Apple TV-appen och integritet

Dina uppspelningar, sökningar, köp och enhets­tillförlitlighets­poäng används till att göra din upplevelse personligare, förbättra tjänsten, skicka notiser till dig och förhindra bedrägerier. Din enhets serienummer kan användas till att kontrollera behörighet för erbjudanden.

Apple TV-appen har utformats för att skydda din information och låta dig välja vad du vill dela.

Privacy Icon

• Apple TV-appen samlar TV-program och filmer på en plats och rekommenderar andra som du kanske gillar.
  • Apple samlar in information om dina köp, hämtningar, aktivitet i Apple TV-appen, innehållet du tittar på och var du tittar på det i Apple TV-appen och i anslutna appar på någon av dina enheter som stöds. Vi använder den här informationen till att leverera tjänsten och till att förbättra Apple TV-appen för dig och andra.
  • Vi samlar också in information om dina köp, hämtningar, aktivitet i Apple TV-appen, innehållet du tittar på och var du tittar på det så att vi kan anpassa funktioner och erbjuda personliga rekommendationer samt skicka notiser till dig. Du kan välja att inte delta i användningen av data i detta syfte enligt beskrivningen nedan.
  • Vi använder information om filmerna och TV-programmen som du köper och hämtar så att vi kan tillhandahålla annonser och vara säkra på att annonserna i App Store, Apple News och Aktier (om tillgängligt) är relevanta för dig. Nedan kan du se vilka val du har angående den här typen av annonser.
  • För att identifiera och förhindra bedrägerier beräknar vi en enhets­tillförlitlighets­poäng med hjälp av information om hur du använder enheten, inklusive det ungefärliga antalet telefonsamtal eller mejl du tar emot eller skickar, när du försöker göra ett inköp. Information som skickas är utformad så att Apple inte kan avläsa de verkliga värdena på din enhet. Poängen lagras på våra servrar under en begränsad tid.

Med Apple TV kan du titta på TV-program och filmer på ett enda ställe. Du kan titta på innehåll som du har köpt eller hyrt från Apple. Om de är tillgängliga får du även tillgång till innehåll via Apple TV+, Apple TV-kanaler och anslutna videoappar från tredje part. Du kan komma åt allt det här innehållet via Apple TV-appen på enheter som stöds och är inloggade med samma Apple-ID.

Tillhandahållande av Apple TV-appen

Vi använder dina personuppgifter till att leverera tjänsterna och funktionerna i Apple TV-appen. Den här informationen inkluderar din konto- och betalningsinformation som du kan visa och ändra i Inställningar.

Apple samlar in information om vad du köper och tittar på i Apple TV-appen på dina enheter som stöds och är inloggade med samma Apple-ID. Apple lagrar den här informationen som associeras med ditt Apple‑ID så att vi kan visa vad du tittar på på dina enheter som stöds. När du loggar in i appar från tredje part används information om huruvida du abonnerar på dessa tjänster så att innehåll som är tillgängligt för dig kan visas. Om du tillåter att en app från tredje part ansluts till Apple TV-appen kommer Apple att samla in och lagra information om vad du tittar på via den appen på dina enheter som stöds liksom din abonnemangsstatus. Apple-appar med innehåll som stöds, exempelvis Musik, ansluts automatiskt när du börjar använda Apple TV-appen.

Information om vad du tittar på kommer att omfatta innehåll du spelar upp, när du spelade upp det, vilken enhet du spelade upp det på och var i innehållet du pausade eller slutade titta. Vi samlar även in en detaljerad historik över all uppspelningsaktivitet för Apple TV-kanaler och Apple TV+.

Om du tillåter att Apple TV-appen får tillgång till din platsinformation används den informationen till att avgöra vad som är tillgängligt i ditt område, inklusive lokalt innehåll som direktsända matcher, evenemang och nyheter. En del innehåll inkluderar geografiskt relevanta annonser.

