Om matchning av bildfrekvens och dynamiskt omfång på Apple TV

Läs om hur du aktiverar matchning av bildfrekvens och dynamiskt omfång.

Apple TV 4K1 är utformad för att ge bästa möjliga bildupplevelse utifrån kapaciteten hos din TV-apparat med 4K. Som standard matchar Apple TV 4K det dynamiska omfånget till den högsta frekvensen som din TV-apparat har stöd för. Om din TV-apparat till exempel har stöd för Dolby Vision i 30 Hz men även har stöd för HDR10 i 60 Hz, kommer Apple TV 4K att använda HDR10 istället för Dolby Vision.

I den senaste versionen av tvOS kan du konfigurera din Apple TV 4K att automatiskt byta bildskärmsformatet till att matcha det ursprungliga dynamiska omfånget och bildfrekvensen för innehållet som du visar istället för att använda TV-apparatens högsta kapacitet. Som exempel använder din Apple TV 4K HDR10 i 60 Hz när du spelar upp HDR-innehåll, men byter till Dolby Vision i 30 Hz när du tittar på innehåll som har stöd för Dolby Vision.

Apple TV (4:e generationen) är avsedd att ge bästa visningsupplevelse i HD. Med den senaste versionen av tvOS kan du nu också konfigurera din Apple TV (4:e generationen) att automatiskt byta bildskärmsformat så att det matchar bildfrekvensen för innehållet som visas.

Aktivera eller inaktivera Matcha dynamiskt omfång eller Matcha bildfrekvens

Gå till Inställningar > Video och ljud > Matcha innehåll och välj sedan bland följande alternativ:

• Matcha dynamiskt omfång: Aktivera om du vill att din Apple TV 4K ska matcha utmatningen till det ursprungliga dynamiska omfånget för innehållet som du spelar upp.
  • Matcha bildfrekvens: Aktivera om du vill att Apple TV 4K eller Apple TV (4:e generationen) ska matcha frekvensen till innehållets ursprungliga bildfrekvens. Detta gäller för innehåll som är mastrat i olika bildfrekvenser, till exempel filmer i 24 fps eller annat internationellt material.2

Om du slår på den ena av dessa inställningar eller båda, kommer Apple TV automatiskt att försöka avgöra vilka dynamiska omfång eller bildfrekvenser som din TV-apparat har stöd för.

Om Apple TV inte kan avgöra vilka bildskärmsformat som är tillgängliga behöver du bekräfta vilka format som TV-apparaten kan visa. Bekräfta ett format genom att gå till Inställningar > Video och ljud > Matcha innehåll. Välj sedan ett format under Overifierade format för att köra ett kort bildskärmstest och bekräfta att det visas korrekt på din TV.

Läs mer

När du använder matchning av innehåll byter TV-apparaten dynamiskt omfång och bildfrekvens baserat på innehållet som du tittar på. När TV-apparaten byter mellan formaten kan skärmen bli tom eller blinka.

1. Matchning av bildfrekvens och dynamiskt omfång finns inte i Apple TV (3:e generationen) eller tidigare.
  2. Apple TV matchar bildfrekvensen för innehåll kodat med 60, 50, 30, 25 och 24 bilder/s. Bildfrekvenserna matchar frekvensen för din region, till exempel 29,97 bilder/s för NTSC. Innehåll i 25 fps och 30 fps använder dubblering av bildfrekvenser för visning i 50 Hz och 60 Hz när det är tillgängligt, vilket gör att det ursprungliga utseendet matchas samtidigt som det ger ett smidigt gränssnitt.