Om Face ID inte fungerar på din iPhone eller iPad Pro

Läs det här om du behöver hjälp med Face ID för att låsa upp din iPhone eller iPad, autentisera köp, logga in i appar eller om du uppmanas att skriva in din lösenkod.

Kontrollera att din iPhone- eller iPad-modell har stöd för Face ID. Sedan följer du de här stegen. Kontrollera om du behöver hjälp efter varje steg.

Leta efter uppdateringar

Se till att iPhone eller iPad är uppdaterad till den senaste versionen av iOS.

Kontrollera inställningarna för Face ID

Kontrollera inställningarna för Face ID genom att gå till Inställningar > Face ID och lösenkod. Se till att Face ID är inställt och att funktionerna du vill använda Face ID med är påslagna.
Face ID-inställningar

Kontrollera att inget täcker TrueDepth-kameran

Se till att TrueDepth-kameran på iPhone eller iPad inte täcks av ett skal eller skärmskydd. Se också till att ingen smuts täcker TrueDepth-kameran.

Om du använder en iPad i liggande läge ser du till att du inte håller för TrueDepth-kameran med fingret. I så fall visas en varning längst upp på skärmen om att kameran är täckt och en pil som pekar på TrueDepth-kameran.

TrueDepth-kamera

Se till att inget täcker ditt ansikte

Se till att dina ögon, näsa och mun är helt synliga för TrueDepth-kameran.

Face ID fungerar med många solglasögon. Om dina solglasögon blockerar vissa typer av ljus, kan det hända att de blockerar det infraröda ljuset som används av TrueDepth-kameran. Prova att använda Face ID utan solglasögonen.

Se till att du tittar rakt på TrueDepth-kameran

Face ID fungerar bara på iPhone i stående läge och du har TrueDepth-kameran rakt framför dig. På iPad kan du använda Face ID i vilket positionsläge som helst.

TrueDepth-kamerans synvinkel är densamma som när du tar en selfie eller ringer ett FaceTime-samtal. Oavsett om din iPhone eller iPad ligger på en yta eller om du håller den i en naturlig position, ser du till att din iPhone eller iPad inte är längre bort än en armlängd (25-50 cm) från ditt ansikte.

Lägg till ett extra utseende

För de flesta användare anpassas Face ID automatiskt till förändringar i utseendet. Om ditt utseende varierar kraftigt kan du ställa in ett extra utseende så att Face ID fortfarande känner igen dig.

Så här ställer du in ett extra utseende:

1. Gå till Inställningar > Face ID och lösenkod. Ange din lösenkod om du blir tillfrågad.
  2. Tryck på Ställ in ett extra utseende.
  3. Titta rakt på din iPhone eller iPad och se till att ansiktet är innanför ramen.
  4. Rör försiktigt på huvudet för att slutföra cirkeln. Om du har svårt att röra på huvudet trycker du på Hjälpmedelsalternativ.
  5. När du har slutfört den första Face ID-skanningen trycker du på Fortsätt.
  6. Rör försiktigt på huvudet för att slutföra cirkeln en andra gång.
  7. När inställningen av Face ID är slutförd trycker du på Klar.

Nollställ Face ID

Om du fortfarande behöver hjälp, kan du nollställa Face ID och därefter ställa in det igen. Gå till Inställningar > Face ID och lösenkod och tryck på Återställ Face ID. Tryck sedan på Ställ in Face ID för att ställa in det igen.

Om du inte kan registrera ditt ansikte, tar du enheten till en Apple Store-butik eller en auktoriserad Apple-servicepartner. Du kan även kontakta Apple-supporten.

Om du behöver ange din lösenkod

Du kan behöva ange lösenkoden eller ditt Apple-ID istället för Face ID i följande situationer:

• Enheten har nyss slagits på eller startats om.
  • Enheten har inte låsts upp på mer än 48 timmar.
  • Lösenkoden har inte använts för att låsa upp enheten under de senaste sex och en halv dagarna och Face ID har inte låst upp enheten under de senaste 4 timmarna.
  • Enheten har tagit emot ett kommando om fjärrlåsning.
  • Efter fem misslyckade försök att matcha ett ansikte.
  • När du har valt avstängning/Nödsamtal SOS genom att hålla en av volymknapparna och sidoknappen intryckta samtidigt i 2 sekunder.