Använda porträttläget på iPhone

Använder du kameran i porträttläget skapas en djupeffekt som gör det möjligt att ta bilder med ett skarpt fokus på huvudmotivet och en suddigare bakgrund.

Innan du börjar ska du se till att du har den senaste versionen av iOS och att du har en iPhone med stöd för porträttläge.

Ta bilder i porträttläge

1. Öppna appen Kamera och svep till porträttläget.
  2. Följ tipsen på din skärm. När porträttläget är redo blir namnet på ljuseffekten gul, t.ex. Naturligt ljus.
  3. Tryck på slutarknappen .

Appen Kamera meddelar när du är för nära, för långt ifrån eller om området är för mörkt. Du kan också använda True Tone-blixten, ställa in en timer och använda filter. När du har tagit en bild kan du använda de inbyggda redigeringsfunktionerna för att beskära och autoförbättra.

Vissa iPhone-modeller har flera alternativ för porträttläget, som 1x och 2x. Tryck bara på symbolen för 1x eller 2x för att växla mellan dem. Den bakre kameran på iPhone XR och iPhone SE (2:a generationen) måste upptäcka en persons ansikte för att ta en bild i porträttläget.

Lägga till porträttbelysning

I iPhone X och senare samt iPhone 8 Plus kan du använda funktionen Porträttljus för att välja ljuseffekter med studiokvalitet på bilder som tas med porträttläget. Välj mellan Studioljus för att lätta upp detaljer i ansiktet, Konturljus för mer dramatiskt ljus, Scenljus för att ta bort bakgrunden och slå på en spotlight, Scenljus mono för att få scenljus i svartvitt, och Svartvitt high key-ljus för en svartvit bild mot en vit bakgrund.

Du kan ta en bild i porträttläge med förhandsvisning i realtid av ljuseffekten på skärmen. När appen Kamera är i porträttläge kan du svepa mellan de olika ljuseffekterna som visas längst ned i sökaren. Bilden som du har tagit i porträttläget visar ljuseffekten.

Så här ändrar du porträttljuseffekten i bilder som du redan har tagit:

1. Öppna appen Bilder och välj sedan en bild som du har tagit i porträttläge och vill redigera.
  2. Tryck på Redigera. Ljuseffekter visas längst ned på bilden.
  3. Svep mellan ljuseffekterna och välj den du vill använda.
  4. Tryck på Klar.

Du kan använda Svartvitt high key-ljus med de främre och bakre kamerorna på iPhone XS och senare och med den främre kameran på iPhone XR. Den bakre kameran på iPhone XR har endast stöd för Naturligt ljus, Studioljus och Konturljus.

Ta en selfie i porträttläget

Du kan ta selfie-bilder i porträttläge med en iPhone X och senare. Gör så här:

1. Öppna appen Kamera.
  2. Svep till Porträttläge och tryck på knappen för den främre kameran .
  3. Håll din iPhone framför ansiktet.
  4. Ta din selfie med någon av volymknapparna.

Du kan också använda Porträttljuseffekter på bilder som du tar i selfie-läge. Du behöver ha en iPhone X eller senare för att ta en selfie i porträttläget.

Justera skärpedjup och porträttljus

När du har tagit en bild i porträttläge kan du ändra mängden suddighet på bakgrunden och intensiteten på porträttljuseffekter. Gör så här:

1. Tryck på en bild tagen med porträttläge i ditt bibliotek.
  2. Tryck på Ändra och sedan på knappen Skärpedjup  i övre delen av skärmen för att kunna ändra skärpedjupet, eller knappen för porträttljus  för att justera porträttljuset. Under bilden kommer ett reglage fram.
  3. Dra reglaget åt höger eller vänster för att justera effekten. Bildens originalvärde visas med en grå punkt ovanför reglaget.
  4. Tryck på Klar.

Ta bort effekten från porträttläget

1. Markera den bild du vill ändra.
  2. Tryck på Redigera.
  3. Tryck på Porträtt längst upp på skärmen.
  4. Tryck på Klar.

Om du ändrar dig och vill ha tillbaka porträttlägeseffekten, går du till Ändra och trycker på Porträtt igen.

Följande iPhone-modeller har stöd för porträttläge: iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone SE (2:a generationen), iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone X, iPhone 8 Plus och iPhone 7 Plus.