Vad är skillnaden mellan iMessage, RCS och SMS/MMS?

Du kan använda appen Meddelanden på din iPhone, iPad, Mac, Apple Watch eller dina Apple Vision Pro för att skicka meddelanden. Dessa meddelanden skickas som iMessage, RCS eller SMS/MMS. Läs mer om skillnaden mellan meddelandetyperna.

iMessage

Blå bubblor visar att ett meddelande har skickats med iMessage.

iMessages kan skickas till en annan iPhone eller en annan Apple-enhet via Wi-Fi- eller mobildatanätverk. Med iMessage kan du skicka text, högupplösta bilder och videor, dokuments, länkar, tapback, texteffekter, animerade märken, meddelandeeffekter och mer. iMessage stöder leverans- och läskvitton och skrivindikatorer. iMessages visas i blå textbubblor på din enhet.

När du använder iMessage är dina konversationer krypterade från början till slut, så de kan inte läsas medan de skickas mellan enheter.

Du kan slå på och av iMessage genom att gå till Inställningar > Appar > Meddelanden.

Om du inte har tillgång till Wi-Fi skickas iMessage-meddelanden via mobildata. Mobildataavgifter kan tillkomma.

RCS

I iOS 18 kan du skicka RCS-meddelanden från din iPad. De visas som gröna bubblor.

Om du inte använder iMessage kan du använda RCS. RCS-textmeddelanden kan skickas till icke-Apple-enheter såväl som till en annan iPhone eller en annan Apple-enhet med vidarebefordran av meddelanden aktiverat. Med RCS kan du skicka texter, högupplösta foton och videor, länkar och mer. RCS stöder även leverans- och läskvitton och skrivindikatorer. RCS-meddelanden visas med gröna textbubblor på enheten.

Apples implementering av RCS är baserad på branschens standard. RCS-meddelanden är inte krypterade från början till slut, vilket innebär att de inte är skyddade från att en tredje part läser dem när de skickas mellan enheter.

RCS är en tjänst som tillhandahålls av operatören. När din enhet ansluter till ditt mobilnät kommunicerar den med din operatör och deras partner för att ställa in RCS. Användaridentifierare byts mot din operatör och deras partner för att autentisera din enhet och tillhandahålla en anslutning. Dessa identifierare kan inkludera men är inte begränsade till ditt IMEI-, IMSI-nummer, nuvarande IP-adress och telefonnummer. Din nuvarande IP-adress kan också delas med andra RCS-användare.

För att använda RCS behöver du iOS 18 och ett abonnemang med SMS från en operatör som stöder RCS på iPhone. Kontakta din mobiloperatör för mer information.

Om du vill aktivera eller inaktivera RCS går du till Inställningar > Appar > Meddelanden > RCS-meddelanden.

Läs om din operatör stöder RCS-meddelanden på iPhone

Det kan finnas en fördröjning på några timmar i aktiveringen av RCS.

SMS/MMS

Gröna bubblor visar att ett meddelande har skickats som ett textmeddelande.

Om duinte använder iMessage eller RCS kan du använda SMS/MMS. SMS- och MMS-textmeddelanden kan skickas till icke-Apple-enheter såväl som en annan iPhone eller en annan Apple-enhet med vidarebefordran av textmeddelanden aktiverat. Med SMS/MMS kan du skicka text, bilder och videor, länkar och mer. SMS-/MMS-meddelanden visas i gröna textbubblor på din enhet.

SMS-/MMS-meddelanden är inte krypterade från början till slut, vilket innebär att de inte är skyddade från att en tredje part läser dem när de skickas mellan enheter.

SMS och MMS är operatörstjänster. När din enhet ansluter till ditt mobilnät kommunicerar den med din operatör. Användaridentifierare byts ut mot din operatör för att autentisera din enhet. Dessa identifierare kan inkludera men är inte begränsade till ditt IMEI-, IMSI-nummer, nuvarande IP-adress och telefonnummer.

Du behöver ett abonnemang med SMS som stöder dessa tjänster för att använda SMS/MMS på en iPhone. Kontakta din mobiloperatör för mer information.