Använda Face ID på iPhone eller iPad Pro

Med Face ID kan du låsa upp din iPhone eller iPad på ett säkert sätt, autentisera köp, logga in på appar och mer med ett ögonkast.

Några sätt att använda Face ID på iPhone: Konfigurera funktionen, låsa upp telefonen och autentisera köp
setup-face-id-graphic

Ställa in Face ID

Se till att inget täcker TrueDepth-kameran eller ditt ansikte. Om något blockerar din näsa eller mun, som glasögon eller en ansiktsmask, kan du bli ombedd att tillfälligt ta bort dessa föremål under installationen.

Du kan också använda Face ID med ansiktsmasker Face ID fungerar bäst när du har din iPhone eller iPad på ungefär 25–50 cm från ansiktet.

Ställ in Face ID:

1. Gå till Inställningar och tryck på Face ID och lösenkod. Ange din lösenkod om du blir tillfrågad. Om du inte har ställt in en lösenkod blir du ombedd att skapa en som kan användas som alternativ metod för att verifiera din identitet.

2. Tryck på Ställ in Face ID.

3. Håll enheten i stående riktning, placera ditt ansikte framför enheten och tryck sedan på Kom igång.

4. Sätt ansiktet inom ramen och rör huvudet långsamt så att cirkeln blir fullständig. Om du har svårt att röra på huvudet trycker du på Hjälpmedelsalternativ.

5. När du har slutfört den första Face ID-skanningen trycker du på Fortsätt.

6. Rör försiktigt på huvudet för att slutföra cirkeln en andra gång.

7. Tryck på Klar.

Början av Face ID-inställningsprocessen

Välj bland funktioner som du vill använda Face ID med eller nollställ Face ID genom att gå till Inställningar och sedan till Face ID och lösenkod.

Behöver du hjälp med Face ID? Läs om vilka iPhone- och iPad-modeller som har stöd för Face ID.

Du kan inte använda Face ID i liggande läge med Face ID med munskydd aktiverat.

unlock-iphone-x-with-face-id

Låsa upp iPhone eller iPad med Face ID

1. Håll upp för att väcka eller tryck för att väcka din iPhone eller iPad.

2. Svep uppåt från låsskärmens nederkant.

3. Om du använder en iPhone ska du hålla den i upprätt läge och titta på den.

Låsa upp iPhone med Face ID

På en iPad eller en iPhone 13 eller senare kan du hålla enheten i antingen stående eller liggande läge. Om den är i liggande läge ska du se till att du inte håller för TrueDepth-kameran med fingret. Titta sedan på skärmen. Om du har på dig en ansiktsmask som täcker näsan och munnen kommer du att bli ombedd att ange din lösenkod när du svept uppåt.

Aktivera eller avaktivera den här funktionen genom att gå till Inställningar och sedan trycka på Face ID och lösenkod och tryck på iPhone-upplåsning eller iPad-upplåsning.

use-face-id-graphic

Använda Face ID för att göra köp

Du kan använda Face ID för att autentisera köp med Apple Pay och i iTunes Store, App Store och Book Store i Apple Books.

Använda Face ID med Apple Pay

Göra ett köp i en butik:

1. Kontrollera att du använder en iPhone.

2. Se till att Apple Pay är inställt och aktiverat i Inställningar > Face ID och Lösenkod.

3. Dubbeltryck på sidoknappen för att använda ditt standardkort. Dubbeltryck på sidoknappen, tryck på ditt standardkort och välj sedan ett annat kort om du vill använda ett annat kort.

4. Titta på din iPhone för att autentisera med Face ID. Om du bär en ansiktsmask som täcker din mun och näsa men Face ID med en mask inte har ställts in trycker du på Betala med lösenkod och anger ditt lösenkod istället.

5. Håll den övre delen av iPhone nära den kontaktfria läsaren.

6. Vänta tills Klar och en bock visas på bildskärmen.

Köp inuti en app eller på en webbplats i Safari:

1. Tryck på knappen Köp med Apple Pay eller välj Apple Pay som betalningsmetod. Bekräfta dina betalningsuppgifter. Välj ett annat kort att betala med genom att trycka på knappen Nästa > bredvid ditt kort.

2. Dubbelklicka på sidoknappen och titta sedan på din iPhone eller iPad.

3. Vänta tills Klar och en bock visas på bildskärmen.

Använd Face ID i iTunes Store, App Store och Book Store i Apple Books

Om du vill använda Face ID för att köpa innehåll från iTunes Store, App Store och Book Store går du till Inställningar > Face ID och lösenkod och kontrollerar att iTunes och App Store är aktiverat. Sedan följer du de här stegen:

1. Öppna iTunes Store, App Store eller Book Store och tryck sedan på något som du vill köpa.

2. När du ombes betala ska du dubbelklicka på sidoknappen och titta på din iPhone eller iPad. Om du har på dig en ansiktsmask som täcker din mun och näsa men Face ID med munskydd inte har ställts in trycker du på Betala med lösenkod och anger din lösenkod istället.

3. Vänta tills Klar och en bock visas på bildskärmen.

Bekräfta ett köp i App Store på iPhone

Du kan bli uppmanad att ange ditt Apple-ID-lösenkod vid den första betalningen du gör i iTunes Store, App Store eller Book Store.

use-face-id-auto-fill-graphic

Logga in med Face ID

Du kan använda Face ID för att logga in på vissa appar och autofylla användarnamn och lösenkod för webbplatser i Safari.

Logga in på appar

Du kan använda Face ID för att logga in på appar som har stöd för inloggning med Touch ID:

1. Öppna appen och tryck för att logga in.

2. Tillåt att appen använder ditt användarnamn eller lösenord, om du uppmanas till det.

3. Titta på din iPhone eller iPad för att logga in.

Gå till Inställningar > Face ID och lösenkod och tryck på Andra appar om du vill se och styra vilka appar som kan använda Face ID för att logga in.

Om du använder en app som har stöd för Face ID men inte uppmanas att använda Face ID för att logga in, kan du behöva logga in manuellt i appen först.

Autofyll lösenkod i Safari

Du kan använda Face ID för att autofylla sparade användarnamn och lösenkod för webbplatser i Safari:

1. Gå till Inställningar > Face ID och lösenkod och aktivera Autofyll lösenord.

2. Öppna Safari och gå till en webbplats.

3. Tryck på fältet för inloggning. Tryck på ditt användarnamn eller lösenkod om det visas ovanför tangentbordet.

4. Titta på din iPhone eller iPad för att autofylla ditt användarnamn och lösenord.