iTunes Store och integritet

App Store, iTunes Store, affären i Apple Books, Videor och iTunes U har utformats för att skydda din information och låta dig välja när du vill dela med dig av något.

• Vi samlar in din personliga information så att vi kan tillhandahålla det innehåll du vill köpa, hämta eller uppdatera.
  • Vi använder även information om ditt konto, dina köp och dina hämtningar i affärer så att vi kan tillhandahålla annonser och vara säkra på att sökannonserna i App Store och annonserna i Apple News (om tillgängligt) är relevanta för dig. Nedan kan du se vilka val du har angående den här typen av annonser.
  • Vi använder information om dina köp, hämtningar och andra aktiviteter i affärerna så att vi kan skräddarsy funktioner och tillhandahålla anpassade rekommendationer till dig. Du kan ange att dessa data inte ska användas för detta ändamål genom att följa instruktionerna nedan.
  • För att identifiera och förhindra bedrägerier beräknar vi en enhetstillförlitlighetspoäng med hjälp av information om hur du använder enheten, inklusive det ungefärliga antalet telefonsamtal eller e-brev du tar emot eller skickar, när du försöker göra ett inköp. Information som skickas är utformad så att Apple inte kan avläsa de verkliga värdena på din enhet. Poängen lagras på våra servrar under en begränsad tid.
  • Vi använder information om vad du tittar på, köper, söker efter och hämtar så att vi kan förbättra affärerna. Informationen lagras med IP-adressen, med ett slumpmässigt unikt ID (om ett sådant behövs) och med ditt Apple-ID om du är inloggad i en affär.

Tillhandahållande av affärerna

Vi använder din personliga information till att leverera tjänsterna och funktionerna i affärerna. Detta inkluderar till exempel din konto- och betalningsinformation, som du kan visa och ändra i inställningarna, samt din köphistorik.

När du hämtar något från en affär eller installerar en app på din Apple Watch registrerar Apple identifierare som enhetens maskinvaru-ID och IP-adress, tillsammans med ditt Apple-ID.

Vi lagrar och synkroniserar din uppspelningsposition i appen Videor så att den bevaras mellan dina inloggade iOS-enheter.

Förbättring av affärerna

För att ge en bättre upplevelse i affärerna samlar vi in information om hur du använder affärerna, till exempel när du öppnar eller stänger en affär, vad du söker efter och vilket innehåll du visar eller hämtar. Vi samlar också in information om din enhet, som enhetstyp, versionen av operativsystemet och hur mycket ledigt utrymme det finns på enheten. Vi kan använda den här informationen till att avgöra om det går att hämta det begärda innehållet, att förstå allmänna trender när det gäller enhetslagring och om enheten är ansluten via Wi-Fi eller ett mobilnät. Vi kan använda den här informationen till att förbättra din upplevelse i affärerna på följande sätt:

• Användarsökdata gör det möjligt för oss att erbjuda trendande sökningar.
  • Genom att vi vet vilket innehåll du visade eller hämtade kan vi tillhandahålla anpassade funktioner som ”Fler spel som du kanske gillar”.
  • Genom att vi vet hur mycket ledigt utrymme som finns på din enhet kunde vi skapa funktionen som låter dig köpa filmer på iPhone utan att hämta dem vid köpet.

Om du har aktiverat Populära i närheten under Platstjänster kommer iPhone dessutom att med jämna mellanrum skicka krypterad och anonym platsinformation om när och var du har köpt eller använt appar till Apple. Denna information kan användas till att erbjuda dig geografiskt relevanta appar och andra Apple-produkter och tjänster.

Anpassning av affärerna

Vi använder dina interaktioner med affärerna till att göra det enklare för dig att upptäcka det innehåll som är mest relevant för dig. Till exempel rekommenderar vi innehåll som vi tror att du kan vara intresserad av baserat på det du tidigare har sökt efter, tittat på, hämtat, uppdaterat eller recenserat i affärerna. Vi använder även inköpshistorik och betalningsmetoder tillsammans med kontoinformation vi får från ditt Apple-ID. För att kunna ge dig bättre rekommendationer använder vi även sammanslagen information om appöppningar, installationer och raderingar från användare som väljer att dela enhetsanalyser med Apple. Du kan avaktivera anpassningsfunktioner via reglaget Personliga rekommendationer för ditt Apple-ID under iTunes- och App Store-inställningar.

