Så här raderar du en skiva för Mac

Använd Skivverktyg för att radera (formatera) en hårddisk, ett usb-minne eller andra lagringsenheter för Mac.

Varför du bör radera en skiva

Du kan radera en skiva (eller en volym på skivan) när som helst, inklusive i sådana här omständigheter:

• Du vill snabbt och permanent radera allt innehåll på din Mac och återställa till fabriksinställningar, till exempel när du säljer eller ger bort din Mac.
  • Du ändrar formateringen på en skiva, till exempel från ett PC-format (FAT, ExFAT eller NTFS) till ett Mac-format (APPFS eller Mac OS Extended).
  • Du har fått ett meddelande om att skivan inte kan läsas av den här datorn.
  • Du försöker lösa ett skivproblem som Skivverktyg inte kan reparera.
  • macOS-installatören ser inte skivan eller kan inte installera den. Installatören kan till exempel säga att skivan inte är korrekt formaterad, inte använder en GUID-partition, innehåller en nyare version av operativsystemet eller inte kan användas för att starta datorn.
  • macOS-installatören säger att du inte kan installera på den här volymen eftersom den är en del av en RAID från Apple.

Så här raderar du en skiva

Din Mac har Skivverktyg, en app som kan radera skivor, lägga till volymer, kolla efter fel på skivor och mycket mer.

När en skiva eller volym raderas även alla dess filer. Innan du fortsätter ska du se till att du har en säkerhetskopia av alla filer som du vill behålla.

1. Om du raderar skivan som din Mac startades från ska du starta från macOS Recovery innan du fortsätter. Eller starta från en annan skiva.
  2. Öppna Skivverktyg från fönstret för macOS-verktyg. Du hittar den även i mappen Verktygsprogram i mappen Program.
  3. Välj Visa > Visa alla enheter i menyfältet.
  4. Välj skivan eller volymen som du vill radera i sidofältet i Skivverktyg.
    För de flesta skäl till att radera bör du radera skivan, vilket även raderar alla volymer på skivan.
  5. Klicka på knappen eller fliken Radera och fyll sedan i de här fälten:
    • Namn: Ange ett namn för skivan eller volymen, till exempel Macintosh HD.
    • Format: Välj antingen APFS eller Mac OS Extended (Journaled) för att formatera som en Mac-volym. Skivverktyg visar automatiskt ett kompatibelt format.
    • Karta (om visas): Välj GUID-partitionkarta.
  6. Klicka på Radera för att börja radera.
  7. Avsluta Skivverktyg när du är färdig. Nu kan du installera macOS på skivan eller volymen om du vill att din Mac ska kunna starta från den.

I följande exempel är APPLE SSD skivan, Container disk1 behållaren på skivan och Macintosh HD volymen i behållaren. (Endast APFS-formaterade skivor visar behållare.)

Om skivan inte visas i Skivverktyg ska du koppla bort alla icke nödvändiga enheter från din Mac. Om skivan är extern låter du den förbli kopplad, men se till att den är på och kopplad direkt till din Mac med en bra kabel. Starta sedan om din Mac och försök igen. Om skivan fortfarande inte visas kan skivan eller din Mac behöva service.

Format du ska använda: APFS eller Mac OS Extended

Skivverktyyg i macOS High Sierra eller senare kan radera de flesta skivor och volymer antingen med nyare APFS-format (Apple File System) eller äldre Mac OS Extended-format och väljer automatiskt ett kompatibelt format för dig. Om du vill ändra formatet kan du svara på följande frågor:

Formaterar du skivan som var inbyggd i din Mac när du köpte den?
Om den inbyggda skivan var APFS-formaterad ska du inte ändra till Mac OS Extended.

Är du på väg att installera macOS High Sierra eller senare på skivan?
Om du behöver radera skivan innan du installerar High Sierra eller senare för första gången på skivan väljer du Mac OS Extended (Journaled). Under installationen väljer macOS-installatören om den automatiskt ska konvertera till APFS, utan att radera dina filer:

• macOS Mojave: Installatören konverterar från Mac OS Extended till APFS.
  • macOS High Sierra: Installatören konverterar bara från Mac OS Extended till APFS om volymen är på en SSD eller annan all-flash-lagringsenhet. Fusion Drives och traditionella hårddiskskivor (HDDs) konverteras inte.

Förbereder du en Time Machine-säkerhetskopia eller installatör som kan bootas?
Välj Mac OS Extended (Journaled) från valfri skiva som du tänker använda med Time Machine eller som en installatör som kan bootas.

Tänker du använda skivan med en annan Mac?
Om den andra Mac-datorn inte använder High Sierra eller senare väljer du Mac OS Extended (Journaled). Tidigare versioner av macOS monterar inte APFS-formaterade volymer.

Skivverktyg försöker känna igen typ av lagring och visa rätt format i menyn Format. Om den inte kan det väljer den Mac OS Extended, som fungerar med alla versioner av macOS.

Du kan använda någon av följande metoder för att se vilket format som används:

• Välj volymen i sidofältet Skivverktyg och kontrollera informationen till höger. Mer information finns i Arkiv > Visa info i menyfältet Skivverktyg.
  • Öppna Systeminformation och välj Lagringsutrymme i sidofältet. Kolumnen Filsystem till höger visar varje volyms format.
  • Välj volymen i Finder och sedan Arkiv > Visa info i menyfältet. Fönstret Visa info visar formatet på volymen.