Så här raderar du din Intel-baserade Mac

Använd Skivverktyg för att radera (formatera) din Intel-baserade Mac-dators inbyggda skiva (eller ssd).

Dessa anvisningar gäller endast Mac-datorer med en Intel-processor.

Om du raderar din Mac raderas alla filer på den permanent, så se till att du gör en säkerhetskopia av alla filer som du vill behålla. Läs om vad du ska göra innan du säljer, ger bort eller byter in din Mac om du försöker återställa din Mac till fabriksinställningar.

Starta från macOS Återställning

Slå på din Mac och tryck på och håll ned dessa två tangenter direkt tills du ser en Apple-logotyp eller en annan bild: Kommando (⌘) och R. Sedan ombes du kanske att välja en användare vars lösenord du kan. Välj användaren, klicka sedan på Nästa och ange deras administratörslösenord.

Använd Skivverktyg för att radera din skiva

1. Välj Skivverktyg och klicka på Fortsätt från verktygsfönstret i macOS Återställning.
    Återställningsalternativ i macOS Big Sur med markerat Skivverktyg
  2. Välj Macintosh HD i sidofältet av Skivverktyg. Ser du inte Macintosh HD?
  3. Klicka på knappen Radera i verktygsfältet och ange de obligatoriska uppgifterna:
    • Namn: Fortsätt använda namnet Macintosh HD eller ange ett annat namn.
    • Format: Fortsätt använda APFS eller Mac OS Extended (Journaled), vilket rekommenderas av Skivverktyg.
  4. Klicka på Radera volymgrupp. Om du inte ser den här knappen klickar du istället på Radera.
    Skivverktyg – Radera volymgrupp
  5. Om Hitta är aktiverat för denna Mac ombes du kanske att ange ditt Apple-ID för att godkänna raderingen. Har du glömt ditt Apple-ID?
  6. När raderingen är klar markerar du alla andra interna volymer som kan listas i sidofältet och klickar sedan på knappen Radera volym (–) i verktygsfältet för att radera varje volym.
    Du behöver inte radera Macintosh HD-volymen du just har raderat, eller några externa volymer eller skivavbilder.
  7. Avsluta Skivverktyg och återgå till verktygsfönstret.
  8. Om du vill starta från skivan du raderade bör du installera om macOS på den skivan.

Om du inte ser Macintosh HD i Skivverktyg

Din inbyggda startskiva bör vara den första som anges i sidofältet i Skivverktyg. Den heter Macintosh HD, såvida du inte byter namn. Om du inte ser den där väljer du Apple-menyn  > Stäng av. Koppla sedan bort alla icke nödvändiga enheter från din Mac och försök igen.

Om din skiva fortfarande inte visas i Skivverktyg, eller om Skivverktyg rapporterar att det inte gick att radera, är det möjligt att din skiva eller Mac behöver service. Kontakta Apple-supporten om du behöver hjälp.

Läs mer

Mer information om hur du använder Skivverktyg finns i Användarhandboken till Skivverktyg.