Ställa in en återställningsnyckel för ditt Apple‑ID

En återställningsnyckel är en valfri säkerhetsfunktion som bidrar till att förbättra säkerheten för ditt Apple‑ID-konto. Förlorar du åtkomst till ditt konto kan du använda återställningsnyckeln och nollställa ditt lösenord och återfå åtkomst.

Förbättra säkerheten för ditt Apple‑ID med en återställningsnyckel

En återställningsnyckel är en slumpmässigt genererad kod med 28 tecken som bidrar till bättre säkerhet för ditt Apple‑ID-konto genom att ge dig mer kontroll över hur du nollställer ditt lösenord och får tillbaka åtkomsten till ditt konto.

• När du ställer in en återställningsnyckel inaktiverar du Apples standardmetod för att återställa ditt konto.

• Istället krävs åtkomst till en betrodd enhet eller din återställningsnyckel för att nollställa lösenordet till ditt Apple‑ID och logga in på ditt konto om du skulle förlora åtkomst.

Detta ger dig mer kontroll över metoderna för kontoåterställning och kan hjälpa till att förhindra att en angripare får tillgång till och tar kontroll över ditt konto. Men skulle du tappa bort din återställningsnyckel och inte kan komma åt en av dina betrodda enheter kommer du att vara permanent utlåst från ditt konto.

Du kan ställa in och använda en återställningsnyckel i iOS 14 eller senare, iPadOS 14 eller senare eller macOS Big Sur eller senare.

Ställa in en återställningsnyckel för ditt Apple‑ID

Du kan generera en återställningsnyckel på en betrodd enhet som är inloggad med ditt Apple‑ID. När du har skapat en återställningsnyckel kan du också följa dessa steg för att uppdatera din återställningsnyckel och skapa en ny.

När du skapar en återställningsnyckel bör du skriva ut en kopia av den eller skriva ned den. Förvara den på en säker plats så att du alltid har tillgång till ditt Apple‑ID. Du kan ge en kopia av din återställningsnyckel till en familjemedlem eller ha kopior på flera ställen.

Uppdatera enheten till den senaste mjukvaruversionen innan du ställer in en återställningsnyckel.

Så här ställer du in eller uppdaterar en återställningsnyckel på iPhone eller iPad

1. I Inställningar trycker du på ditt namn och sedan på Inloggning och säkerhet. Du kan behöva ange lösenordet för ditt Apple‑ID.

2. Tryck på Kontoåterställning.

3. Tryck på Återställningsnyckel, aktivera Återställningsnyckel och tryck sedan på Använd återställningsnyckel. Ange enhetens lösenkod.

4. Skriv ner återställningsnyckeln och spara den på en säker plats.

5. Bekräfta återställningsnyckeln för att slutföra inställningen genom att ange eller skanna återställningsnyckeln.

Så här ställer du in eller uppdaterar en återställningsnyckel på en Mac

1. Välj Apple -menyn > Systeminställningar och klicka sedan på ditt namn.

2. Klicka på Inloggning och säkerhet.

3. Klicka på Kontoåterställning.

4. Bredvid Återställningsnyckel klickar du på Hantera och anger sedan lösenordet till ditt Apple‑ID.

5. Klicka på Slå på, klicka på Använd återställningsnyckel och ange sedan lösenordet till din Mac.

6. Skriv ut eller skriv ner återställningsnyckeln och förvara på en säker plats.

7. Klicka på Fortsätt.

8. Bekräfta återställningsnyckeln för att slutföra inställningen.

Använda en återställningsnyckel

• Du behöver en betrodd enhet (med en lösenkod eller ett lösenord) eller din återställningsnyckel för att ändra lösenordet till ditt Apple‑ID.

• Om du inte har tillgång till en betrodd enhet eller om du är utlåst från ditt Apple‑ID måste du ange återställningsnyckeln för att nollställa ditt lösenord och återfå åtkomst till kontot.

• När du ändrar ytterligare information om ditt Apple‑ID (till exempel om du lägger till ett betrott telefonnummer) kan du bli ombedd att ange din återställningsnyckel.

Stäng av återställningsnyckeln

Om du bestämmer dig för att sluta använda en återställningsnyckel följer du stegen ovan på din enhet och stänger av återställningsnyckeln. När du gör det kan du använda kontoåterställning för att återfå åtkomst till ditt Apple‑ID.

Återställningsnycklar och avancerat dataskydd för iCloud

När du aktiverar avancerat dataskydd för iCloud använder majoriteten av dina iCloud-data heltäckande kryptering. Det innebär att Apple inte har de krypteringsnycklar som behövs för att hjälpa dig att återställa dessa data. Därför måste du ställa in minst en alternativ återställningsmetod – antingen en återställningsnyckel eller en återställningskontakt.

Använder du avancerat dataskydd och ställer in både en återställningsnyckel och en återställningskontakt kan du använda antingen återställningsnyckeln eller återställningskontakten för att återfå åtkomst till ditt konto.

Läs mer om avancerat dataskydd för iCloud

Läs mer om kontakter för kontoåterställning