Använda Skärmhjälpmedel på iPhone, iPad och iPod touch

Lär dig hur du använder Skärmhjälpmedel, som Färgfilter och Begränsa bildhastighet med iOS 10 eller senare på din iPhone, iPad och iPod touch.

Om du är färgblind eller har andra synsvårigheter kan du använda Färgfilter som hjälper dig skilja på färger. Eftersom Färgfilter kan ändra hur bilder och filmer ser ut kan det vara bra att endast använda vid behov.

Du kan aktivera Färgfilter med hjälpmedelsgenvägen eller i Inställningar.

Aktivera Färgfilter från appen Inställningar

Gå till Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel > Skärmhjälpmedel och välj Färgfilter.

När du aktiverar Färgfilter finns det fyra förvalda filter att välja bland:

• Gråskala
  • Rött/grönt för protanopi
  • Grönt/rött för deuteranopi
  • Blått/gult för tritanopi

Tre exempel på färgområden visas för att hjälpa dig att välja ett alternativ som passar dig. Svep till höger eller vänster på exemplen för att hitta det filter som passar dig bäst.

Det här exemplet visar, från vänster till höger, pennor i regnbågens alla färger från rött, gult, grönt, blått och lila fram till brunt.

Det här exemplet visar tre kolumner med färgintensitet.

Det här exemplet visar vertikala linjer på en variabel färgbakgrund för färgdefekter. Välj det filter som visar hela linjen.

Aktivera Färgfilter med Hjälpmedelsgenväg

Följ dessa steg för att aktivera Färgfilter med hjälpmedelsgenvägen:

Gå till Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel > Hjälpmedelsgenväg och välj Färgfilter. När du har ställt in Färgfilter kan du snabbt slå av och på dessa genom att trycka tre gånger på enhetens hemknapp.

Justera färgintensiteten

Du kan justera intensiteten för alla färgfilter om du vill anpassa dem till dina behov. Gå till Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel > Skärmhjälpmedel och justera reglaget Intensitet för att anpassa ett filter så att det blir mer eller mindre intensivt.

Justera Färgton

Om du är färg- eller ljuskänslig kan du ändra Färgton på bildskärmen. Det låter dig ändra tonen på hela bildskärmen på din iPhone, iPad eller iPod touch.

Begränsa bildhastighet

Om du har en iPad Pro (10,5 tum) eller 12,9-tums iPad Pro (2:a generationen) kan du ställa in maximal bildhastighet på bildskärmen till 60 bildrutor per sekund. Gå till Inställningar > Allmänt> Hjälpmedel > Skärmhjälpmedel och aktivera Begränsa bildhastighet.