Om Startsäkerhetsverktyg

Använd Startsäkerhetsverktyg för att se till att din Mac alltid startar från den avsedda startskivan, och alltid från ett operativsystem som är äkta och betrott.

Startsäkerhetsverktyg är endast tillgängligt på Mac-datorer som har Apple T2-chippet och innehåller tre funktioner som hjälper till att skydda din Mac-dator mot obehörig åtkomst: Lösenord för fast programvara, Säker start och Extern start.

Så här öppnar du Startsäkerhetsverktyg:

1. Starta Mac-datorn och håll sedan Kommando (⌘)-R intryckt direkt efter det att Apple-logotypen visas. Mac-datorn startar från Återställning i macOS.
  2. När du ser fönstret Verktygsprogram i macOS väljer du Verktyg > Startsäkerhetsverktyg från menyraden.
  3. När du blir ombedd att autentisera klickar du på Ange macOS-lösenord, väljer ett administratörskonto och skriver in lösenordet.

Lösenord för fast mjukvara

Använd ett lösenord för den fasta mjukvaran för att hindra dem som saknar lösenordet från att starta med en annan skiva än din avsedda startskiva. Ställ in ett lösenord genom att klicka på Slå på lösenord för fast programvara och följ sedan instruktionerna på skärmen. Läs mer om lösenord för fast programvara.

Du kan även använda Extern start för att hindra även de som känner till lösenordet från att starta från en extern skiva.

Säker start

Använd den här funktionen för att vara säker på att din Mac endast startar från ett äkta och betrott operativsystem. Läs mer om Säker start.

Extern start

Använd den här funktionen för att kontrollera om din Mac kan starta från en extern hårddisk, usb-minne eller annat externt medium.* Den förvalda och säkraste inställningen är Avaktivera start från externa medier. Mac-datorn kan inte starta från några externa medier när den här inställningen är vald:

• Inställningarna för Startskiva visar ett meddelande om att dina säkerhetsinställningar inte tillåter användning av externa startskivor på den här Mac-datorn.
  • På inställningspanelen Startskiva kan du välja en extern startskiva, men om du gör det kommer datorn att vid omstart visa ett meddelande om att säkerhetsinställningarna inte tillåter användning av extern startskiva på den här Mac-datorn. Du har då möjligheten att starta om från din nuvarande startskiva eller välja en annan startskiva.

Tillåt Mac-datorn att starta från en extern startskiva genom att:

1. Öppna Startsäkerhetsverktyg.
  2. Välj Tillåt start från externa medier.
  3. Om du vill välja en extern startskiva innan du startar om Mac-datorn, avslutar du Startsäkerhetsverktyg och går till Apple ()-menyn > Skiva.

* Mac-datorer med T2-chippet har inte stöd för start från nätverksvolymer.