Magnetiska tillbehör kan orsaka störning med iPhone-kameror

Interna magneter i vissa iPhone-tillbehör skapar magnetiska fält som kan påverka de bakre kamerorna på din iPhone. Läs om hur du undviker dessa störningar.

Kamerorna i din iPhone tar otroliga bilder även under svåra omständigheter. Om du råkar röra kameran när du tar en bild kan den slutgiltiga bilden bli suddig. Vissa iPhone-modeller har optisk bildstabilisering (OIS) för att förhindra detta.* OIS låter dig ta skarpa bilder även om du råkar röra kameran.

Ett gyroskop känner av att kameran flyttats. Rörelserna som orsakar suddighet minskas genom att linsen rör sig längs gyroskopets vinkel. Magnetiska sensorer avgör objektivets position så att kompensationsrörelsen ställs in korrekt.

* OIS finns tillgängligt på iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 6 Plus och iPhone 6s Plus.

Ett starkt magnetfält kan störa OIS

Sensorerna för objektivets position reagerar på magnetfält. Om du placerar en magnet nära dessa sensorer kan magnetfältet störa sensorerna. Det kan försämra sensorernas noggrannhet och begränsa objektivets rörelseräckvidd. Allvarliga störningar kan inaktivera OIS. Kameran tar då bilder med andra metoder för stabilisering än OIS.

Så här undviker du magnetiska störningar

Tredjepartstillverkare kan erbjuda tillbehör med starka magneter eller magnetiska metallplåtar som kommer i närheten av iPhone-enhetens bakre kamera (eller kameror). Magneter och plåtar kan till exempel användas för att knäppa ihop fodral eller för att montera enheten på en hållare i en bil. Apple rekommenderar tredjepartstillverkare att undvika magneter och metallkomponenter i fodral och andra tillbehör. Undvik tillbehör med magneter eller metalldelar för bästa kameraprestanda på en iPhone med OIS.

Om din kamera fortfarande inte fungerar

Om du tagit bort ditt iPhone-fodral och andra magnetiska tillbehör och iPhone-kameran fortfarande inte fungerar tar du reda på vad du kan göra.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.