Om inkompatibla mediefiler i iMovie för macOS

Läs mer om hur du hittar och konverterar inkompatibla mediefiler i dina iMovie-bibliotek i macOS Mojave.

Inför den kommande övergången till 64-bitarsteknik i macOS visas en varning i iMovie om mediefiler som inte kommer att vara kompatibla med macOS Catalina.

Du kan hitta och konvertera alla inkompatibla mediefiler med iMovie så att de är kompatibla med framtida versioner av macOS innan du uppgraderar till macOS Catalina. När du har uppgraderat till macOS Catalina kommer alternativet för att konvertera inkompatibla filer inte längre att vara tillgängligt.

Kontrollera att nya mediefiler du skapar är kompatibla med macOS Catalina genom att använda kameror och medieformat som stöds av iMovie.

Det kan hända att du ser ett meddelande om inkompatibla mediefiler i macOS Catalina när du försöker spela upp inkompatibla mediefiler om du inte har konverterat dem innan du uppgraderade till macOS Catalina.

Hitta och konvertera inkompatibla mediefiler i iMovie med macOS Mojave

När du importerar mediefiler eller öppnar ett bibliotek i iMovie 10.1.11 eller senare på en Mac med macOS Mojave visas ett fönster med inkompatibla mediefiler i ditt bibliotek.

Konvertera inkompatibla mediefiler direkt genom att klicka på Konvertera i fönstret. iMovie skapar kopior av mediefilerna i H.264-formatet. De ursprungliga filerna flyttas till en iMovie-mapp för inkompatibla medier, som finns i samma mappen som biblioteket. Dina ursprungliga medier ändras inte.

Om du vill konvertera senare kan du använda iMovie för att skanna biblioteket och konvertera de inkompatibla filerna:

1. I iMovie väljer du Arkiv > Kontrollera media efter kompatibilitet.
  2. Klicka på Konvertera i fönstret som visar de inkompatibla mediefilerna.

Läs mer om hur iMovie upptäcker och konverterar inkompatibla mediefiler.

Format som är inkompatibla med macOS Catalina

Följande video-, ljud-, stillbilds- och behållarformat är kompatibla med iMovie på Mac-datorer med macOS Catalina:

Videoformat

• Apple Animation Codec
  • Apple Intermediate Codec
  • Apple ProRes
  • AVCHD (inklusive AVCCAM, AVCHD Lite och NXCAM)
  • DV (inklusive DVCAM, DVCPRO och DVCPRO50)
  • H.264
  • HDV
  • HEVC
  • iFrame
  • Motion JPEG (endast OpenDML)
  • MPEG-4 SP
  • Photo JPEG
  • XAVC-S

Stillbildsformat

• BMP
  • GIF
  • HEIF
  • JPEG
  • PNG
  • PSD
  • RAW
  • TGA
  • TIFF

Ljudformat

• AAC
  • AIFF
  • BWF
  • CAF
  • MP3
  • MP4
  • RF64
  • WAV

Behållarformat

• 3GP
  • AVI
  • M4V
  • MOV (QuickTime)
  • MP4

Medieformat som påverkas av övergången till 64-bitarsteknik

Exempel på mediefiler som påverkas av övergången till 64-bitarsteknik är videofiler från tidiga Flip Video-kameror som använder 3ivx-kodek, tidiga webbvideor kodade med Sorenson-kodek och medier omvandlade från dvd- till DivX-format.

Tredjepartsutvecklare kan fortsätta erbjuda kompatibilitet med vissa format genom att bygga in stöd direkt i sina appar. Kontakta tredjepartsleverantörerna om du vill ha mer information om vilka mediefilformat som stöds av deras appar.

Här är några exempel på mediefilformat som påverkas av övergången:

• 3ivx MPEG-4
  • AV1/VP9
  • AVC0 Media AVA0 Media
  • BitJazz SheerVideo
  • CineForm
  • Cinepak
  • DivX
  • Flash Video
  • FlashPix
  • FLC
  • H.261
  • Implode
  • Indeo video 5.1
  • Intel Video 4:3
  • JPEG 2000
  • Microsoft Video 1
  • Motion JPEG A
  • Motion JPEG B
  • On2 VP3, VP5, VP6, VP6-E, VP6-S, VP7, VP8, VP9
  • Perians kodeksamling (Microsoft MPEG-4, DivX, 3ivx, VP6, VP3 med flera)
  • Pixlet
  • Planar RGB
  • QuickTime-filer som kodats med stillbildsformat (SGI, TGA, PNG och andra)
  • RealVideo
  • Sorenson 3
  • Sorenson Sparc
  • Sorenson Video/Video 3/YUV9
  • Streambox ACT-L2
  • Windows Media Video 7, 8, 9
  • Xiph.orgs Theora Video
  • ZyGoVideo

Konvertera inkompatibla mediefiler som inte finns i ett iMovie-bibliotek

Du konverterar en inkompatibel mediefil genom att öppna den i QuickTime Player (version 10.0 och senare) i macOS Mojave eller tidigare och sedan spara kopian med ett nytt namn. Denna metod stöds inte i macOS Catalina.

Du kan också använda Compressor för att transkoda en eller flera mediefiler till ett format som H.264, HEVC eller Apple ProRes. De här formaten stöds i macOS-versioner efter macOS Mojave. I formaten H.264 och HEVC får du bevarad bildkvalitet även med den minsta filstorleken. ProRes ger bäst bildkvalitet och bättre prestanda vid redigering i iMovie, men skapar betydligt större filer som upptar mer lagringsutrymme än H.264- och HEVC-filer.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.