Använda HEIF- och HEVC-media på Apple-enheter

Uppgradera till iOS 11 eller senare eller macOS High Sierra eller senare för att visa, redigera och duplicera HEIF- och HEVC-medier från en iPhone eller iPad.

Från och med iOS 11 och macOS High Sierra finns det stöd för dessa nya medieformat som är branschstandard:

• HEIF (High Efficiency Image File Format) för bilder

• HEVC (High Efficiency Video Coding), även kallat H.265, för videor

HEIF och HEVC ger bättre kompression än JPEG och H.264. Det innebär att de använder mindre lagringsutrymme på dina enheter och i ditt iCloud-bildbibliotek men ändå har samma bildkvalitet.

Uppgradera till den senaste versionen av iOS 11 eller senare eller macOS High Sierra eller senare för att kunna visa, redigera och kopiera HEIF- och HEVC-media på din enhet.

Filma och fotografera i medieformaten

Om du använder iOS 11 eller senare, eller iPadOS, kan följande enheter filma och fotografera i HEIF- och HEVC-format. Andra enheter som använder iOS 11 eller senare, iPadOS eller macOS High Sierra eller senare kan visa, redigera eller kopiera sådana medier med vissa begränsningar.

• iPhone 7 eller iPhone 7 Plus eller senare

• iPad (6:e generationen) eller senare

• iPad Air (3:e generationen) eller senare

• iPad mini (5:e generationen) eller senare

• iPad Pro (10,5 tum), iPad Pro (11 tum) och iPad Pro 12,9 tum (2:a generationen) eller senare

Läs om hur du identifierar din iPhone-modell eller iPad-modell.

Även om vi rekommenderar att du använder HEIF- och HEVC-format kan du fortfarande ställa in de här enheterna så att du kan använda äldre medieformat som är mer allmänt kompatibla med andra enheter och operativsystem:

1. Gå till Inställningar > Kamera.

2. Tryck på Format.

3. Tryck på Mest kompatibel. Inställningen finns endast på enheter som kan filma och fotografera i HEIF- eller HEVC-format och endast med iOS 11 eller senare, eller iPadOS.

4. Alla nya foton och videor kommer nu att använda JPEG- eller H.264-format. Om du vill återgå till att använda de utrymmesbesparande HEIF- och HEVC-formaten ska du välja Högeffektiv.

Arbeta med medieformaten

Stöd för HEIF och HEVC är inbyggt i iOS 11 och senare, iPadOS och i macOS High Sierra och senare. Det innebär att du kan visa, redigera och kopiera sådana medier i en rad appar, inklusive Bilder, iMovie och QuickTime Player.

På vissa äldre enheter påverkas stödet för HEVC av videons upplösning och bildfrekvens (bilder/s). En upplösning på 1080p eller lägre och bildfrekvens på 60 bilder/s eller lägre är mer allmänt kompatibla med äldre enheter. För att sänka upplösningen och bildfrekvensen för enheten när du filmar går du till Inställningar > Kamera > Spela in video samt Inställningar > Kamera > Spela in slowmotion.

Om du använder iCloud-bilder med iOS 10 eller macOS Sierra visas eventuellt en varningssymbol Ingen bildtext för denna bild i det övre högra hörnet av bilden eller videon, eller så kanske ett varningsmeddelande visas. Uppgradera till iOS 11 eller senare eller macOS High Sierra eller senare för att kunna visa, redigera och kopiera HEIF- och HEVC-medier på din enhet.

Dela och konvertera medieformaten

Om du delar dessa medier via iCloud-bilder bevaras medierna i mediernas ursprungliga format, upplösning och bildfrekvens. Uppgradera till iOS 11 eller senare eller macOS High Sierra eller senare

Om du delar medier på andra sätt, till exempel med AirDrop, Meddelanden eller e-post kan det hända att medierna automatiskt delas i mer kompatibla format som JPEG eller H.264, beroende på om enheten du skickar till har stöd för det nyare medieformatet.

Om du vill konvertera HEIF- och HEVC-medier manuellt exporterar du dem till ett annat format från en Apple- eller tredjepartsapp. Till exempel:

• Öppnar du en HEIF-bild i Bilder eller Förhandsvisning på Mac går du till Arkiv > Exportera och väljer sedan ett format som JPEG eller PNG innan du sparar.

• Öppnar du en HEVC-video i QuickTime Player på Mac går du till Arkiv > Exportera som. I dialogrutan som öppnas använder du popupmenyn för att ändra Mindre filstorlek (HEVC) till Bättre kompatibilitet (H.264) innan du klickar på Spara. Ser du en kryssruta märkt HEVC istället för en popupmeny behöver du bara avmarkera denna kryssruta innan du sparar.

Importera medieformaten via usb

När du importerar HEIF- eller HEVC-medier från en parkopplad iPhone eller iPad till Bilder, Bildinsamling eller en dator kan det hända att medierna konverteras till JPEG eller H.264. Vill du inte att medierna konverteras går du till Inställningar > Bilder på enheten, rullar nedåt och trycker på Behåll original.