Använda porträttläget på iPhone

Lär dig använda Porträttläge för att skapa otroliga bilder.

Porträttläget använder kameran i kompatibla iPhone-modeller för att skapa en skärpedjupseffekt. Det ger motivet skärpa samtidigt som bakgrunden blir vackert suddig. Du kan också lägga till ljuseffekter på dina bilder och ta en selfie i porträttläge.

Se till du har den senaste versionen av iOS innan du börjar.

Du kan använda porträttläge på iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone X, iPhone 8 Plus och iPhone 7 Plus. iPhone X eller senare behövs för att ta en selfie i porträttläge. Läs om hur du tar reda på vilken iPhone du har.

Så här tar du bilder i porträttläget

1. Öppna appen Kamera och svep till porträttläget.
  2. Följ tipsen på din skärm. När porträttläget är redo blir ljuseffekten gul, t.ex. Naturligt ljus.
  3. Tryck på slutarknappen .

Appen Kamera meddelar när du är för nära, för långt ifrån eller om området är för mörkt. Du kan också använda True Tone-blixten, ställa in en timer och använda filter. När du har tagit en bild kan du använda de inbyggda redigeringsfunktionerna för att beskära och autoförbättra.

Porträttläget är förinställt på att använda kameran med tele i en iPhone 11 Pro eller iPhone 11 Pro Max. Tryck på knappen 2 × om vill zooma ut och använda kameran med vidvinkel.

När du använder den bakre kameran på iPhone XR behöver ansiktet på en person upptäckas i sökaren när en bild i porträttläge tas.

Lägga till porträttljus

I iPhone X och senare samt iPhone 8 Plus kan du använda funktionen Porträttljus för att välja ljuseffekter med studiokvalitet på bilder som tas med porträttläget. Välj mellan Studioljus för att lätta upp detaljer i ansiktet, Konturljus för mer dramatiskt ljus, Scenljus för att ta bort bakgrunden och slå på en spotlight, Scenljus mono för att få scenljus i svartvitt, och Svartvitt high key-ljus för en svartvit bild mot en vit bakgrund.

Du kan ta en bild i porträttläge med förhandsvisning i realtid av ljuseffekten på skärmen. När appen Kamera är i porträttläge kan du svepa mellan de olika ljuseffekterna som visas längst ned i sökaren. Bilden som du har tagit i porträttläget visar ljuseffekten.

Du kan även ändra porträttljuseffekten i bilder som du redan har tagit med porträttläget:

1. Öppna appen Bilder och välj sedan en bild som du har tagit i porträttläge och vill redigera.
  2. Tryck på Redigera. Ljuseffekter visas längst ned på bilden.
  3. Svep mellan ljuseffekterna och välj den du vill använda.
  4. Tryck på Klar.

Svartvitt high key-ljus är tillgängligt med den främre TrueDepth-kameran och det bakre kamerasystemet på iPhone XS och senare. Det är tillgängligt med TrueDepth-kameran på iPhone XR.

Ta en selfie i porträttläget

Du kan ta selfie-bilder i porträttläge med en iPhone X och senare. Gör så här:

1. Öppna appen Kamera.
  2. Svep till Porträttläge och tryck på knappen för den främre kameran .
  3. Håll din iPhone framför ansiktet.
  4. Ta din selfie med någon av volymknapparna.

Du kan också använda Porträttljuseffekter på bilder som du tar i selfie-läge.

Den bakre kameran på iPhone XR har bara stöd för Naturligt ljus, Studioljus och Konturljus.

Justera skärpedjup och porträttljus

När du har tagit en bild i porträttläge kan du ändra mängden suddighet på bakgrunden och intensiteten på porträttljuseffekter:

1. Tryck på en bild tagen med porträttläge i ditt bibliotek.
  2. Tryck på Ändra och sedan på knappen Skärpedjup  i övre delen av skärmen för att kunna ändra skärpedjupet, eller knappen för porträttljus  för att justera porträttljuset. Under bilden kommer ett reglage fram.
  3. Dra reglaget åt höger eller vänster för att justera effekten. Bildens originalvärde visas med en grå punkt ovanför reglaget.
  4. Tryck på Klar.

Ta bort porträttlägeseffekter

1. Markera den bild du vill ändra.
  2. Tryck på Redigera.
  3. Tryck på Porträtt längst upp på skärmen.

Om du ändrar dig och vill ha tillbaka porträttlägeseffekten, går du till Ändra och trycker på Porträtt igen.

Läs mer

Lär dig, skapa och bli inspirerad. Gå med i praktiskt inriktade sessioner varje dag i Apple Store. Hitta Today at Apple-pass nära dig.