Förbättring av Apple TV-appen

Apple samlar in information om din användning av Apple TV-appen och ditt konto, inklusive vilka av dess funktioner du använder (t.ex. Nästa eller Bibliotek), objekt du söker efter, dina interaktioner med notiser och innehållssidor som du navigerar på eller läser samt information om fel eller krascher i appen samt ditt postnummer för fakturering. Vi använder den här informationen, ungefärlig platsinformation som inte identifierar dig och information om vad du tittar på som hjälp för att förbättra och optimera tjänsten för dig och andra. Vi samlar också in information om din enhet, som enhetstyp, varifrån du fick enheten, versionen av operativsystemet och hur mycket ledigt utrymme det finns på enheten. Vi kan använda den här informationen till att avgöra om det går att hämta det begärda innehållet, att förstå allmänna trender när det gäller enhetsanvändning och lagring samt om enheten är ansluten via Wi-Fi eller ett mobilnät. Genom att känna till det tillgängliga utrymmet på din enhet kunde vi till exempel bygga funktionen som gör det möjligt att köpa en film på iPhone utan att hämta den vid inköpstillfället. Om du använder SharePlay till att titta på innehåll tillsammans med andra användare samlar Apple TV‑appen in information om att du tittade på det innehållet under en SharePlay-session och antalet enheter som deltog i sessionen, men ingen information samlas in som kan identifiera deltagarna i SharePlay-sessionen.

Anpassning av Apple TV-appen

Vi anpassar Apple TV-appen så att du lättare kan upptäcka det innehåll som är mest relevant för dig. Till exempel rekommenderar vi filmer som vi tror att du kan vara intresserad av baserat på filmer som du har sett tidigare. Vi anpassar din upplevelse med hjälp av information som omfattar vad du tittar på, dina köp, abonnemang, hämtningar, navigering och annan aktivitet i Apple TV-appen samt information från ditt konto som exempelvis din ålder.

Om du inte vill att Apple ska använda information om vad du tittar på på den här enheten i Apple TV-appen till att anpassa din upplevelse på alla enheter som stöder Apple TV-appen kan du stänga av Använd uppspelningshistorik i Inställningar. På en enhet med iOS eller iPadOS öppnar du Inställningar > TV > Använd uppspelningshistorik. På en visionOS- eller tvOS-enhet öppnar du Inställningar > Appar > TV > Använd uppspelningshistorik.

Du kan stänga av personligt anpassade funktioner i App Store, Apple Books, iTunes Store, Apple TV, Podcaster och abonnemang från Apple genom att stänga av Personliga rekommendationer för ditt Apple‑ID. På din iOS-, iPadOS- eller visionOS-enhet öppnar du Inställningar > [ditt namn] > Medier och köp > Visa konto och stänger sedan av Personliga rekommendationer genom att trycka. I Apple TV-appen på Mac öppnar du Konto > Kontoinställningar > Inställningar.

Kommunikation

Apple kan använda information om ditt konto, exempelvis Apple-produkterna du äger, dina abonnemang på Apple-tjänster, de Apple-appar du hämtar och ditt postnummer för fakturering, till att skicka information om Apple TV-appen och andra produkter och tjänster från Apple samt erbjudanden som kan intressera dig, inklusive Apple One. Information om din enhet, till exempel enhetens serienummer eller information om dina relevanta App Store-abonnemang kan användas till att kontrollera behörighet för erbjudanden från Apple. Om du tillhör en familjedelningsgrupp kan Apple kommunicera om produkter, tjänster och erbjudanden som är tillgängliga för dig via Familjedelning. Om du köper en prenumeration på Apple One kan vi skicka mejl och pushnotiser om funktionerna i varje tjänst som du har prenumererat på. Apple kan även använda information om din aktivitet i Apple TV-appen till att skicka mejl och pushnotiser om nya funktioner, innehåll och erbjudanden i Apple TV-appen. Du kan ändra dina e-postinställningar och välja att sluta få dessa mejl på appleid.apple.com. Du uppdaterar notisinställningar på en iOS-, iPadOS- eller visionOS-enhet genom att öppna Inställningar > Notiser > TV.

