Om delad cachning

Om du är skol- eller företagsadministratör kanske du måste konfigurera många iOS-enheter. Läs om hur du använder delad cachning för att snabba upp hämtningar för anslutna iOS-enheter.

När du hämtar innehåll som cache-lagras från internet för en iPhone, iPad eller iPod touch ansluten till din Mac lagras en kopia av hämtningen på din Mac. Nästa gång en iOS-enhet som är ansluten till din Mac försöker hämta samma innehåll hämtar den innehållet direkt från din Mac via USB. Detta kallas delad cachning.

Delad cachning skiljer sig från cachningstjänsten i macOS Server vilken erbjuder fler specialkontroller och inte kräver anslutning med USB.

I macOS High Sierra är delad cachning nu tillgänglig som Innehållscachelagring, som du kan få tillgång till i Systeminställningar > Delning. Läs om innehållscachning i macOS High Sierra.

Kontrollera kraven för delad cachning

Du behöver följande för att använda delad cachning:

• En iPhone, iPad eller iPod touch med iOS 10.3 eller senare
  • En Mac-dator med macOS Sierra och antingen iTunes 12.6 eller senare, eller Xcode 8.3 eller senare

Om du vill ansluta flera iOS-enheter till din Mac-dator samtidigt behöver du även en USB-hubb.

Ställa in delad cachning

1. Om din Mac-dator är bärbar ansluter du strömadaptern.
  2. Logga in på din Mac som administratör.
  3. Anslut din Mac-dator till internet med en Ethernet-kabel.
  4. Klicka på Program i Finder.
  5. Öppna Terminal i mappen Verktyg.
  6. Ange eller klistra in det här kommandot i Terminal och tryck sedan på returtangenten för att starta delad cachning:

sudo tethered-caching

7. Anslut en iOS-enhet till din Mac via USB.
  8. Börja hämta innehåll på iOS-enheten som cache-lagras, till exempel en programuppdatering.* Koppla säkert från enheten när hämtningen är klar.
  9. Upprepa steg 7 och 8 för alla enheter. Om du använder en USB-hubb kan du hämta cache-lagrat innehåll på alla dina enheter samtidigt. När du påbörjar hämtningen hämtas innehållet till dina enheter direkt från din Mac med en Ethernet-kabel.

Öppna Terminal på en Mac med macOS 10.12.4 eller senare för mer information om delad cachning(8). Kör sedan kommandot man tethered-caching.

* I stället för att manuellt starta hämtning i steg 8 kan du använda en MDM-lösning (Mobile Device Management) för att installera cachad mjukvara på dina anslutna iOS-enheter. När iOS-enheter är anslutna till en Mac via USB delar de nätverk och tar emot MDM-kommandon.