Aktivera och avaktivera Platstjänster och GPS på din iPhone, iPad eller iPod touch

Läs om hur du aktiverar och inaktiverar Platstjänster och GPS för enskilda appar.

Så här ger du appar tillåtelse att använda din plats

Vissa appar kanske inte fungerar förrän du har aktiverat Platstjänster.1Första gången en app försöker att få tillgång till din plats ber appen om ditt godkännande. Välj ett av följande alternativ:

• Tryck på Tillåt om du vill låta appen använda platstjänstinformation vid behov.

• Tryck på Tillåt inte om du vill förhindra åtkomst.2

• Tryck på Fråga nästa gång eller När jag delar för att välja Tillåt medan appen används, Tillåt en gång eller Tillåt inte.

iOS- och iPadOS-enheter kan använda wifi och Bluetooth för att fastställa din plats. Platstjänster kan använda GPS och mobilnät på iPhone och iPad (Wi-Fi + Cellular-modeller).

Så här aktiverar/avaktiverar du Platstjänster för specifika appar

1. Gå till Inställningar > Integritet och säkerhet > Platstjänster.

2. Kontrollera att Platstjänster är aktiverat.

3. Rulla nedåt för att hitta appen.

4. Tryck på appen och välj ett alternativ:

• Aldrig: Förhindrar åtkomst till platstjänstinformation.

• Fråga nästa gång eller När jag delar: Om du väljer detta kan du välja Tillåt medan appen används, Tillåt en gång eller Tillåt inte.

• Medan appen används: Tillåter åtkomst till Platstjänster endast när appen eller en av dess funktioner syns på skärmen. Om en app är inställd på Medan appen används kanske du ser ditt statusfält bli blått med ett meddelande om att appen aktivt använder din plats.

• Alltid: Tillåter åtkomst till din plats även när appen är aktiv i bakgrunden.

Om du går till Inställningar > Integritet och säkerhet > Platstjänster kan du ändra hur enskilda appar använder din plats.

Vidare information om hur appen kommer att använda platsinformationen ska du få i appen. Vissa appar kanske bara erbjuder två alternativ.

Så här delar du din specifika plats

I iOS 14 och iPadOS 14, och senare, kan vissa appar använda Exakt platsinformation för att se din specifika plats. Om du bara vill dela din ungefärliga plats, vilket kan räcka för en app som inte behöver din exakta plats, inaktiverar du Exakt plats. Gör så här:

1. Gå till Inställningar > Integritet och säkerhet och aktivera sedan Platstjänster.

2. Välj en app och aktivera eller inaktivera Exakt plats.

När du stänger av Exakt platsinformation delar du bara din ungefärliga plats med appen.

Läs mer om integritetsskydd och platstjänster.

1. Platstjänster använder gps och Bluetooth (där det är tillgängligt), tillsammans med Crowdsource-baserade wifi- och mobilnät för att avgöra enhetens ungefärliga plats.

2. Apparna använder inte din plats förrän de har begärt åtkomst och du har tillåtit det.