Om Säker start

Om Mac-datorn använder Apple T2-chippet kan du använda Säker start för att se till att endast ett äkta och tillförlitligt operativsystem läses in vid start.

Säker start är endast tillgängligt på Mac-datorer med Apple T2-chippet och innehåller tre inställningar som ser till att Mac-datorn alltid startar med ett äkta och tillförlitligt Mac-operativsystem eller Windows-operativsystem: Full säkerhet, Medelsäkerhet och Ingen säkerhet.

Inställningarna för Säker start finns i Startsäkerhetsverktyg:

1. Om du vill starta från macOS Återställning startar du Mac-datorn och därefter trycker du på och håller ner Kommando (⌘)-R direkt när du ser Apple-logotypen.
  2. När du ser fönstret Verktygsprogram i macOS väljer du Verktyg > Startsäkerhetsverktyg från menyraden.
  3. När du blir ombedd att autentisera klickar du på Ange macOS-lösenord, väljer ett administratörskonto och skriver in lösenordet.

Full säkerhet

Full säkerhet är den förvalda inställningen i Säker start och ger den högsta säkerhetsnivån. Den här säkerhetsnivån fanns tidigare endast på iOS-enheter.

När Mac-datorn startar kontrollerar den integriteten i operativsystemet (OS) på startskivan för att vara säker på att det är äkta. Om operativsystemet inte är känt eller kan verifieras som äkta ansluter Mac-datorn till Apple för att hämta den uppdaterade integritetsinformationen som behövs för att verifiera det. Den här informationen är unik för din Mac och den ser till att datorn startar med ett operativsystem som Apple betraktar som tillförlitligt.

Om FileVault är aktiverat när Mac-datorn försöker hämta den uppdaterade integritetsinformationen blir du ombedd att skriva in lösenordet för att låsa upp skivan. Ange administratörens lösenord och klicka på Lås upp för att slutföra hämtningen.

Om operativsystemet inte klarar verifieringen:

• macOS: En varning talar om att det behövs en mjukvaruuppdatering för att använda den här startskivan. Klicka på Uppdatera för att öppna macOS-installeraren som du kan använda till att installera om macOS på startskivan. Eller klicka på Startskiva och välj en annan startskiva som Mac-datorn också kommer att försöka verifiera.
  • Windows: En varning talar om att du behöver installera Windows med Boot Camp-assistenten.

Om Mac-datorn inte kan ansluta till internet visas en varning om att en internetanslutning krävs.

• Kontrollera din internetanslutning, till exempel genom att välja ett aktivt nätverk under Wi-Fi-status  i menyraden. Klicka sedan på Försök igen.
  • Eller också kan du klicka på Startskiva och välja en annan startskiva.
  • Eller använd Startsäkerhetsverktyg för att minska säkerhetsnivån till Medelsäkerhet.

Medelsäkerhet

När Mac-datorn startar med Medelsäkerhet aktiverad verifierar den operativsystemet på startskivan endast genom att kontrollera att det har signerats som det ska av Apple (macOS) eller Microsoft (Windows). Den här inställningen hindrar inte din Mac från att använda ett operativsystem som inte längre anses tillförlitligt av Apple, eftersom den inte kräver någon internetanslutning eller uppdaterad integritetsinformation från Apple.

Om operativsystemet inte klarar verifieringen:

• macOS: En varning talar om att det behövs en mjukvaruuppdatering för att använda den här startskivan. Klicka på Uppdatera för att öppna macOS-installeraren som du kan använda till att installera om macOS på startskivan. Det här kräver en internetanslutning. Eller klicka på Startskiva och välj en annan startskiva som Mac-datorn också kommer att försöka verifiera.
  • Windows: En varning talar om att du behöver installera Windows med Boot Camp-assistenten.

Ingen säkerhet

Inställningen Ingen säkerhet använder inte något av de ovanstående säkerhetskraven för startskivan.