Använda en extern grafikprocessor med din Mac

Din Thunderbolt 3-utrustade Mac som kör macOS High Sierra 10.13.4 eller senare kan få tillgång till ytterligare grafikprestanda när du ansluter en extern grafikprocessor (även kallad eGPU).

En eGPU kan ge din Mac ytterligare grafikprestanda för professionella program, 3D-spel, skapande av VR-innehåll och mycket mer.

eGPU stöds av alla Thunderbolt 3-utrustade Mac-datorer1 med macOS High Sierra 10.13.4 eller senare. Läs om hur du uppdaterar mjukvara på din Mac.

Använda menyradsobjektet för att koppla ifrån en eGPU

En eGPU gör det möjligt att göra allt detta på din Mac:

• Snabba upp program som använder Metal, OpenGL och OpenCL
  • Ansluta ytterligare externa skärmar
  • Använda VR-headset kopplade till eGPU
  • Ladda din MacBook Pro medan du använder eGPU
  • Använda en eGPU med din MacBook Pro medan den inbyggda skärmen är avstängd
  • Ansluta en eGPU medan en användare är inloggad
  • Ansluta fler än en eGPU med Thunderbolt 3 (usb-C)-portarna på din Mac2
  • Använd menyradsobjektet menyradssymbol för eGPU för att säkert koppla ifrån eGPU:n
  • Visa aktivitetsnivåerna för de inbyggda och externa grafikprocessorerna (Öppna Aktivitetskontroll och välj Fönster > Grafikprocessorhistorik.)

Stöd för eGPU i program

Stöd för eGPU i macOS High Sierra 10.13.4 eller senare är framtagen för att snabba upp Metal-, OpenGL- och OpenCL-program som drar nytta av en kraftfull eGPU. Alla program har inte stöd för eGPU. Kontakta programutvecklaren för att få veta mer.3

Som regel kan en eGPU öka prestanda i dessa typer av program:

• Proffsprogram utvecklade för att använda flera GPU:er
  • 3D-spel, när en extern skärm är ansluten direkt till eGPU:n
  • VR-program, när VR-headsetet är kopplat direkt till eGPU:n
  • Proffsprogram och 3D-spel där utvecklaren har gjort det möjligt att snabba upp grafiken på den inbyggda bildskärmen på iMac, iMac Pro, MacBook Air och MacBook Pro (funktionen måste aktiveras av apputvecklaren).

Du kan konfigurera program att använda en eGPU på ett av följande sätt.

Använd alternativet Föredra extern grafikprocessor

I macOS Mojave 10.14 kan du slå på Föredra extern grafikprocessor i panelen Visa info i Finder för ett specifikt program. Alternativet gör att eGPU:n kommer att göra program på valfri bildskärm som har anslutits till Mac-datorn snabbare, inklusive inbyggda bildskärmar i iMac, iMac Pro, MacBook Air och MacBook Pro:

1. Avsluta programmet om det är öppet.
  2. Välj programmet i Finder. De flesta program finns i mappen Program. Om du öppnar programmet via en genväg eller en startare kan du behöva kontrollklicka på programsymbolen och välja Visa original från popupmenyn. Välj sedan originalprogrammet.
  3. Tryck på Kommando-I för att visa programmets informationsfönster.
  4. Markera kryssrutan intill Föredra extern grafikprocessor.
  5. Öppna programmet för att använda det med eGPU:n.

Du ser inte det här alternativet när eGPU:n är urkopplad, om din Mac inte kör macOS Mojave eller om programmet hanterar sitt val av grafikprocessor själv. Vissa program väljer direkt vilka grafikprocessorer som används och tar inte hänsyn till kryssrutan Föredra extern grafikprocessor.

Ställa in extern eGPU-ansluten bildskärm som primär bildskärm

Om du har en extern bildskärm som är ansluten till din eGPU så kan du ange den som den primära bildskärmen för alla program. Eftersom program använder den primära bildskärmen som standard, fungerar det här alternativet med en mängd olika program:

1. Avsluta alla öppna program som du vill att eGPU:n ska snabba upp på den primära bildskärmen.
  2. Välj Apple-menyn () > Systeminställningar. Välj Bildskärmar och välj sedan Uppställning.
  3. Dra den vita menyraden till rutan som representerar skärmen som är ansluten till eGPU:n.
  4. Öppna programmen som du vill använda med eGPU:n.

När du kopplar ur eGPU:n så kommer din Mac åter börja använda de interna grafikprocessorerna som driver den inbyggda bildskärmen. När eGPU:n ansluts igen så kommer den automatiskt ange den externa skärmen som den primära.

Om drivrutiner till grafikprocessorn i macOS

Mac-hårdvara och programdrivrutiner till grafikprocessorn har alltid varit djupt integrerade i systemet. Den här designen bidrar till den visuellt rika och grafiska macOS-upplevelsen samt flera djupare plattformsberäkningar och grafiska funktioner. De gör bland annat användargränssnittet snabbare, ger stöd för avancerade bildskärmsfunktioner, renderar 3D-grafik för proffsprogram och spel, bearbetar bilder och videor, möjliggör kraftfulla funktioner för beräkningar i grafikprocessorn och ser till att maskininlärningsuppgifter går snabbare. Denna djupa integration möjliggör även optimal batteritid och förbättrar både systemets prestanda och stabilitet.

