iPhone-enhetens batteri och prestanda

Det finns ett samband mellan iPhone-enhetens prestanda och batteriet.

Vårt syfte med iPhone är att ge en upplevelse som är enkel och lätt att använda. Men det kräver stort ingenjörskunnande och avancerad teknik. Batteri och prestanda är ett viktigt tekniskt område. Batteriet innehåller komplicerad teknik och ett antal variabler påverkar dess prestanda, vilket i sin tur påverkar iPhone-enhetens prestanda. Alla uppladdningsbara batterier är förbrukningsdelar med en begränsad livslängd. Så småningom minskar deras kapacitet och prestanda och de behöver service eller måste återvinnas. iPhone-enhetens prestanda kan då försämras. Den här informationen är avsedd för dig som vill veta lite mer.

Om litiumjonbatterier

iPhone-batterierna innehåller litiumjonteknik. Jämfört med äldre generationers batteriteknik laddas litiumjonbatterier snabbare, håller längre och har högre energidensitet, vilket ger längre batteritid i en lättare förpackning. Ett uppladdningsbart litiumjonbatteri är för närvarande det bästa alternativet tekniskt sett för din enhet. Läs mer om litiumjonbatterier.

Så här maximerar du batteriets prestanda

”Batteritid” är så länge en enhet fungerar innan den måste laddas. ”Batteriets livslängd” är så länge ett batteri håller innan det måste bytas ut. Hur du använder enheten påverkar batteritiden och batteriets livslängd. Oavsett hur du använder den finns det alltid sätt att förbättra batteriets hållbarhet. Ett batteris livslängd beror på dess ”kemiska ålder”, som är något mer än batteriets ålder i år. Den kemiska åldern beror på olika faktorer, bland annat antalet laddningscykler och hur väl batteriet tagits om hand. Följ de här tipsen om du vill maximera batteriets prestanda och förlänga batteriets livslängd. Låt till exempel din iPhone vara laddad till hälften när du ska förvara den under en längre tid. Undvik även att ladda eller lämna din iPhone på varma platser, till exempel i direkt solljus, under en längre tid.

När batterier åldras kemiskt

Alla uppladdningsbara batterier är förbrukningsdelar som blir mindre och mindre effektiva när de åldras kemiskt.

När litiumbatterier åldras kemiskt minskar deras förmåga att behålla laddningen. Det kan leda till att enheten måste laddas oftare. Batteriets förmåga att snabbt ge ström kan även minska. Elektroniken i en mobil måste kunna få ström omedelbart från batteriet. Annars fungerar inte mobilen som den ska. En faktor som påverkar den omedelbara strömleveransen är batteriets impedans. Ett batteri med hög impedans kan inte leverera ström tillräckligt snabbt till systemet som behöver den. Ett batteris impedans kan öka när det åldras kemiskt. Ett batteris impedans ökar tillfälligt när laddningen är låg och när omgivningen är kall. Impedansökningen blir mer betydande när batteriet får en högre kemisk ålder. Dessa egenskaper gäller alla litiumjonbatterier som finns på marknaden.

När ström tas från ett batteri med högre impedans minskar batteriets spänning i högre utsträckning. Elektroniska komponenter kräver en lägsta spänning för att fungera. Detta gäller till exempel enhetens interna lagring, strömkretsarna och själva batteriet. Strömhanteringssystemet kontrollerar batteriets kapacitet att leverera ström och hanterar belastningarna så att enheten fortsätter fungera. När strömhanteringssystemet inte räcker till för att hålla igång alla funktioner stängs systemet av för att skydda de elektroniska komponenterna. Avstängningen är avsiktlig, men kan vara oväntad för användaren.

Förhindra oväntade avstängningar

Risken för oväntade avstängningar ökar om användaren har ett batteri med låg laddning eller högre kemisk ålder, eller använder enheten i kallare temperaturer. I extrema fall kan avstängningarna ske så ofta att enheten blir opålitlig eller oanvändbar. iOS 10.2.1 (släppt i januari 2017) innehåller uppdateringar för tidigare iPhone-modeller som förhindrar att de oväntat stängs av. Här ingår en funktion för iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus och iPhone SE som vid behov dynamiskt hanterar omedelbara prestandatoppar för att förhindra att enheten oväntat stängs av. Den här funktionen har även utökats till iPhone 7 och iPhone 7 Plus med iOS 11.2, och vi kommer att fortsätta förbättra vår strömhanteringsfunktion i framtiden. Funktionens enda syfte är att förhindra oväntade avstängningar så att du kan fortsätta använda iPhone-enheten. Den här strömhanteringsfunktionen gäller specifikt för iPhone och fungerar inte med några andra Apple-produkter.

Strömhanteringen tar hänsyn till såväl enhetens temperatur som batteriets laddningsgrad och batteriets impedans. iOS kommer att hantera vissa systemkomponenters maxprestanda dynamiskt om någon av dessa variabler kräver det. Processorns och grafikprocessorns prestanda kan till exempel ändras för att förhindra oväntade avstängningar. Enhetens arbetsbelastningar fördelas då automatiskt, så att systemuppgifterna kan distribueras mer jämnt istället för att alla sker samtidigt. Ibland märker användaren inte ens någon skillnad i enhetens prestanda. Hur stor skillnad som märks beror på hur mycket strömhantering som krävs på en viss enhet.

Om mer betydande strömhantering krävs kan användaren bland annat märka följande:

• längre starttider för appar
  • lägre bildfrekvens vid rullning
  • nedtoning av bakgrundsbelysning (vilket kan åsidosättas i Kontrollcenter)
  • lägre högtalarvolym på upp till -3 dB
  • gradvis sänkning av bildfrekvensen i vissa appar
  • i mer extrema fall kan kamerablixten avaktiveras, vilket syns i gränssnittet för kameran
  • appar som uppdateras i bakgrunden kan behöva laddas om på nytt när de startas

Många viktiga områden påverkas inte av strömhanteringsfunktionen. Till exempel:

• kvaliteten på mobilsamtal och nätverksprestanda
  • kvaliteten på fotografier och videoinspelningar
  • GPS-prestanda
  • noggrannhet för platsinformation
  • sensorer som gyroskop, accelerometer, barometer
  • Apple Pay

Få mer hjälp

Strömhanteringsändringar vid låg batteriladdning och kallare temperaturer är tillfälliga. Strömhanteringsändringar kan vara mer permanenta om batteriet i en enhet kemiskt sett har åldrats mycket. Det beror på att alla uppladdningsbara batterier är förbrukningsdelar med begränsad livslängd. Så småningom behöver de service eller måste återvinnas. Om du drabbats av detta och vill förbättra enhetens prestanda kan det hjälpa att byta batteri.

Läs mer om service och återvinning av batterier.

Om du vill ha hjälp med ett batteribyte kan du kontakta Apple-supporten för servicealternativ.