Om Face ID inte fungerar på din iPhone eller iPad Pro

Läs det här om du behöver hjälp med att använda Face ID för att låsa upp din iPhone eller iPad, autentisera köp, logga in i appar eller om du uppmanas att skriva in din lösenkod.

Kontrollera inställningarna för Face ID

Kontrollera inställningarna för Face ID genom att gå till Inställningar och skriva in Face ID och lösenkod. Se till att Face ID är inställt och att du har aktiverat funktionerna som du vill använda med Face ID.

Kontrollera att inget täcker TrueDepth-kameran

Ta bort allt som kan täcka TrueDepth-kameran som smuts, ett fodral eller ett skärmskydd.

Om du använder en iPad i liggande läge ser du till att du inte håller för TrueDepth-kameran med fingret. Då kan en varning visas högst upp på skärmen som säger ”Kamera täckt” med en pil som pekar mot TrueDepth-kameran.

En iPhone med streck som pekar på TrueDepth-kameran, två områden högst upp på skärmen på vardera sida av toppfältet.

Se till att ditt ansikte inte är täckt

Se till att dina ögon, näsa och mun är helt synliga för TrueDepth-kameran. Som standard fungerar inte Face ID om något täcker din mun och näsa. Om du använder en ansiktsmask och redan har ställt in Face ID med en mask* ser du till att dina ögon inte är blockerade. Du kan behöva hålla din iPhone högre om du bär en ansiktsmask. Det är inte säkert att din iPhone låser upp om du bär din ansiktsmask för högt eller stänger dina ögon.

Face ID fungerar med många solglasögon men Face ID är inte designat för att fungera med solglasögon. Om dina solglasögon blockerar vissa typer av ljus, kan det hända att de blockerar det infraröda ljuset som används av TrueDepth-kameran. Prova att använda Face ID utan solglasögonen.

* Du kan använda Face ID med en mask på iPhone 12 eller senare med iOS 15.4 och senare.

Se till att du tittar rakt på TrueDepth-kameran

Face ID fungerar bara på en iPhone i stående läge när du har TrueDepth-kameran rakt framför dig. På en iPad kan du använda Face ID i vilket positionsläge som helst.

TrueDepth-kamerans synvinkel är densamma som när du tar en selfie eller ringer ett FaceTime-samtal. Oavsett om din iPhone eller iPad ligger på en yta eller om du håller den i en naturlig position, ska du se till att din iPhone eller iPad inte är längre bort än en armlängd (25–50 cm) från ditt ansikte.

Starta om enheten

Starta om din iPhone eller iPad och skriv in din lösenkod. Prova sedan att använda Face ID igen.

Lägg till ett alternativt utseende

För de flesta användare anpassas Face ID automatiskt till förändringar i utseendet. Om ditt utseende varierar kraftigt kan du ställa in ett extra utseende så att Face ID fortfarande känner igen dig.

Så här ställer du in ett alternativt utseende:

1. Gå till Inställningar och tryck på Face ID och lösenkod. Ange din lösenkod om du blir tillfrågad.
  2. Tryck på Ställ in ett alternativt utseende.
  3. Titta rakt på din iPhone eller iPad och se till att ansiktet är innanför ramen.
  4. Rör försiktigt på huvudet för att slutföra cirkeln. Om du har svårt att röra på huvudet trycker du på Hjälpmedelsalternativ.
  5. När du har slutfört den första Face ID-skanningen trycker du på Fortsätt.
  6. Rör försiktigt på huvudet för att stänga cirkeln en andra gång.
  7. När inställningen av Face ID är klar trycker du på Klar.

Nollställ Face ID

Om du fortfarande behöver hjälp nollställer du Face ID och ställer därefter in det igen. Gå till Inställningar, tryck på Face ID och lösenkod och tryck på Nollställ Face ID. Tryck sedan på Ställ in Face ID för att ställa in det igen.

Få hjälp

Om du fortfarande inte kan registrera ditt ansikte ska du kontakta Apple-supporten.

Endast en utbildad tekniker bör reparera din enhet. Felaktiga reparationer, ändringar eller användning av komponenter som inte är Apple-original i lasersystemen kan göra att säkerhetsfunktionerna inte fungerar som de ska, och kan orsaka farlig exponering och skador på ögon och huden.

Om du behöver ange din lösenkod

Du kan behöva ange lösenkoden eller ditt Apple-ID istället för Face ID i följande situationer:

• Om du använder en ansiktsmask och inte har ställt in Face ID med en mask.
  • Enheten har nyss slagits på eller startats om.
  • Enheten har inte låsts upp på mer än 48 timmar.
  • Lösenkoden har inte använts för att låsa upp enheten under de senaste sex och en halv dagarna och Face ID har inte låst upp enheten under de senaste fyra timmarna.
  • Enheten har tagit emot ett kommando om fjärrlåsning.
  • Efter fem misslyckade försök att matcha ett ansikte.
  • När du har valt avstängning/Nödsamtal SOS genom att hålla en av volymknapparna och sidoknappen intryckta samtidigt i två sekunder.