Använda Skivverktyg för att radera din Intel-baserade Mac

Så här raderar (formaterar) du en inbyggd startskiva på en Intel-baserad Mac.

Dessa steg gäller inte Mac-datorer med Apple-chip. Följ anvisningarna för att radera en Mac med Apple-chip om du har en Mac med Apple-chip.

Innan du raderar din Mac

1. Om du vill återställa din Mac till fabriksinställningar, till exempel för att förbereda den för en ny ägare, ska du läsa om vad du ska göra innan du säljer, ger bort eller byter in din Mac.
  2. Om du använder macOS Monterey eller senare på en Mac med Apples T2-säkerhetschip följer du anvisningarna för att radera allt innehåll och alla inställningar istället för dessa steg.
  3. Skapa en säkerhetskopia av alla filer som du vill behålla. Om du raderar din Mac-dator kommer filerna att bli permanent borttagna.

Använda Skivverktyg för att radera din Mac

1. Starta från macOS Återställning: Starta din Mac och tryck sedan direkt på och håll ned dessa två tangenter tills du ser en Apple-logotyp eller annan bild: Kommando (⌘) och R.
  2. Om du uppmanas till det väljer du en användare vars lösenord du känner till och anger sedan administratörslösenordet.
  3. När fönstret Verktygsprogram visas väljer du Skivverktyg och klickar på Fortsätt.
    Fönster i macOS Återställning med Skivverktyg markerat
  4. Välj Macintosh HD i sidofältet av Skivverktyg. Ser du inte Macintosh HD?
  5. Klicka på knappen Radera i verktygsfältet och ange de obligatoriska uppgifterna:
    • Namn: Macintosh HD
    • Format: APFS eller Mac OS Extended (journalförd), vilket rekommenderas av Skivverktyg
  6. Klicka på Radera volymgrupp. Om den här knappen inte visas klickar du på Radera istället.
    Fönster i Skivverktyg som visar bekräftelse för Radera volymgrupp
  7. Om du uppmanas till det anger du ditt Apple-ID. Har du glömt ditt Apple-ID?
  8. Valfritt: Om du tidigare har använt Skivverktug för att lägga till andra interna volymer än Macintosh HD kan du radera dem individuellt på samma sätt.
  9. När det är slutfört avslutar du Skivverktyg och återgår till verktygsfönstret.
  10. Om du vill att din Mac ska starta igen från den volym som du just raderade väljer du Installera om macOS i verktygsfönstret, klickar på Fortsätt och följer anvisningarna på skärmen. Läs mer om att installera om macOS.

Om du inte ser Macintosh HD i Skivverktyg

Din inbyggda startskiva bör vara den första som anges i sidofältet i Skivverktyg. Den heter Macintosh HD, såvida du inte byter namn. Om du inte ser den där väljer du Apple-menyn  > Stäng av. Koppla sedan bort alla icke nödvändiga enheter från din Mac och försök igen.

Om din skiva fortfarande inte visas i Skivverktyg, eller om Skivverktyg rapporterar att det inte gick att radera, är det möjligt att din skiva eller Mac behöver service. Kontakta Apple-supporten om du behöver hjälp.

Mer information om hur du använder Skivverktyg finns i Användarhandboken till Skivverktyg.