Annonsering

Sökannonser gör det enkelt och effektivt för apputvecklare att göra reklam för sina appar inom sökresultat i App Store, vilket hjälper användare att upptäcka appar. Vi använder information om din enhet, ditt konto, dina köp, dina hämtningar och söktermer du använder i App Store så att vi kan vara säkra på att annonserna i affärerna är relevanta. Vi skapar grupper av personer, även kallade segment, som har liknande egenskaper och vi använder dessa grupper för riktade annonser. Information om dig används till att avgöra vilka segment du ingår i och därför vilka annonser som visas för dig. Din integritet skyddas genom att du placeras i segment som innehåller minst 5 000 personer. Om du inte vill få annonser som är riktade mot dina intressen från Apples annonsplattform kan du välja att begränsa annonsspårning. Detta gör att ditt Apple-ID inte får sådana annonser på enheter där du är inloggad med samma Apple-ID.

Vi använder även liknande information från affärerna så att annonserna i Apple News blir mer relevanta, men på ett sätt som är kopplat till ett ID som är specifikt för Apple News och inte till ditt Apple-ID.

Läs mer om annonsering och integritetsskydd i sökannonser och News här: https://support.apple.comHT205223

Läs mer om hur du kan undvika att få intressebaserade annonser i App Store och Apple News här: https://support.apple.com/HT202074

Om du väljer att begränsa annonsspårning får du fortfarande annonser som är baserade på de söktermer som du anger.

Informationsdelning med tredje part

Vi är skyldiga att tillhandahålla viss icke-personlig information om dina köp till strategiska samarbetspartners, till exempel apputvecklare och/eller innehållsägare, som behöver denna information för att mäta framgångar för sina kreativa produkter, uppfylla royalty- och redovisningskrav samt för att förbättra sina produkter och tjänster.

Vi kan dela information med utvecklare för att hjälpa dem driva och förbättra sina appar. Utvecklare kan få tillgång till användningsinformation, som kommer från användare som har valt att godkänna detta, som hjälper dem att titta på aggregerade data från användargrupper med liknande karakteristik och beteende, så länge dessa data kommer från grupper med minst fem användare. Utvecklare kan se information från kvitton för köp av deras produkter och tjänster i affärerna. Kvitton innehåller inte personlig information, men utvecklare kan försöka koppla dem till personlig information via din användning och hämtning av apparna, om du har delat detta med dem.

Om du köper en prenumeration i en tredjepartsapp skapar vi ett prenumerations-ID som är unikt för dig och utvecklaren eller utgivaren. Du kan läsa mer om prenumerations-ID här: https://support.apple.com/HT207233

Lagring

Vi behåller personlig information som är kopplad till dina köp och hämtningar från våra affärer under en period som anges av gällande lagar om finansrapportering i respektive land. För de flesta kunder innebär det att informationen lagras i minst tio år. Vi behåller även ett register av dina köp och hämtning av innehåll under minst så lång tid som du har ett konto hos oss så att du kan hämta detta innehåll på nytt i enlighet med våra villkor. Vi behåller annan information som navigeringsaktivitet och sökningar under en kortare period. Vilken period som väljs beror på gällande lagar och förordningar om lagring av data och företagets specifika användningsområden. Viss information, till exempel köp, men inte din lagrade kortinformation, kan dock behållas i företagsregister även efter det att du har stängt ditt konto eller slutat använda affärerna.

Skydd mot bedrägeri och annat skadligt beteende

Vi samlar även in personlig information för att förhindra bedrägeri och annat skadligt beteende i affärerna och i andra appar och tjänster från Apple. Denna information inkluderar enhetsinformation, till exempel enhetstyp och programvaruversion, platsinformation, om den finns tillgänglig, historik för hämtningar och köp, samt annan aktivitet i affärerna.

När du försöker göra ett inköp beräknar vi även en enhetstillförlitlighetspoäng på din enhet med hjälp av information om hur du använder enheten, inklusive det ungefärliga antalet telefonsamtal eller e-brev du tar emot eller skickar. Information som skickas är utformad så att Apple inte kan avläsa de underliggande värdena på din enhet. Poängen lagras på våra servrar under en begränsad tid.

All information som Apple samlar in och använder hanteras alltid enligt vår integritetspolicy som du hittar på www.apple.com/se/privacy.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.