Spela in skärmen på din Mac

Du kan spela in en video med hela skärmen eller en markerad del.

Använda Skift-Kommando-5 i macOS Mojave

Skrivbordet med flytande reglage för skärmavbilden precis ovanför Dock

Med macOS Mojave kan du trycka på Skift-Kommando (⌘)-5 på tangentbordet och se alla reglage du behöver för att spela in video och ta stillbilder av din skärm. Med hjälp av de här skärmreglagen kan du välja om du vill spela in hela skärmenspela in en markerad del eller ta en stillbild av skärmen. Om du inte har uppgraderat till Mojave kan du spela in skärmen med QuickTime Player.

Spela in hela skärmen

1. Klicka på knappen Spela in hela skärmen i skärmreglagen. Markören ändras till en kamera .
  2. Klicka på valfri skärm för att börja spela in den eller klicka på Spela in i skärmreglagen.
  3. Använd miniatyren för att putsa, dela, spara eller utföra andra åtgärder.

Spela in en markerad del av skärmen

1. Klicka på knappen Spela in markerad del i skärmreglagen.
  2. Dra för att markera ett område på skärmen som du vill spela in. Du kan flytta hela markeringen genom att dra inifrån det markerade.
  3. Börja spela in genom att klicka på Spela in i skärmreglagen.
  4. Stoppa inspelningen genom att klicka på knappen Stoppa inspelning i menyfältet. Du kan också trycka på Kommando-Kontroll-Esc (Escape).
  5. Använd miniatyren för att putsa, dela, spara eller utföra andra åtgärder.

Putsa, dela och spara

När du har stoppat inspelningen visas en miniatyr av videon ett kort tag längst ned till höger på skärmen.

• Om du inte gör något eller sveper miniatyren till höger sparas inspelningen automatiskt.
  • Klicka på miniatyren för att öppna inspelningen. Sedan kan du klicka på knappen Putsa för att putsa inspelningen eller på the knappen Dela för att dela den.
  • Dra miniatyren om du vill flytta det inspelade till en annan plats, till exempel ett dokument, ett e-postmeddelande, ett Finder-fönster eller Papperskorgen.
  • Kontrollklicka på miniatyren för att få fler alternativ. Du kan till exempel ändra platsen där den sparas, öppna inspelningen i ett program eller radera den utan att spara.

Ändra inställningarna

Klicka på Alternativ i skärmreglagen när du vill ändra följande inställningar:

• Spara till: Ange var dina inspelningar ska sparas automatiskt, till exempel Skrivbord, Dokument eller Urklipp.
  • Timer: Ange när inspelningen ska påbörjas: direkt eller 5 respektive 10 sekunder efter att du klickat på Spela in.
  • Mikrofon: Om du vill spela in din röst eller något annat ljud tillsammans med inspelningen väljer du en mikrofon.
  • Visa miniatyr överst: Välj om du vill visa miniatyren
  • Kom ihåg senaste markering: Välj om du vill att inställningarna som du gjorde förra gången i verktyget ska användas som standard.
  • Visa musklick: Välj om du vill visa en svart cirkel runt markören när du klickar i inspelningen.

Använda QuickTime Player

Det finns även en funktion för skärminspelning i QuickTime Player som du kan använda utan att ha macOS Mojave.

1. Öppna QuickTime Player från mappen Program och välj Arkiv > Ny skärminspelning från menyraden. Fönstret för skärminspelning öppnas.
  2. Innan du börjar din inspelning kan du klicka på pilen bredvid inspelningsknappen för att ändra inspelningsinställningarna:
    • Välj en mikrofon för att spela in din röst eller annat ljud med skärminspelning. Du kan styra det här ljudet under inspelningen genom att justera volymreglaget (om du får feedback från ljudet sänker du volymen eller använder hörlurar med en mikrofon).
    • Välj Visa musklick i inspelningen om du vill visa en svart cirkel runt markören när du klickar.
  3. Starta inspelningen genom att klicka på inspelningsknappen och välj sedan någon av följande åtgärder:
    • Klicka någonstans på skärmen för att börja spela in hela skärmen.
    • Du kan även dra för att välja ett område som du vill spela in och sedan klicka på Starta inspelning inom det området.
  4. Stoppa inspelningen genom att klicka på stoppknappen i menyfältet eller tryck på Kommando-Kontroll-Esc (Escape).
  5. När du stoppar inspelningen öppnar QuickTime Player automatiskt inspelningen. Du kan nu spela upp, redigera eller dela inspelningen.

Läs mer

• När du sparar inspelningen automatiskt använder Mac-datorn namnet ”Skärminspelning datum kl. tid.mov”.
  • Du kan avbryta inspelningen genom att trycka på Esc innan du klickar för att spela in.
  • Du kan öppna dina skärminspelningar med QuickTime Player, iMovie och andra program som har funktioner för att redigera eller visa videor.
  • Det kanske inte går att spela in fönster i vissa program, till exempel DVD-spelaren.
  • Läs om hur du spelar in skärmen på din iPhone, iPad eller iPod touch.