Annonsering

Om du har gett tillstånd till Apple TV-appen att komma åt din platsinformation kan den ungefärliga platsinformationen användas till att visa dig geografiskt relevanta annonser i Apple TV-appen.

Om du slår på inställningen Personliga annonser för andra appar som App Store, Apple News och Aktier kan Apples annonseringsplattform använda din information, inklusive information om filmer och TV-program du köper från Apple, till att visa annonser i dessa appar som är mer relevanta för dig.

Om du inte vill få annonser som är riktade mot dina intressen från Apples annonseringsplattform kan du välja att stänga av Personliga annonser. Om du stänger av Personliga annonser kan Apple inte använda din information för riktad annonsering. Det kanske inte minskar antalet annonser du får, men annonserna kan vara mindre relevanta för dig.

Du kan ändra inställningen för Personliga annonser genom att öppna Inställningar > Integritet och säkerhet > Apple-reklam.

Läs mer om Apple-reklam och integritet på https://www.apple.com/se/legal/privacy/data/sv/apple-advertising.

Läs om hur du kan undvika att få personligt anpassade annonser i App Store, Apple News och Aktier på support.apple.com/kb/HT202074.

Delning med tredje part

Vi tillhandahåller vissa icke-personliga data till våra annonsörer och strategiska partner som arbetar med Apple för att tillhandahålla våra produkter och tjänster, hjälpa Apple med marknadsföring till konsumenter och sälja annonser å Apples vägnar för visning på App Store och i Apple News och Aktier. Vi kan exempelvis dela icke-personliga data om dina transaktioner och tittarvanor samt sammanslagen användardemografi som åldersgrupp och kön (vilket kan härledas från information som ditt namn och titel i ditt Apple‑ID-konto) samt region till strategiska Apple TV-partners, till exempel innehållsägare, så att de kan mäta framgångar för sina kreativa verk, uppfylla royalty- och redovisningskrav samt för att förbättra sina associerade produkter och tjänster.

Om din mobiloperatör erbjuder Apple TV+-abonnemang och gratis provperioder kan det hända att Apple kontrollerar ditt telefonnummer för att fastställa om du är berättigad via en mobiloperatörspartner. Om du registrerar dig för ett Apple TV+-abonnemang eller en gratis provperiod via en mobiloperatör eller en annan Apple-parter kommer Apple att använda ditt telefonnummer eller en unik kontoidentifierare som partnern delat till att identifiera ditt konto och underrätta mobiloperatören eller en annan partner att du har aktiverat ditt abonnemang. Vi kommer att använda det telefonnumret eller den unika identifieraren som är associerad med ditt abonnemang till att bekräfta ditt konto vid inloggning och för att koppla ditt Apple TV+-abonnemang till ditt konto.

Om du loggar in på Apple TV-appen på en enhet som inte kommer från Apple kan Apple dela information med plattformsleverantören så att appen kan fungera, så att innehåll från dina Apple TV-abonnemang kan visas på plattformen och som stöd för funktioner på plattformen som att ge sökträffar och personanpassade rekommendationer. Detta kan inkludera information om huruvida du har öppnat Apple TV-appen och om du abonnerar på Apple TV+ och Apple TV-kanaler där de är tillgängliga. Du kan välja att sluta dela din abonnemangsinformation via inställningarna för Apple TV-appen på enheten som inte kommer från Apple, men om du gör detta kan det begränsa det sätt som Apple TV-innehåll visas på plattformen.

På enheter som inte kommer från Apple kan du välja om du vill dela vad du tittar på, köper eller hyr i Apple TV-appen, inklusive Apple TV+, Apple TV-kanaler och annat innehåll (där det är tillgängligt) med leverantören av tredjepartsplattfomen. Detta kan inkludera ditt profilnamn eller annan information som används till att matcha dina data från Apple TV-appen med ditt konto eller din profil på en enhet som inte är tillverkad av Apple. Leverantören av plattformen kan använda din information från Apple TV-appen till att aktivera funktioner på plattformen som att visa pågående TV-serier och personanpassade rekommendationer. Du kan stänga av detta genom att öppna inställningarna för Apple TV-appen på enheten som inte kommer från Apple. På vissa enheter kan detta ta dig till plattformens inställningar.

