Använda Skärmhjälpmedel på iPhone, iPad och iPod touch

Med iOS 10 eller senare kan du använda Skärmhjälpmedel, till exempel Färgfilter och Invertera färger, för att ändra sättet som innehåll visas på skärmen.

Lär dig hur du använder Invertera färger och Färgfilter på iPhone, iPad eller iPod touch.

Slå på Invertera färger

Om du föredrar att visa objekt mot en mörk bakgrund kan du använda Invertera färger för att ändra hur innehåll visas på skärmen. Smart invertering kastar om färgerna på skärmen, förutom för bilder, media och vissa appar som använder mörka färger. Klassisk invertering kastar om alla färger på skärmen.

Gå till Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel > Skärmhjälpmedel > Invertera färger.

Slå på Färgfilter

Om du är färgblind eller har andra synsvårigheter kan du använda Färgfilter som hjälper dig skilja på färger. Färgfilter kan ändra hur saker visas i bilder och filmer, så du kanske endast vill använda det när det är nödvändigt.

Du kan aktivera Färgfilter från appen Inställningar.

Gå till Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel > Skärmhjälpmedel och välj Färgfilter.

När du aktiverar Färgfilter finns det fyra förvalda filter att välja bland:

• Gråskala
  • Rött/grönt för protanopi
  • Grönt/rött för deuteranopi
  • Blått/gult för tritanopi

Tre exempel på färgområden visas för att hjälpa dig att välja ett alternativ som passar dig. Svep till höger eller vänster på exemplen för att hitta det filter som passar dig bäst.

Det här exemplet visar, från vänster till höger, pennor i regnbågens alla färger från rött och gult till lila och brunt.

Det här exemplet visar tre kolumner med färgintensitet.

Det här exemplet visar vertikala linjer på en variabel färgbakgrund för färgdefekter. Välj det filter som visar hela linjen.

Justera färgintensiteten

Du kan justera intensiteten för alla färgfilter om du vill anpassa dem till dina behov. Gå till Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel > Skärmhjälpmedel och justera reglaget Intensitet för att anpassa ett filter så att det blir mer eller mindre intensivt.

Justera Färgton

Om du är färg- eller ljuskänslig kan du ändra Färgton på bildskärmen. Det låter dig ändra tonen på hela bildskärmen på din iPhone, iPad eller iPod touch.

Begränsa bildhastighet

Om du har en iPad Pro (10,5 tum) eller 12,9-tums iPad Pro (2:a generationen) kan du ställa in maximal bildhastighet på bildskärmen till 60 bildrutor per sekund. Gå till Inställningar > Allmänt> Hjälpmedel > Skärmhjälpmedel och aktivera Begränsa bildhastighet.

Aktivera Skärmhjälpmedel med Hjälpmedelsgenväg eller Kontrollcenter

Invertera färger och Färgfilter kan snabbt aktiveras eller inaktiveras med Hjälpmedelsgenväg. Lär dig hur du använder Hjälpmedelsgenväg.