Frigöra lagringsutrymme på din Mac

macOS Sierra och senare kan spara lagringsutrymme genom att lagra ditt innehåll i molnet. Och med nya verktyg blir det enkelt att hitta och ta bort stora eller onödiga filer.

Optimerad lagring i macOS Sierra och senare kan spara utrymme genom att lagra ditt innehåll i molnet och göra det tillgängligt på begäran. När det behövs lagringsutrymme sparas filer, bilder, filmer, e-postbilagor och andra filer som du sällan använder automatiskt i molnet. Alla filer blir kvar där du sparade dem senast och hämtas när du öppnar dem. Filer som du nyligen har använt är kvar på Mac-datorn, tillsammans med optimerade versioner av dina bilder.

Om du inte har uppgraderat till Sierra än kan du läsa om andra sätt att frigöra lagringsutrymme.

Kom igång genom att välja Om den här datorn från Apple-menyn () och klicka sedan på Lagring. Det visas en översikt över ledigt utrymme och utrymme som används av olika filkategorier, inklusive program, dokument och bilder:

Klicka på knappen Hantera om du vill visa rekommendationer för optimering av lagringsutrymmet. Färre alternativ visas om vissa av dem redan är påslagna.

Lagra på iCloud

Tryck på knappen Lagra på iCloud och välj sedan bland dessa alternativ:

• Filer från skrivbord och dokument i iCloud Drive. Lagra alla filer på dessa två platser i iCloud Drive. När det behövs lagringsutrymme sparas endast de filer som du öppnat nyligen på Mac-datorn, så att du enkelt kan arbeta offline. Filer som endast sparas i molnet visas med en hämtningssymbol  som du kan dubbelklicka på när du vill hämta den ursprungliga filen. Läs mer om den här funktionen.
  • Bilder och videor i iCloud-bildbibliotek. Alla bilder och videor sparas i sina högupplösta ursprungsformat i iCloud-bildbibliotek. När det behövs lagringsutrymme sparas endast utrymmessparande (optimerade) versioner av bilder på din Mac-dator. Hämta den ursprungliga bilden eller videon genom att öppna den.

När du sparar filer i iCloud används lagringsutrymmet som anges i din iCloud-lagringsplan. Om du behöver mer lagringsutrymme i iCloud, kan du köpa mer med början från 50 GB för 9 kr/månad direkt från din Apple-enhet. Läs mer om priser i din region.

Optimera lagring

Klicka på knappen Optimera och välj sedan bland dessa alternativ.

• Ta automatiskt bort iTunes-filmer och TV-program som du tittat på. När det behövs lagringsutrymme tas iTunes-filmer eller tv-program som du redan har tittat på bort från Mac-datorn. Klicka på hämtningssymbolen  bredvid en film eller tv-program om du vill hämta det igen.
  • Hämta endast de senaste bilagorna. Mail hämtar automatiskt endast bilagor som du nyligen har mottagit. Du kan manuellt hämta bilagor när som helst genom att öppna e-postmeddelandet eller genom att spara bilagan på Mac-datorn.
  • Hämta inga e-postbilagor automatiskt. Mail hämtar endast en bilaga när du öppnar e-postmeddelandet eller bilagan, eller sparar bilagan på Mac-datorn.

Optimering av lagring för filmer, tv-program och e-postbilagor kräver inte iCloud-lagringsutrymme.

Töm papperskorgen automatiskt

Töm papperskorgen automatiskt raderar filer som har varit i papperskorgen i över 30 dagar permanent.

Minska plotter

Minska plotter gör det lättare att identifiera stora filer och filer som du kanske inte längre behöver. Klicka på knappen Granska filer och välj sedan någon av filkategorierna i sidofältet, till exempel Program, Dokument, GarageBand, iOS-filer, iTunes eller Papperskorgen.

• Med vissa kategorier kan du radera filer direkt. Flytta pekaren över filnamnet och klicka sedan på x-knappen för att omedelbart och permanent radera filen. Om du köpte filen från Mac App Store, iBooks Store eller iTunes Store kan du kanske hämta den igen.
  • Andra kategorier visar det totala lagringsutrymme som används av filerna i varje program. Sedan kan du öppna programmet och bestämma dig för om du vill radera filerna i det.

Här hittar du inställningar för varje funktion

Lagra på iCloud:

• Välj Apple-menyn () > Systeminställningar, klicka på iCloud och klicka sedan på knappen Alternativ vid iCloud Drive. Lagra på iCloud väljer Skrivbord och dokument samt Optimerad Mac-lagring. Om du vill helt stänga av iCloud Drive avmarkerar du iCloud Drive.
  • I Bilder väljer du Bilder > Inställningar och klickar sedan på iCloud. Lagra på iCloud väljer iCloud-bildbibliotek och Optimera Mac-lagring.

Optimera lagring:

• I iTunes väljer du iTunes > Inställningar och klickar sedan på Avancerat. Optimera lagring väljer Radera automatiskt filmer och tv-program som jag sett.
  • I Mail väljer du Mail > Inställningar och klickar på Konton. I avsnittet Kontoinformation för ditt e-postkonto ställer Optimera lagring in popupmenyn Hämta bilagor till antingen Senaste eller Ingen.

Töm papperskorgen automatiskt: I Finder väljer du Finder > Inställningar och klickar sedan på Avancerat. Töm papperskorgen automatiskt väljer Ta bort objekt från papperskorgen efter 30 dagar.

Andra sätt som macOS automatiskt sparar utrymme på

macOS Sierra och senare vidtar automatiskt dessa ytterligare steg för att spara lagringsutrymme:

• Identifierar dubblerade hämtningsfiler i Safari och sparar endast den senaste versionen av hämtningsfilen
  • Påminner dig om att radera installationsprogram som använts
  • Tar bort gamla typsnitt, språk och ordlistor som inte används
  • Rensar cacheutrymme, loggar och andra onödiga data när lagringsutrymme behövs

Så här frigör du lagringsutrymme manuellt

Även utan att använda funktionen Optimerad lagring i Sierra och senare kan du vidta andra åtgärder för att frigöra lagringsutrymme:

• Radera filer som du inte längre behöver genom att flytta dem till Papperskorgen och sedan tömma Papperskorgen. Mappen Hämtade filer är ett bra ställe för att leta efter filer som du kanske inte längre behöver.
  • Flytta filer till en extern enhet.
  • Komprimera filer.
  • Radera e-post som inte behövs: I appen Mail väljer du Brevlåda > Radera skräppost. Om du inte längre behöver e-posten i Papperskorgen väljer du Brevlåda > Radera borttagna objekt.

Läs mer

• När du dubblerar en fil på en APFS-formaterad volym använder den filen inte ytterligare lagringsutrymme på volymen. Genom att radera en dubblerad fil frigörs bara det utrymme som krävs för data som du kan ha lagt till i dubbletten. Om du inte längre behöver något exemplar av filen kan du återställa allt lagringsutrymme genom att ta bort både den dubblerade filen och originalfilen.
  • Om du använder ett professionellt program och Optimera Mac-lagring kan du läsa här om hur du ser till att dina projekt alltid finns på Mac-datorn och att det går att komma åt filerna.