Om du väljer att logga in i Apple TV-appen på en enhet som inte kommer från Apple bör du granska plattformsleverantörens villkor, integritetspolicyer och praxis för att förstå vilka data de samlar in, använder och delar.

Lagring

Vi sparar personuppgifter som är associerade med dina köp, hämtningar och tittaraktiviteter i Apple TV‑appen under olika tidslängder beroende på företagsbehov, avtalsenliga skyldigheter och gällande lagar. För köp och hämtningar innebär det ofta att informationen lagras i minst 10 år, men i regioner som Kina kan den perioden vara 30 år. Vi behåller även ett register med dina köp och hämtningar av innehåll under minst så lång tid som du har ett konto hos oss så att du kan hämta detta innehåll på nytt i enlighet med våra villkor. Vi behåller annan information som navigeringsaktivitet och sökningar under upp till två år. Viss information, t.ex. transaktioner, men inte din lagrade kortinformation, kan behållas i företagsregister även efter att du har avslutat ditt konto eller slutat använda Apple TV-appen.

När du använder ett betalkort kan Apple behålla och automatiskt uppdatera ditt kortnummer och faktureringsinformation för framtida köp, återkommande transaktioner och annan användning som du auktoriserar. Apple kan få den här informationen från ditt finansinstitut eller betalningsnätverk och även använda den för verifiering och för att förhindra bedrägeri.

Rensa uppspelningshistorik

Du kan rensa uppspelningshistoriken i Apple TV-appen i Inställningar. I Apple TV-appen på en iOS-, iPadOS- eller visionOS-enhet öppnar du Konto > Rensa uppspelningshistorik. I tvOS öppnar du Inställningar > Appar > TV > Rensa uppspelningshistorik. Det här tar bort alla TV-program och filmer från kön Nästa och avassocierar all eventuell uppspelningshistorik från ditt konto. Detta gäller för dina uppspelningsdata som lagras och används av Apple på enheter som använder samma Apple‑ID. Om du använder en enhet som inte kommer från Apple och har valt att dela vad du tittar på med den plattformens leverantör påverkas inte de uppspelningsdata som lagras av plattformens leverantör när du rensar din uppspelningshistorik. Du bör granska plattformsleverantörens villkor, integritetspolicyer och praxis för att förstå om du kan radera de data som lagras av den leverantören.

Du kan ta bort enskilda objekt från kön Nästa genom att trycka ned länge på avsnittet och välja Ta bort från Nästa. Om du väljer Ta bort från senast visade i samma meny kommer det även att ta bort avsnittet från att användas till att generera personligt anpassade rekommendationer. Apple kommer däremot att spara register med uppspelningshistorik från Apple TV-kanaler och Apple TV+ för rapporterings- och royaltykrav.

Anslutna appar från tredje part

Du måste ge tillstånd för dina appar från tredje part som deltar att vara anslutna till Apple TV-appen för att börja dela det du tittar på från de apparna med Apple. När du ställer in Apple TV-appen kan du bli ombedd att ge tillstånd för flera appar samtidigt. En del av apparna kan vara appar som du inte redan har installerat på den enheten, och dina inställningar kommer att användas om de installeras senare. Vare sig du ger appar tillstånd eller inte kan du ändra inställningar för de enskilda apparna senare i Inställningar.

