Tillbehör med magneter kan orsaka störningar på iPhone-kameror

Inbyggda magneter i vissa iPhone-tillbehör skapar magnetiska fält som kan påverka de bakre kamerorna på din iPhone. Läs om hur du undviker dessa störningar.

Kamerorna i din iPhone tar otroliga bilder även under svåra omständigheter. Om du råkar röra kameran när du tar en bild kan bilden bli suddig. Vissa iPhone-modeller har optisk bildstabilisering (OIS) för att förhindra detta.1 Med OIS kan du ta skarpa bilder även om du råkar röra kameran. Dessutom har vissa iPhone-modeller autofokus (AF) med sluten loop.2 Autofokus med sluten loop står emot effekter från tyngdkraft och vibrationer, och bevarar skärpan i stillbilder, videor och panoramabilder.

Med optisk bildstabilisering känner ett gyroskop av att kameran har flyttats. Objektivet flyttas enligt gyroskopets vinkel för att minska bildens rörelse och därmed suddigheten. Med autofokus med sluten loop mäter inbyggda accelerometrar tyngdkrafts- och vibrationseffekter, och kompenserar för dem. Magnetiska sensorer fastställer objektivets position så att kompensationsrörelsen blir korrekt.

1. Optisk bildstabilisering finns på iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 6 Plus och iPhone 6s Plus.
  2. Autofokus med sluten loop finns på iPhone XS, iPhone XS Max och iPhone XR.

Starka magnetiska fält kan inverka på optisk bildstabilisering och autofokus med sluten loop

Sensorerna för objektivets position reagerar på magnetfält. Om du placerar en magnet nära de här sensorerna kommer magnetfältet att störa eller tillfälligt inaktivera sensorerna. Det kan försämra sensorernas noggrannhet och begränsa objektivets rörelser. Kameran kan ta bilder med andra stabiliseringssätt, men utan fördelarna med optisk bildstabilisering och autofokus med sluten loop.

Så här undviker du magnetiska störningar

Tredjepartstillverkare tillverkar vissa tillbehör med starka magneter eller magnetiska metallplåtar som hamnar i närheten av iPhone-enhetens bakre kamera (eller kameror). Magneter och plåtar kan till exempel användas för att knäppa ihop fodral eller för att montera enheten på en hållare i en bil. Apple rekommenderar tredjepartstillverkare att undvika magneter och metallkomponenter i fodral och andra tillbehör. Bästa kameraprestanda får du om du undviker tillbehör med magneter eller magnetiska metaller.

Om kameran fortfarande inte fungerar

Om du har tagit bort ditt iPhone-fodral och andra magnetiska tillbehör men iPhone-kameran fortfarande inte fungerar tar du reda på vad du kan göra.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.