Platstjänster och integritet

Platstjänster har utformats för att skydda din information och låta dig välja vad du vill dela med dig av.

Platstjänster gör att appar och webbplatser från Apple och tredje part kan samla in information om den aktuella platsen för din iPhone eller Apple Watch och använda den till att erbjuda en blandning av platsbaserade tjänster. Till exempel kanske en app kan använda dina platsdata och platssökning till att hjälpa dig hitta närliggande kaféer eller teatrar, eller låta din enhet ställa in rätt tidszon automatiskt baserat på din nuvarande plats.

Innan du kan använda sådana funktioner måste du aktivera Platstjänster på din iPhone och ge varje app eller webbplats tillstånd att använda din platsinformation. Appar kan begära begränsad tillgång till din platsinformation (endast när du använder appen) eller full tillgång (även när du inte använder appen).

Av säkerhetsskäl kan iPhones platsinformation användas när du ringer ett nödsamtal för att hjälpa utryckningspersonal, oavsett om Platstjänster har aktiverats eller inte.

Platstjänster använder GPS och Bluetooth (om de är tillgängliga) i kombination med crowdsource-insamlade Wi-Fi-nätverk och mobilmaster till att fastställa den ungefärliga platsen för enheten.

Om din parkopplade iPhone är i närheten kan Apple Watch använda dess platsinformation.

Om Platstjänster är på kommer iPhone att periodvis skicka geotaggad platsinformation om närliggande Wi‑Fi-nätverk och mobilmaster (där detta stöds av en enhet) i ett anonymt och krypterat format till Apple, i syfte att förbättra den crowdsource-baserade databasen med trådlösa nätverk och mobilmaster.

Genom att aktivera Platstjänster kommer även platsbaserade systemtjänster som dessa att aktiveras:

• Trafik: Om du är i rörelse (t.ex. promenerar eller åker bil) kommer iPhone att periodvis skicka GPS-baserad information om plats och hastighet i ett anonymt och krypterat format till Apple. Informationen används till att förbättra en crowdsource-baserad databas för vägtrafik.
  • Populära i närheten: iPhone skickar periodvis platsinformation om var och när du har köpt eller använt appar i ett anonymt och krypterat format till Apple, i syfte att förbättra en crowdsource-baserad databas som kan användas till att erbjuda geografiskt relevanta appar och andra produkter och tjänster från Apple.
  • Viktiga platser: iPhone och dina iCloud-anslutna enheter kommer att hålla reda på vilka platser du har besökt nyligen, samt hur ofta och när du besökte dem, i syfte att lära sig vilka platser som är viktiga för dig. Dessa data är heltäckande krypterade och kan inte lösas av Apple. De används till att erbjuda dig personliga tjänster, t.ex. prediktiva trafikrutter och att skapa bättre bildminnen i Bilder.
  • Platsbaserade Apple-annonser: iPhone kommer att skicka din platsinformation till Apple i syfte att kunna tillhandahålla geografiskt relevanta annonser på Apple News och i App Store.
  • Platsbaserade förslag: Platsinformation för iPhone skickas till Apple i syfte att ge dig mer relevanta rekommendationer. Om du stänger av Platstjänster för platsbaserade förslag kommer din exakta plats inte att skickas till Apple. För att kunna visa relevanta sökträffar kan Apple använda IP-adressen för din internetanslutning till att identifiera din ungefärliga plats genom att koppla den till ett geografiskt område.
  • Platsbaserade notiser: iPhone och Apple Watch använder din platsinformation till att ge dig geografiskt relevanta notiser. Du kan exempelvis få en påminnelse om att ringa någon när du kommer till en viss plats, när du bör åka för att hinna i tid till nästa möte eller en rekommendation om en app eller genväg baserat på var du befinner dig.
  • Dela min platsinfo: Du kan välja att dela din aktuella platsinformation med andra, tillfälligt eller tills vidare, inuti vissa appar som Meddelanden och Hitta.
  • HomeKit: iPhone använder din platsinfo till att styra tillbehör när du kommer fram till eller lämnar en specifik plats, t.ex. tända lamporna när du kommer hem.
  • Systemanpassning: iPhone anpassar systemets utseende, beteende och inställningar beroende på din aktuella plats, t.ex. genom att automatiskt aktivera smart laddning när du är hemma. Dessa anpassningsdata lämnar aldrig din enhet.
  • Apple Pay-försäljaridentifiering: iPhone använder din aktuella plats till att tillhandahålla mer rättvisande försäljarnamn när du använder ditt fysiska Apple Card.
  • Nödsamtal och SOS: När du ringer ett nödsamtal kommer iPhone, utöver den platsinformation som redan tillhandahållits till räddningstjänsten, att göra kompletterande platsdata tillgängliga via tjänsten Enhanced Emergency Data där denna stöds. Dessutom skickas din platsinformation till dina nödkontakter vid slutet av samtalet när ett nödsamtal har utlösts.

Genom att aktivera Platstjänster på dina enheter godkänner och samtycker du till att Apple och dess samarbetspartner och licensinnehavare överför, samlar in, underhåller, behandlar och använder dina platsdata och platssökningar i syfte att erbjuda och förbättra platsbaserade och vägtrafikbaserade produkter och tjänster.

Dessa crowdsource-baserade platsdata som Apple samlar in identifierar inte dig personligen.

Du kan när som helst avaktivera Platstjänster. Det gör du genom att öppna Inställningar > Integritet > Platstjänster och sedan antingen avaktivera den globala inställningen för Platstjänster eller avaktivera de enskilda platsmedvetna apparna eller funktionerna genom att ställa in dem på Aldrig. Du kan stänga av Platstjänster för alla webbplatser genom att ställa in Safari på Aldrig. Du kan även stänga av platsbaserade systemtjänster genom att trycka på Systemtjänster och stänga av de olika platsbaserade systemtjänsterna. Du kan när som helst slå av Platstjänster för HomePod i HomePod-inställningarna i appen Hem på din parkopplade iOS- eller iPadOS-enhet.

Om du tillåter att appar och webbplatser från tredje part använder din aktuella plats lyder din användning av dem under deras användningsvillkor, integritetspolicyer och praxis. Du bör se över användarvillkor, integritetspolicyer och praxis för sådana appar och webbplatser så att du förstår hur de använder dina platsdata och annan information.

Information som samlas in av Apple behandlas i enlighet med Apples policy för integritetsskydd, som finns på www.apple.com/se/privacy.