Om du vid ett senare tillfälle bestämmer att en av dina appar från tredje part inte ska vara ansluten till Apple TV-appen kan du koppla från den appen från Apple TV-appen och Apple kommer att sluta samla in uppspelningsdata från den tredjepartsappen. I Apple TV-appen på en iOS-, iPadOS- eller visionOS-enhet öppnar du Konto > Anslutna appar, markerar appen från tredje part och avaktiverar den. I tvOS öppnar du Inställningar > Appar > TV > Anslut till TV, markerar appen från tredje part och avaktiverar den. När du tar bort en app från tredje part från Apple TV-appen kan du även radera all uppspelningsinformation som Apple har samlat in om innehåll du har tittat på från den appen genom att välja alternativet Ta bort och rensa uppspelningshistorik. Du kan också när som helst välja att radera all uppspelningsinformation som Apple har samlat in om allt innehåll från tredje part som du tittar på i Apple TV-appen genom att rensa uppspelningshistoriken enligt beskrivningen ovan. Om du rensar din uppspelningshistorik i någon av de beskrivna fallen rensas endast de uppspelningsdata från tredjepartsappar som lagras av Apple för Apple TV-appen. Eventuella uppspelningsdata som lagras separat av appleverantören från tredje part (t.ex. inuti dess egen app eller på egna servrar) påverkas inte.

Du bör också granska villkor, integritetspolicyer och praxis hos tredjepartsappar som deltar för att förstå hur de använder och delar din uppspelningsinformation och relaterad information.

Grupprekommendationer

Om du väljer att aktivera grupprekommendationer på en Apple TV används information om det du tittar på till att skapa grupprekommendationer med olika kombinationer av användare som har valt detta och som använder samma Apple TV. Om det finns ett barnkonto i gruppen inkluderas rekommendationer för barn, men historiken över vad barnet har tittat på används inte. Du kan när som helst stänga av grupprekommendationer för ditt konto genom att öppna Inställningar > Användare och konton, välja din profil och sedan välja För er alla.

Skydd mot bedrägeri och annat skadligt beteende

Vi samlar även in personuppgifter för att förhindra bedrägeri och annat skadligt beteende i Apple TV-appen. Denna information inkluderar enhetsinformation, till exempel enhetstyp och programvaruversion, platsinformation, om den finns tillgänglig, historik för hämtningar och köp samt annan aktivitet i Apple TV-appen.

När du försöker göra ett inköp kan vi även beräkna en enhets­tillförlitlighets­poäng på din enhet med hjälp av information om hur du använder enheten, inklusive det ungefärliga antalet telefonsamtal eller mejl du tar emot eller skickar. Information som skickas är utformad så att Apple inte kan avläsa de underliggande värdena på din enhet. Poängen lagras på våra servrar under en begränsad tid.

Tillämpbar juridisk grund för behandling av personuppgifter

Vi behandlar dina personuppgifter i Apple TV-appen i allmänhet så att ditt kontrakt med Apple kan följas, på det sätt som är nödvändigt för att tillhandahålla tjänsten samt för att uppfylla våra juridiska krav. Vi inhämtar samtycke enligt gällande lokala lagar när det krävs enligt juridisk praxis.

Där lokala lagar och regler tillåter det behandlar vi personuppgifter enligt vad som krävs för våra legitima intressen eller intressen från tredje part i syfte att:

• Visa tillgängligt och relevant innehåll för dig, inklusive från tredjepartstjänster.
  • Kontrollera behörighet för erbjudanden, bidra till att förbättra och optimera tjänsten för dig och andra samt skicka kommunikationer om Apple TV-appen och andra produkter, tjänster och erbjudanden från Apple som kan vara av intresse för dig.
  • Skydda mot bedrägeri och annat skadligt beteende.

De data som används inkluderar:

• Din användning av appen Apple TV inklusive vilka funktioner du använder (t.ex. Nästa eller Bibliotek), objekt du söker efter, dina interaktioner med notiser, innehållssidor du navigerar eller besöker, vad du ser på, köper, abonnerar på och hämtar, samt information om fel eller krascher i appen.
  • Detaljer om din enhet och ditt konto.
  • Enhets­tillförlitlighets­poängen.
  • Din plats.

Information som samlas in av Apple kommer under alla förhållanden att behandlas i enlighet med Apples integritetspolicy, som finns på www.apple.com/se/privacy.

Publiceringsdatum: 5 mars 2024