iTunes Store och integritet

iTunes Store och iTunes U har utformats för att skydda din information och låta dig välja vad du vill dela.

• Vi samlar in din personliga information så att vi kan tillhandahålla det innehåll som du köper, hämtar eller vill uppdatera i iTunes Store och andra webbutiker från Apple, inklusive App Store, Apple Books och iTunes U.
  • Vi använder även information om ditt konto, dina köp och dina hämtningar i affärer så att vi kan tillhandahålla annonser och vara säkra på att annonserna i App Store, Apple News och Aktier (om tillgängligt) är relevanta för dig. Nedan kan du se vilka val du har angående den här typen av annonser.
  • Vi använder information om dina köp, hämtningar och andra aktiviteter i affärerna så att vi kan skräddarsy funktioner och tillhandahålla anpassade rekommendationer till dig. Du kan ange att dessa data inte ska användas för detta ändamål genom att följa anvisningarna nedan.
  • För att identifiera och förhindra bedrägerier beräknar vi en enhets­tillförlitlighets­poäng med hjälp av information om hur du använder enheten, inklusive det ungefärliga antalet telefonsamtal eller mejl du tar emot eller skickar, när du försöker göra ett inköp. Information som skickas är utformad så att Apple inte kan avläsa de verkliga värdena på din enhet. Poängen lagras på våra servrar under en begränsad tid.
  • Vi använder information om vad du tittar på, köper, söker efter och hämtar så att vi kan förbättra affärerna. Informationen lagras med IP-adressen, med ett slumpmässigt unikt ID (om ett sådant används) och med ditt Apple‑ID om du är inloggad i App Store eller andra webbutiker från Apple.

Tillhandahållande av affärerna

Vi använder din personliga information till att leverera tjänsterna och funktionerna i iTunes Store och andra webbutiker från Apple. Detta inkluderar till exempel din konto- och betalningsinformation, som du kan visa och ändra i inställningarna, samt din köphistorik.

När du hämtar innehåll från i iTunes Store registrerar Apple identifierare, som enhetens maskinvaru-ID och IP-adress, tillsammans med ditt Apple-ID.

Förbättring av affärerna

För att ge en bättre upplevelse i iTunes Store och andra webbutiker från Apple samlar vi in information om hur du använder iTunes Store, till exempel när du öppnar eller stänger affären, vad du söker efter samt vilket innehåll du visar och hämtar. Vi samlar också in information om din enhet, som enhetstyp, versionen av operativsystemet och hur mycket ledigt utrymme det finns på enheten. Vi kan använda den här informationen till att avgöra om det går att hämta det begärda innehållet, att förstå allmänna trender när det gäller enhetslagring och om enheten är ansluten via Wi-Fi eller ett mobilnät. Vi kan exempelvis använda denna information på följande sätt:

• Det du söker efter gör det möjligt för oss att erbjuda trendande sökningar.

• Genom att vi vet vilket innehåll du visar eller hämtar kan vi tillhandahålla personligt anpassade funktioner.

• Genom att känna till det tillgängliga utrymmet på din enhet kunde vi bygga funktionen som gör det möjligt att köpa filmer på iPhone utan att hämta dem vid inköpstillfället.

Anpassning av affärerna

Vi använder dina interaktioner med iTunes Store till att göra det enklare för dig att upptäcka innehåll som är mest relevant för dig och till att skicka notiser till dig. Till exempel rekommenderar vi innehåll som vi tror att du kan vara intresserad av baserat på det du tidigare har sökt efter, tittat på, hämtat, uppdaterat eller recenserat i iTunes Store. Vi använder även inköpshistorik och betalningsmetoder tillsammans med kontoinformation vi får från ditt Apple‑ID. Du kan avaktivera personliga funktioner genom att stänga av personligt anpassade rekommendationer för ditt Apple-ID. I iOS och iPadOS öppnar du Inställningar > [ditt namn], trycker på Medier och köp och stänger av personligt anpassade rekommendationer genom att trycka.

Kommunikation

Apple kan använda information om ditt konto, exempelvis Apple-produkterna du äger och dina prenumerationer på Apple-tjänster, till att skicka information om iTunes Store och andra produkter och tjänster från Apple samt erbjudanden som kan intressera dig. Apple kan även använda information om din aktivitet i iTunes Store till att skicka mejl och pushnotiser om nya funktioner, innehåll och erbjudanden på iTunes Store. Du kan ändra dina e-postinställningar och välja att sluta få dessa mejl på appleid.apple.com. Du uppdaterar notisinställningar i iOS och iPadOS genom att öppna Inställningar > Notiser > iTunes Store.

