Använda Face ID på iPhone eller iPad Pro

Med Face ID kan du tryggt låsa upp din iPhone eller iPad, autentisera köp, logga in på appar och mer – med en enda blick.

Face ID

Ställa in Face ID

Innan du ställer in Face ID ser du till att inget täcker TrueDepth-kameran eller ditt ansikte. Face ID är utformat för att fungera med glasögon och linser. Face ID fungerar bäst när du har din iPhone eller iPad på ungefär en armslängds avstånd eller närmare från ansiktet (25–50 cm).

Lär dig vilka iPhone- och iPad-modeller som har stöd för Face ID.

Ställa in Face ID

Ställ in Face ID:

1. Gå till Inställningar > Face ID och lösenkod. Ange din lösenkod om du blir tillfrågad.
  2. Tryck på Ställ in Face ID.
  3. Håll enheten i upprätt läge och sätt enheten framför ditt ansikte. Tryck sedan på Kom igång.
  4. Sätt ansiktet inom ramen och rör huvudet långsamt så att cirkeln blir fullständig. Om du har svårt att röra på huvudet trycker du på Hjälpmedelsalternativ.
  5. När du har slutfört den första Face ID-skanningen trycker du på Fortsätt.
  6. Rör försiktigt på huvudet för att slutföra cirkeln en andra gång.
  7. Tryck på Klar.

Om du inte har ställt in en lösenkod blir du ombedd att skapa en som kan användas som alternativ metod för att verifiera din identitet.

Välj bland funktioner som du vill använda Face ID med eller nollställ Face ID genom att gå till Inställningar > Face ID och lösenkod.

Behöver du hjälp med Face ID?

Låsa upp iPhone eller iPad med Face ID

När du har ställt in Face ID kan du använda det till att låsa upp iPhone eller iPad. Gör så här:

låsa upp iPhone

1. Håll upp för att väcka eller tryck för att väcka din iPhone eller iPad.
  2. Om du använder en iPhone håller du den i upprätt läge och titta sedan på den. På iPad kan du hålla den antingen i stående eller liggande läge. Om den är i liggande läge ser du till att du inte håller för TrueDepth-kameran med fingret. Titta sedan på skärmen.
  3. När låssymbolen på skärmen ändras från stängd till öppen sveper du uppåt från skärmens nederkant för att låsa upp.

Aktivera eller inaktivera den här funktionen genom att gå till Inställningar > Face ID och lösenkod och tryck sedan på iPhone-upplåsning eller iPad-upplåsning.

Använda Face ID för att göra inköp

Du kan använda Face ID för att autentisera köp med Apple Pay och i iTunes Store, App Store och Book Store i Apple Books.

Använda Face ID med Apple Pay

Med Apple Pay

Om du vill använda Face ID med Apple Pay kontrollerar du att Apple Pay är inställt på din iPhone eller iPad och aktiverat i Inställningar > Face ID och lösenkod. Sedan följer du de här stegen.

Göra ett köp i en butik:

1. Kontrollera att du använder en iPhone.
  2. Dubbeltryck på sidoknappen för att använda ditt standardkort. Dubbeltryck på sidoknappen, tryck på ditt standardkort och välj sedan ett annat kort om du vill använda ett annat kort.
  3. Titta på din iPhone för att autentisera med Face ID.
  4. Håll den övre delen av iPhone nära den kontaktfria läsaren.
  5. Vänta tills Klar och en bock visas på skärmen.

Köp inuti en app eller på en webbplats i Safari:

1. När du är redo att checka ut trycker du på knappen Köp med Apple Pay eller väljer Apple Pay som betalningsmetod. Bekräfta din betalningsinformation. Välj ett annat kort att betala med genom att trycka på > bredvid ditt kort.
  2. Dubbelklicka på sidoknappen och titta sedan på din iPhone eller iPad.
  3. Vänta tills Klar och en bock visas på skärmen.

I iTunes Store, App Store och Book Store i Apple Books

Om du vill använda Face ID för att köpa innehåll från iTunes Store, App Store och Book Store går du till Inställningar > Face ID och lösenkod och kontrollerar att iTunes och App Store är aktiverat. Sedan följer du de här stegen:

1. Öppna iTunes Store, App Store eller Book Store och tryck sedan på något som du vill köpa.
  2. När du uppmanas att betala dubbelklickar du på sidoknappen och tittar sedan på din iPhone eller iPad.
  3. Vänta tills Klar och en bock visas på skärmen.

Du kan bli uppmanad att ange ditt Apple-ID-lösenord vid den första betalningen du gör i iTunes Store, App Store eller Book Store.

Logga in med Face ID

Du kan använda Face ID för att logga in på vissa appar och autofylla användarnamn och lösenord för webbplatser i Safari.

Logga in på appar

Du kan använda Face ID för att logga in på appar som har stöd för inloggning med Touch ID. Gör så här:

1. Öppna appen och tryck för att logga in.
  2. Om du uppmanas till det tillåter du appen att använda ditt användarnamn eller lösenord.
  3. Titta på din iPhone eller iPad för att logga in.

Om du vill se och styra vilka appar som kan använda Face ID för att logga in, går du till Inställningar > Face ID och lösenkod och trycker på Andra appar.

Om du använder en app som har stöd för Face ID men inte uppmanas att använda Face ID för att logga in, kan du behöva logga in manuellt i appen först.

Autofyll lösenord i Safari

Du kan använda Face ID för att autofylla sparade användarnamn och lösenord för webbplatser i Safari. Du behöver bara gå till Inställningar > Face ID och lösenkod och aktivera Safari-autofyll. Sedan följer du de här stegen:

1. Öppna Safari och gå till en webbplats.
  2. Tryck på fältet för inloggning. Om ditt användarnamn eller lösenord visas ovanför tangentbordet, trycker du på det.
  3. Titta på din iPhone eller iPad för att autofylla ditt användarnamn och lösenord.