Om Super Retina-skärmen och Super Retina XDR-skärmen på din iPhone

Läs om hur du får ut det mesta av Super Retina-skärmen eller Super Retina XDR-skärmen på din iPhone.

No alt supplied for Image

Super Retina-skärmen på iPhone X, iPhone XS och iPhone XS Max och Super Retina XDR-skärmen på iPhone 11 Pro-modeller och senare, förutom iPhone SE (2:a och 3:e generationen), har utformats av Apple för att möta mycket högt ställda krav. Vi anser att de är de bästa OLED-skärmarna som någonsin funnits i en smartphone med en otrolig färgåtergivning. Super Retina- och Super Retina XDR-skärmar har otroliga kontraster, hög ljusstyrka och ett stort färgomfång med professionell filmstandard. Tillsammans med systemet för färghantering kalibreras färgerna för att ge en optimal tittarupplevelse.

High Dynamic Range

Super Retina och Super Retina XDR har även HDR (High Dynamic Range), som ger ett brett intervall av mörka och ljusa områden på bild och i video. Det ger de mörkaste svarta tonerna och de ljusaste vita, samtidigt som dramatiska nyanser däremellan bevaras. Bilder blir mer levande och allt du tittar på i Dolby Vision, HDR10 eller HLG ser bättre ut än någonsin tidigare.

OLED-teknik

Super Retina- och Super Retina XDR-skärmar använder OLED-teknik (organisk ljusemitterande diod). Super Retina och Super Retina XDR ger ytterligare förbättringar jämfört med traditionella OLED-skärmar för en otrolig tittarupplevelse som lever upp till förväntningarna på en iPhone.

OLED-tekniken har ett otroligt högt kontrastförhållande och hög upplösning. Och utan bakgrundsbelysning avger OLED-skärmen ljus från varje pixel, vilket möjliggör en tunnare bildskärm. Super Retina- och Super Retina XDR-skärmarna har hög ljusstyrka, stöd för stort färgomfång och en otrolig färgåtergivning och klarar därmed utmaningarna med traditionella OLED-bildskärmar.

Om du tittar på en OLED-skärm i en sned vinkel kanske färg och nyans ser annorlunda ut. Vid lägre ljusstyrkenivåer kanske du ser en svag suddighet eller förändring av färgerna på bildskärmen när du rullar mot svarta bakgrunder. Det här är egenskaper hos OLED-tekniken och är förväntat. Efter lång användning kan OLED-skärmar även få vissa visuella förändringar. Det kan röra sig om kvardröjande bild eller inbränning då bildskärmen visar svaga rester av en bild när en ny bild visas på bildskärmen. Även detta är förväntat. Kvardröjande bild är tillfällig och försvinner efter några minuters normal användning. Inbränning kan ske i mer extrema fall, som när samma bild med hög kontrast visas under en längre period.

Vi har utformat Super Retina- och Super Retina XDR-skärmarna till att vara bäst på marknaden på att minska effekterna från inbränning på OLED-skärmar. Bland annat används särskilda algoritmer som övervakar de enskilda pixlarnas användning och skapar bildskärmkalibreringsdata. Med hjälp av dessa data justerar din iPhone automatiskt ljusstyrkan för varje pixel alltefter behov, så att de synliga effekterna från inbränning minskas och tittarupplevelsen blir konsekvent. Funktionen Automatisk ljusstyrka kan minska effekterna från inbränning och kvardröjande bild ännu mer.

Dessutom kan ljusstyrkan på alla bildskärmar, även OLED- och LCD-skärmar, minska med tiden när bildskärmarna blir gamla. Det kan hända på alla elektronikprodukter för konsumenter.

Få ut det mesta av Super Retina- och Super Retina XDR-skärmarna

Med den senaste versionen av iOS på din iPhone minimeras slitaget på lång sikt och Super Retina- och Super Retina XDR-skärmarna får längre användningstid. Här finns ytterligare några saker du kan göra för att få ut det mesta av Super Retina- eller Super Retina XDR-skärmen:

• Uppdatera din iPhone till den senaste versionen av iOS. När en ny uppdatering är tillgänglig visas en uppmaning om att uppdatera. Du kan även söka efter uppdateringar i Inställningar > Allmänt > Programuppdatering.

• Använd Automatisk ljusstyrka för att automatiskt justera ljusstyrkan på bildskärmen efter omgivningens ljus. Inställningen är aktiverad som standard. Kontrollera den här inställningen genom att gå till Inställningar > Hjälpmedel > Skärm och textstorlek. Rulla sedan ned och slå på Automatisk ljusstyrka.

• Ställ in din iPhone att stänga av skärmen när du inte använder den. Det rekommenderas att välja en kort tidsperiod. Justera den här inställningen genom att gå till Inställningar > Visning och ljusstyrka > Autolås.

• Undvik att visa statiska bilder med högst ljusstyrka under en längre period. Om du har en app som gör så att skärmen är på även när du inte aktivt använder din iPhone kan du tillfälligt minska ljusstyrkan i Kontrollcenter.

Det här dokumentet kommer att uppdateras efterhand som ytterligare information blir tillgänglig.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.