Apple utvecklar, integrerar och ger stöd för drivrutiner till grafikprocessorn i macOS för att se till att grafikprocessorns kapacitet är enhetlig på alla Mac-produkter, inklusive kraftfulla API:er som Metal, Core Animation, Core Image och Core ML. För att ge bästa möjliga kundupplevelse måste drivrutiner till grafikprocessorn utformas, integreras, testas och levereras med varje version av macOS. Drivrutiner till grafikprocessorn från eftermarknaden som levereras av tredje part är inte kompatibla med macOS.

Drivrutinerna till grafikprocessorn som levereras med macOS är även designade för att leverera en upplevelse med hög kvalitet och höga prestanda när en eGPU används, enligt beskrivningen i listan över rekommenderade eGPU-chassier och grafikkortskonfigurationer nedan. På grund av den här djupa systemintegrationen stöds endast grafikkort som använder samma grafikprocessorarkitektur som den som är inbyggd i Mac-produkter i macOS.

eGPU-konfigurationer som stöds

Det är viktigt att använda en eGPU med ett rekommenderat grafikkort och Thunderbolt 3-chassi. Om du använder en eGPU till att även ladda din MacBook Pro, behöver eGPU:ns chassi ge tillräckligt med effekt för att köra grafikkortet och ladda datorn. Fråga tillverkaren av chassit om det ger tillräckligt med effekt till din MacBook Pro.

Rekommenderade grafikkort samt chassier med tillräcklig effekt listas nedan.

Thunderbolt 3 allt-i-ett eGPU-produkter

Dessa produkter innehåller en kraftfull inbyggd GPU och ger tillräcklig effekt för att ladda din MacBook Pro.

Rekommenderade Thunderbolt 3 allt-i-ett eGPU:er:

AMD Radeon RX 470, RX 480, RX 570, RX 580 och Radeon Pro WX 7100

Dessa grafikkort baseras på AMD Polaris-arkitekturen. Rekommenderade grafikkort inkluderar Sapphire Pulse-serien och AMD WX-serien.

Rekommenderade Thunderbolt 3-chassier för dessa grafikkort:

• OWC Mercury Helios FX4
  • PowerColor Devil Box
  • Sapphire Gear Box
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 350W
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 550W4
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 650W4
  • Razer Core X4
  • PowerColor Game Station4
  • HP Omen4
  • Akitio Node6

AMD Radeon RX Vega 56

Dessa grafikkort baseras på AMD Vega 56-arkitekturen. Rekommenderade grafikkort inkluderar Sapphire Vega 56 och XFX Vega 56.

Rekommenderade Thunderbolt 3-chassier för dessa grafikkort:

• OWC Mercury Helios FX4
  • PowerColor Devil Box
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 550W4
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 650W4
  • Razer Core X4
  • PowerColor Game Station4

AMD Radeon RX Vega 64, Vega Frontier Edition Air och Radeon Pro WX 9100

Dessa grafikkort baseras på AMD Vega 64-arkitekturen. Rekommenderade grafikkort inkluderar Sapphire Vega 64, XFX Vega 64, AMD Frontier Edition air-cooled och AMD Radeon Pro WX 9100.

Rekommenderade Thunderbolt 3-chassier för dessa grafikkort:

• Sonnet eGFX Breakaway Box 650W4
  • Razer Core X4

Läs mer

• För att säkerställa bästa eGPU-prestanda ska du använda Thunderbolt 3-kabeln som följde med din eGPU eller en Apple Thunderbolt 3-kabel (usb-c). Se också till att kabeln är ansluten direkt till en Thunderbolt 3-port på din Mac, inte seriekopplad via en annan Thunderbolt-enhet eller hubb.
  • Kontakta hårdvaru- eller mjukvaruleverantören om du har frågor om Thunderbolt 3-chassier eller grafikkort eller programsupport och kompatibilitet från tredje part.
  • Mjukvaruutvecklare kan läsa mer om programmering av deras program för att dra nytta av stödet för eGPU i macOS.

1. Om du har en Mac mini (2018) med FileVault aktiverat ska du se till att ansluta din primära bildskärm direkt till din Mac mini under installationen. När du har loggat in och macOS-skrivbordet visas kan du koppla från bildskärmen från Mac mini och ansluta den till din eGPU.

2. Om du har en MacBook Pro 13 tum från 2016 eller 2017 så ska du alltid ansluta en eGPU och andra högpresterande enheter till portarna på vänster sida för maximal datahastighet.

3. macOS High Sierra 10.13.4 och senare har inte stöd för eGPU:er i Windows med Boot Camp eller när din Mac är i macOS-återställningsläge eller installerar systemuppdateringar.

4. Dessa chassier ger minst 85 W i laddningseffekt, vilket gör dem idealiska för användning med 15-tums MacBook Pro-modeller.

5. Uppspelning av HDCP-skyddat innehåll från iTunes och vissa streamingtjänster fungerar inte på bildskärmar anslutna till Radeon 560-baserade eGPU:er. Du kan spela upp det här innehållet på den inbyggda bildskärmen på en MacBook Pro, MacBook Air och iMac.

6. Om du använder Akitio Node med en bärbar Mac-dator kan du behöva koppla din Mac till dess strömadapter för att se till att den laddas.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.