Använda porträttläget på iPhone

Du kan använda porträttläget på en iPhone 7 Plus eller senare för att ta otroliga bilder.

Med en kompatibel iPhone* använder porträttläge den dubbla kameran för att skapa en skärpedjupseffekt. Du får en bild där skärpan behålls i motivet men som har en suddig bakgrund.

Du kan även lägga till spännande ljuseffekter till bilden. Och med TrueDepth-kameran på iPhone X och senare kan du även ta en selfie i porträttläge.

Innan du kommer igång kontrollerar du att du har den senaste versionen av iOS.

* Du kan använda porträttläge på iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone X, iPhone 8 Plus och iPhone 7 Plus.

Ta bilder i porträttläge

Så här tar du den bästa bilden:

1. Öppna appen Kamera och svep till porträttläget.
  2. Följ tipsen på skärmen, som att gå längre bort. När porträttläget är redo blir ljuseffekten, som Naturligt ljus, gul.
  3. Tryck på .

Appen Kamera låter dig veta när du är för nära, för långt ifrån eller om området är för mörkt. Du kan också använda True Tone-blixten, ställa in en timer och använda filter. När du har tagit en bild kan du använda de inbyggda redigeringsfunktionerna för att beskära och autoförbättra.

Lägga till porträttbelysning

På iPhone X och senare samt iPhone 8 Plus kan du använda funktionen Porträttbelysning för att välja ljuseffekter med studiokvalitet på bilder som tas med porträttläget. Studioljus förbättrar bilder på ansikten och med Konturljus får bilden mer dramatiskt sidoljus. Scenljus sätter en spotlight på motivet, och Scenljus mono ger en klassisk svartvit effekt.

Du kan ta en bild i porträttläge med förhandsvisning i realtid av ljuseffekten på din skärm. När appen Kamera är i porträttläge kan du svepa mellan de olika ljuseffekterna som visas längst ned i sökaren. Bilden som du har tagit i porträttläget visar ljuseffekten.

Du kan även ändra porträttbelysningseffekten i bilder som du redan har tagit med porträttläget:

1. Öppna appen Bilder och välj sedan en bild som du har tagit i porträttläge som du vill redigera.
  2. Tryck på Ändra. Ljuseffekter på den nedre delen av bilden.
  3. Svep mellan ljuseffekterna och välj den du vill använda.
  4. Tryck på Klar.

Ta en selfie i porträttläget

Du kan ta selfie-bilder i porträttläge med en iPhone X och senare. Gör så här:

1. Öppna appen Kamera.
  2. Svep till porträttläget och tryck på .
  3. Håll din iPhone framför ansiktet.
  4. Ta din selfie med någon av volymknapparna.

Ta bort effekten från porträttläget

Så här tar du bort effekten från en bild som du redan har tagit i porträttläge:

1. Markera den bild du vill ändra.
  2. Tryck på Redigera.
  3. Tryck på Porträtt längst upp på skärmen.

Om du ändrar dig och vill ha tillbaka porträttlägeseffekten, går du till Ändra och trycker på Porträtt igen.