Annonsering

Apple-levererade annonser hjälper användare att upptäcka appar, produkter och tjänster på App Store, Apple News och Aktier. Vi använder information om din enhet, ditt konto, dina köp, dina abonnemang och hämtningar så att vi kan vara säkra på att annonserna är relevanta. När du söker på App Store använder vi även dina sökvillkor. Vi skapar grupper av personer, även kallade segment, som har liknande egenskaper och vi använder dessa grupper för riktade annonser. Information om dig används till att avgöra vilka segment du ingår i och därför vilka annonser som visas för dig. För att skydda din integritet levereras riktad annonsering endast om fler än 5000 personer uppfyller målgruppsvillkoren. Informationen som används till att avgöra vilka annonser som är relevanta för dig är kopplade till slumpmässiga ID:n och inte till ditt Apple-ID.

Om du slår på inställningen Personliga annonser kan Apples annonseringsplattform använda din information till att visa annonser som är mer relevanta för dig. Om du inte vill få annonser som är riktade mot dina intressen från Apples annonseringsplattform kan du välja att stänga av Personliga annonser. Om du stänger av Personliga annonser kan Apple inte använda din information för riktad annonsering. Det kanske inte minskar antalet annonser du får, men annonserna kan vara mindre relevanta för dig.

Du kan läsa mer i Apple-reklam och integritet på support.apple.com/kb/HT205223.

Läs om hur du kan undvika att få personligt anpassade annonser i App Store, Apple News och Aktier på support.apple.com/kb/HT202074.

Delning med tredje part

Vi är skyldiga att tillhandahålla viss icke-personlig information till strategiska partner som arbetar med Apple för att tillhandahålla våra produkter och tjänster, hjälpa Apple med marknadsföring till konsumenter och sälja annonser å Apples vägnar för visning på App Store och Apple News och Aktier. Vi kan exempelvis dela icke-personlig information om dina innehållsköp med innehållsägare så att de kan mäta framgångar för sina kreativa verk, uppfylla royalty- och redovisningskrav samt förbättra sina produkter och tjänster.

Lagring

Vi behåller personlig information som är kopplad till dina köp och hämtningar från iTunes Store under en period som anges av gällande lagar om finansrapportering i respektive region. För de flesta kunder innebär det att informationen lagras i minst tio år. Vi behåller även ett register med dina köp och hämtningar av innehåll under minst så lång tid som du har ett konto hos oss så att du kan hämta detta innehåll på nytt i enlighet med våra villkor. Vi behåller annan information som navigeringsaktivitet och sökningar under en kortare period. Vilken period som väljs beror på gällande lagar och förordningar om lagring av data och företagets specifika användningsområden. Viss information, till exempel köp, men inte din lagrade kortinformation, kan dock behållas i företagsregister även efter att du har avslutat ditt konto eller slutat använda iTunes Store eller andra webbutiker från Apple.

Skydd mot bedrägeri och annat skadligt beteende

Vi samlar även in personlig information för att förhindra bedrägeri och annat skadligt beteende i iTunes Store och andra webbutiker från Apple samt i andra appar och tjänster från Apple. Denna information inkluderar enhetsinformation, till exempel enhetstyp och programvaruversion, platsinformation (om den är tillgänglig), historik för hämtningar och köp samt annan aktivitet i affärerna. När du inleder ett köp kan Apple använda den informationen om din tidigare affärshistorik hos Apple till att bearbeta din förfrågan och avgöra ifall produkten eller tjänsten kan tillhandahållas innan betalning har auktoriserats av betalningsförmedlaren.

När du försöker göra ett inköp beräknar vi även en enhetstillförlitlighetspoäng på din enhet med hjälp av information om hur du använder enheten, inklusive det ungefärliga antalet telefonsamtal eller mejl du tar emot eller skickar. Information som skickas är utformad så att Apple inte kan avläsa de underliggande värdena på din enhet. Poängen lagras på våra servrar under en begränsad tid.

Information som samlas in av Apple kommer under alla förhållanden att behandlas i enlighet med Apples integritetspolicy, som finns på www.apple.com/privacy.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.