Använda HEIF- och HEVC-media på Apple-enheter

Uppgradera till iOS 11 eller macOS High Sierra eller senare för att visa, redigera eller duplicera HEIF- och HEVC-media från en iOS-enhet.

Från och med iOS 11 och macOS High Sierra finns det stöd för dessa nya medieformat som är branschstandard:

• HEIF (High Efficiency Image File Format) för bilder
  • HEVC (High Efficiency Video Coding), även kallat H.265, för videor

HEIF och HEVC ger bättre kompression än JPEG och H.264. Det innebär att de använder mindre lagringsutrymme på dina enheter och i ditt iCloud-bildbibliotek, samtidigt som den visuella kvaliteten bevaras.

Uppgradera till den senaste versionen av iOS 11 eller senare eller macOS High Sierra eller senare för att kunna visa, redigera och duplicera HEIF- och HEVC-media utan begränsning på din enhet.

Filma och fotografera i medieformaten

Om du använder iOS 11 eller senare kan följande enheter filma och fotografera i HEIF- och HEVC-format: Andra enheter som använder iOS 11 eller senare eller macOS High Sierra eller senare kan visa, redigera eller duplicera sådan media med vissa begränsningar.

Även om vi rekommenderar att du använder HEIF- och HEVC-format kan du fortfarande ställa in de här enheterna så att du kan använda äldre medieformat som är mer allmänt kompatibla med andra enheter och operativsystem:

1. Gå till Inställningar > Kamera.
  2. Tryck på Format.
  3. Tryck på Mest kompatibel. Inställningen finns endast på enheter som kan filma och fotografera i HEIF- eller HEVC-format och endast med iOS 11 eller senare.
  4. Alla nya foton och videor kommer nu att använda JPEG- eller H.264-format. Om du vill återgå till att använda de utrymmesbesparande HEIF- och HEVC-formaten ska du välja Högeffektiv.

Arbeta med medieformaten

Stöd för HEIF och HEVC är inbyggt i iOS 11 och senare och i macOS High Sierra och senare. Det innebär att du kan visa, redigera och duplicera sådan media i en rad appar, inklusive Bilder, iMovie och QuickTime Player.

På vissa äldre enheter påverkas stödet för HEVC av videons upplösning och bildfrekvens (bilder/s). En upplösning på 1080p eller lägre och bildfrekvens på 60 bilder/s eller lägre är mer allmänt kompatibla med äldre enheter. För att sänka upplösningen och bildfrekvensen för enheten när du filmar går du till Inställningar > Kamera > Spela in video samt Inställningar > Kamera > Spela in långsamt.

Om du använder iCloud-bilder med iOS 10 eller macOS Sierra visas eventuellt en varningssymbol i det övre högra hörnet av bilden eller videon, eller så kanske ett varningsmeddelande visas. Uppgradera till iOS 11 eller senare eller macOS High Sierra eller senare för att kunna visa, redigera och duplicera HEIF- och HEVC-media utan begränsning på din enhet.

Dela medieformaten

iCloud-bilder bevarar media med samma format, upplösning och bildfrekvens som ursprungsfilen. Uppgradera till iOS 11 eller senare or macOS High Sierra eller senare om enheten inte kan visa, redigera eller duplicera HEIF- och HEVC-media i iCloud-bilder eller om den visar dessa medieformat med en lägre upplösning.

Om du delar media på andra sätt, t.ex. med AirDrop, Meddelanden eller e-post kan den delas i mer kompatibla format som JPEG eller H.264, beroende på om den mottagande enheten har stöd för det nyare medieformatet.

Konvertera media

Du kan konvertera HEIF- och HEVC-media genom att exportera till ett annat format från en Apple- eller tredjepartsapp. Till exempel:

• Om du öppnar en HEIF-bild i Bilder eller Förhandsvisning på din Mac kan du gå till Arkiv > Exportera och sedan välja ett format som JPEG eller PNG innan du sparar.
  • Om du öppnar en HEVC-video i QuickTime Player på din Mac kan du gå till Arkiv > Exportera som och sedan spara som H.264. Kontrollera att HEVC-kryssrutan inte är markerad.

Importera medieformaten via USB

När du importerar HEIF- och HEVC-medieformat från en ansluten iOS-enhet till Bilder, Bildinsamling eller en pc konverteras medieformaten eventuellt till JPEG eller H.264.

Du kan ändra den här importinställningen i iOS 11 eller senare. Gå till Inställningar > Bilder. I avsnittet ÖVERFÖR TILL MAC ELLER PC trycker du på Behåll original för att undvika att medieformaten konverteras till JPEG eller H.264 när de importeras.