Använda FaceTime på en Mac

Det är enkelt att ha ett video- eller ljudsamtal med FaceTime. Du behöver bara en bredbandsanslutning till internet och en inbyggd eller ansluten mikrofon och kamera.

Bild på ett pågående FaceTime-gruppsamtal

Starta ett FaceTime-samtal

1. Öppna FaceTime.
  2. Klicka på knappen Nytt FaceTime-samtal . Om din FaceTime-version inte visas hoppar du över det här steget.
  3. Ange namn, mejladress eller telefonnummer för den person du vill ringa upp. Med macOS Mojave eller senare kan du ange fler än en person, upp till 32 personer, och ringa ett gruppsamtal med FaceTime.
  4. Klicka på FaceTime om du vill ringa eller klicka på pilen nedåtpil och välj FaceTime-röstsamtal. Om knappen inte visas klickar du på Video eller Ljud istället.
    Starta ett FaceTime-samtal till en grupp: FaceTime-knapp i cirkel
  5. Om du ringer en grupp bör du se en ruta för varje person i gruppen. Vänta tills personen svarar. Om du inte ser några rutor klickar du på FaceTime-knappen i sidofältet för att börja samtalet.
  6. Om du vill lämna samtalet klickar du på knappen för att avsluta . När du lämnar ett gruppsamtal är alla de andra i gruppen kvar i samtalet tills de väljer att lämna det.

Under ett gruppsamtal i FaceTime fungerar videorutorna så här:

• De mest aktiva personerna visas i videorutor i realtid. De andra visas i en rad med rutor under. I den här vyn rör sig rutorna och talarens ruta blir automatiskt större. Du kan hindra den här rörelsen i macOS Catalina eller senare: gå till FaceTime-menyfältet, välj FaceTime > Inställningar och avmarkera Talar.
  • I macOS Monterey och senare kan du visa alla rutor i ett enhetligt rutnät när samtalet har minst 4 deltagare. Klicka på rutnätsknappen längst upp till höger i fönstret. I den här vyn är talarens ruta automatiskt markerad.
  • Klicka på en ruta så visas personens namn. Klicka två gånger om du vill göra rutan större.
  • Ett utropstecken  i en ruta betyder att internetanslutningen inte är tillräckligt snabb för att visa personens video.

Lägga till en person i ett FaceTime-samtal

Alla som deltar i samtalet med FaceTime-appen kan lägga till fler personer i samtalet.

1. Medan samtalet pågår klickar du på knappen i sidofältet  i FaceTime-appen och klickar sedan på plusknappen  i sidofältet.
  2. Ange den nya personens namn, mejladress eller telefonnummer och klicka sedan på Lägg till.
  3. Klicka på Ring-knappen bredvid namnet i sidofältet för att ringa personen.

Om en FaceTime-länk skapades för samtalet kan alla som har länken dela den med någon annan som de vill ska ansluta till samtalet.

FaceTime-länkar gör det enklare att planera för ett FaceTime-samtal, eftersom du kan skicka en länk till alla deltagare innan samtalet börjar. Med FaceTime-länkar kan du även bjuda in vänner med Android- och Windows-enheter att delta i samtalet. De kan använda länken för att ansluta direkt från webbläsaren med den senaste versionen av Chrome eller Edge.

Skapa och dela en FaceTime-länk

Kräver macOS Monterey eller senare

1. Öppna FaceTime-appen på en Mac som använder macOS Monterey eller senare.
  2. Klicka på Skapa länk  för att öppna en delningsmeny. Sedan kan du kopiera länken eller välja något av de andra delningsalternativen.
  3. När du har skapat länken visas den i sidofältet i FaceTime-fönstret, som på bilden nedan.
  4. När du är redo att starta samtalet dubbelklickar du på FaceTime-länken i sidofältet eller klickar på FaceTime-knappen  bredvid. Klicka sedan på Anslut.
  5. När andra öppnar FaceTime-länken och klickar på Anslut måste de släppas in i samtalet.
    • Klicka på bockmarkeringen vid deras namn för att låta dem gå med i samtalet.
    • Klicka på knappen för att avböja vid deras namn för att avböja begäran om att gå med i samtalet.
    • Om du vill ta bort dem från samtalet efter att de har gått med klickar du på knappen Ta bort inom 30 sekunder.

Om du vill ta bort en FaceTime-länk klickar du på Infoknappen  bredvid länken i sidofältet och klickar sedan på Radera länk. När du raderar en länk får du inte längre något meddelande när någon använder länken och de som använder länken ser bara att de väntar på att bli insläppta.

