är videofiler från tidiga Flip Video-kameror som använder 3ivx-kodek, tidiga webbvideor kodade med Sorenson-kodek och medier omvandlade från dvd- till DivX-format.

Tredjepartsutvecklare kan fortsätta erbjuda kompatibilitet med vissa format genom att bygga in stöd direkt i sina program. Kontakta tredjepartsleverantörerna om du vill ha mer information om vilka mediefilformat som stöds av deras program.

Här är några exempel på mediefilformat som påverkas av övergången:

• 3ivx MPEG-4
  • AV1/VP9
  • AVC0 Media AVA0 Media
  • BitJazz SheerVideo
  • CineForm
  • Cinepak
  • DivX
  • Flash Video
  • FlashPix
  • FLC
  • H.261
  • Implode
  • Indeo video 5.1
  • Intel Video 4:3
  • JPEG 2000
  • Microsoft Video 1
  • Motion JPEG A
  • Motion JPEG B
  • On2 VP3, VP5, VP6, VP6-E, VP6-S, VP7, VP8, VP9
  • Perians kodeksamling (Microsoft MPEG-4, DivX, 3ivx, VP6, VP3 med flera)
  • Pixlet
  • Planar RGB
  • RealVideo
  • Sorenson 3
  • Sorenson Sparc
  • Sorenson Video/Video 3/YUV9
  • Streambox ACT-L2
  • Windows Media Video 7, 8, 9
  • Xiph.orgs Theora Video
  • ZyGoVideo

Omvandla äldre mediefiler i iMovie

Ingen åtgärd krävs förrän du ska börja förbereda uppdatering av Mac-datorn till nästa större version av macOS, efter macOS Mojave.

Under första hälften av 2019 släpps en iMovie-uppdatering som innehåller en funktion för att identifiera och omvandla mediefiler som använder QuickTime 7-ramverket.

Omvandla äldre mediefiler som inte finns i ett iMovie-bibliotek

Du omvandlar en äldre mediefil genom att öppna den i QuickTime Player (version 10.0 och senare) och sedan spara kopian med ett nytt namn. Versioner av macOS efter macOS Mojave har inte stöd för den här metoden.

Du kan också använda Compressor för att transkoda en eller flera mediefiler till ett format som H.264, HEVC eller Apple ProRes. De här formaten stöds i macOS-versioner efter macOS Mojave. I formaten H.264 och HEVC får du bevarad bildkvalitet även med den minsta filstorleken. ProRes ger bäst bildkvalitet och bättre prestanda vid redigering i iMovie, men skapar betydligt större filer som upptar mer lagringsutrymme än H.264- och HEVC-filer.

Format som är kompatibla med versioner av macOS efter macOS Mojave

Följande video-, ljud-, stillbilds- och behållarformat använder inte QuickTime 7-ramverket och är kompatibla med iMovie i macOS-versioner efter OS Mojave:

Videoformat

• Apple Intermediate Codec
  • Apple ProRes
  • AVCHD (inklusive AVCCAM, AVCHD Lite och NXCAM)
  • DV (inklusive DVCAM, DVCPRO och DVCPRO50)
  • H.264
  • HDV
  • HEVC
  • iFrame
  • Motion JPEG (endast OpenDML)
  • MPEG-4 SP
  • XAVC-S

Stillbildsformat

• BMP
  • GIF
  • HEIF
  • JPEG
  • PNG
  • PSD
  • RAW
  • TGA
  • TIFF

Ljudformat

• AAC
  • AIFF
  • BWF
  • CAF
  • MP3
  • MP4
  • RF64
  • WAV

Behållarformat

• 3GP
  • AVI
  • M4V
  • MOV (QuickTime)
  • MP4

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.