Använda porträttläget på iPhone

Lär dig använda Porträttläge för att skapa otroliga bilder.

Med en kompatibel iPhone* använder porträttläge den dubbla kameran för att skapa en skärpedjupseffekt. Du får en bild där motivets skärpa bibehålls men där bakgrunden är suddig.

Du kan även lägga till spännande ljuseffekter i bilden. Och med TrueDepth-kameran i iPhone X och senare kan du även ta en selfie i porträttläge.

Innan du kommer igång kontrollerar du att du har den senaste versionen av iOS.

* Du kan använda porträttläge på iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone X, iPhone 8 Plus och iPhone 7 Plus.

ta en bild i porträttläge på iPhone

Ta bilder i porträttläge

Så här tar du den bästa bilden:

1. Öppna appen Kamera och svep till porträttläget.
  2. Följ tipsen på skärmen, som att gå längre bort. När porträttläget är redo blir ljuseffekten gul, t.ex. Naturligt ljus.
  3. Tryck på slutarknappen .

Appen Kamera meddelar när du är för nära, för långt ifrån eller om området är för mörkt. Du kan också använda True Tone-blixten, ställa in en timer och använda filter. När du har tagit en bild kan du använda de inbyggda redigeringsfunktionerna för att beskära och autoförbättra.

lägga till porträttbelysning på iPhone

Lägga till porträttbelysning

I iPhone X och senare samt iPhone 8 Plus kan du använda funktionen Porträttbelysning för att välja ljuseffekter med studiokvalitet på bilder som tas med porträttläget. Studioljus förbättrar bilder på ansikten och med Konturljus får bilden mer dramatiskt sidoljus. Scenljus sätter en spotlight på motivet, och Scenljus mono ger en klassisk svartvit effekt.

Du kan ta en bild i porträttläge med förhandsvisning i realtid av ljuseffekten på skärmen. När appen Kamera är i porträttläge kan du svepa mellan de olika ljuseffekterna som visas längst ned i sökaren. Bilden som du har tagit i porträttläget visar ljuseffekten.

Du kan även ändra porträttbelysningseffekten i bilder som du redan har tagit med porträttläget:

1. Öppna appen Bilder och välj sedan en bild som du har tagit i porträttläge och vill redigera.
  2. Tryck på Redigera. Ljuseffekter visas längst ned på bilden.
  3. Svep mellan ljuseffekterna och välj den du vill använda.
  4. Tryck på Klar.

ta en selfie-bild i porträttläge på iPhone

Ta en selfie i porträttläget

Du kan ta selfie-bilder i porträttläge med en iPhone X och senare. Gör så här:

1. Öppna appen Kamera.
  2. Svep till Porträttläge och tryck på knappen för den främre kameran .
  3. Håll din iPhone framför ansiktet.
  4. Ta din selfie med någon av volymknapparna.

Ta bort effekten från porträttläget

Så här tar du bort effekten från en bild som du redan har tagit i porträttläge:

1. Markera den bild du vill ändra.
  2. Tryck på Redigera.
  3. Tryck på Porträtt längst upp på skärmen.

Om du ändrar dig och vill ha tillbaka porträttlägeseffekten, går du till Ändra och trycker på Porträtt igen.

Läs mer

Lär dig, skapa och bli inspirerad. Gå med i praktiskt inriktade sessioner varje dag i Apple Store. Hitta Today at Apple-pass nära dig.