FaceTime-fönster med aktiverad Infoknapp bredvid FaceTime-länk

Du kan också skapa en länk i appen Kalender. När du lägger till en ny aktivitet klickar du på FaceTime-knappen bredvid Lägg till plats eller videosamtal och väljer sedan FaceTime. När FaceTime-länken är direktansluten till kalenderaktiviteten vet alla som du bjuder in precis var och när mötet ska äga rum.

Ansluta till ett samtal via en FaceTime-länk

1. Klicka på FaceTime-länken. Om du använder en enhet som inte kan öppna länken i FaceTime-appen, öppnas länken i webbläsaren istället. På Android- och Windows-enheter har de senaste versionerna av Google Chrome och Microsoft Edge stöd för FaceTime-länkar.
  2. När du ansluter till samtalet från en webbläsare uppmanas du först att ange ditt namn. Klicka sedan på Fortsätt.
    FaceTime-webbläsarfönster: Ange ditt namn
  3. Klicka på Anslut och vänta på att bli insläppt.

Läs mer om att ansluta till ett FaceTime-samtal från en Android- eller Windows-enhet.

Svara på ett FaceTime-samtal

I meddelandet som visas på din Mac klickar du på Godkänn för att besvara samtalet i appen FaceTime. Om du klickar på pilen markeringsverktyget bredvid Godkänn kan du välja att godkänna som ett ljudsamtal i stället för som ett videosamtal. Om du klickar på pilen bredvid Avböj kan du välja att skicka ett meddelande till den som ringer eller ställa in en påminnelse om att ringa tillbaka senare.

FaceTime-meddelande: Svara eller Avböj

I meddelanden om att delta i ett gruppsamtal i FaceTime visas knappen Anslut istället. Klicka på den för att öppna FaceTime och anslut sedan till samtalet från appen.

Överföra samtalet till en av dina andra enheter

Kräver macOS Ventura eller senare, iOS 16 eller senare och iPadOS 16 eller senare

Att flytta ett pågående samtal till din iPhone, iPad eller annan Mac fungerar precis som att lämna över andra uppgifter. Du kan också använda Handoff-notisen som visas på din andra enhet när den är i närheten. Klicka på meddelandet och klicka sedan på Anslut eller Växla för att slutföra överlämnandet.

Om du använder ett Bluetooth-headset växlar samtalsljudet till den andra enheten samtidigt. Se bara till att telefonnumret eller det Apple-ID som du använder är valt under Du kan nås för FaceTime-samtal på i FaceTime-inställningarna på båda enheterna.

Välja en videoeffekt

Kräver macOS Monterey eller senare och en Mac med Apple-chip, eller macOS Ventura eller senare och en iPhone som används som webbkamera

Porträttläge gör bakgrunden suddig och riktar fokus mot dig. Om du vill stänga av eller slå på det under ett samtal flyttar du pekaren över din videoruta i FaceTime-appen och klickar sedan på knappen för porträttläge . Eller klicka på Effekter i Kontrollcenter.

Om du använder din iPhone som webbkamera för Mac-datorn kan Kontrollcenter erbjuda fler visuella effekter, som Studioljus, Centrerat och Bordsvisning. Mer information finns i Kontinuitetskamera: Använda en iPhone som webbkamera för Mac.

Välja ett mikrofonläge

Kräver macOS Monterey eller senare

Klicka på Kontrollcenter i menyraden under ett FaceTime-samtal och klicka sedan på Mikrofonläge.

• Röstisolering prioriterar din röst och minimerar ljudet från trafik, skällande hundar och annat bakgrundsbrus.
  • Brett spektrum fångar upp din röst och alla omgivande ljud, som musik eller ljud från naturen.

Alternativ för mikrofonläge i Kontrollcenter

Du kan också använda Rumsligt ljud som fungerar med alla mikrofonlägen och gör att det låter som om varje röst kommer från det håll där personen syns på skärmen. Rumsligt ljud är tillgängligt på följande Mac-modeller:

• Mac-modeller med Apple-chip om du använder de interna högtalarna, trådbundna hörlurar eller AirPods
  • Intel-baserade bärbara Mac-datorer lanserade 2018 senare, om du använder de interna högtalarna eller trådbundna hörlurar
  • Intel-baserade iMac-modeller från 2018 eller senare om trådbundna hörlurar används

Använda Direkttextning

Kräver macOS Ventura eller senare och en Mac med Apple-chip

Med Direkttextning kan du se dialog som är automatiskt transkriberad integrerad i FaceTime-videosamtalen. Och det omfattar även tillskrivning av talare, så det är lätt att följa med i gruppkonversationer.

1. Välj Systeminställningar fån Apple-menyn  i menyraden.
  2. Klicka på Hjälpmedel i sidofältet.
  3. Klicka på Direkttextning till höger.
  4. Aktivera Direkttextning i FaceTime.

Läs mer

FaceTime är inte tillgängligt i alla länder och regioner.