Så här låser du automatiskt upp Mac-datorn med Apple Watch

När du har Apple Watch på dig märker Mac-datorn att du är i närheten och loggar in dig automatiskt. Du kan även använda Apple Watch för att godkänna andra förfrågningar om ditt administratörslösenord.

Autoupplåsning fungerar när du bär klockan olåst och befinner dig väldigt nära Mac-datorn. Om det behövs flyttar du klockan lite närmare.

Så här loggar du in automatiskt

Den här funktionen ger dig omedelbar tillgång till din Mac när du har din Apple Watch på dig. Bara väck Mac-datorn och du är redo att sätta igång – utan att behöva ange något lösenord.

Första gången du loggar in efter att du har slagit på, startat om eller loggat ut från Mac-datorn måste du logga in genom att ange lösenordet manuellt. Därefter loggar Apple Watch in åt dig.

Så här godkänner du förfrågningar om lösenord

Du kan även använda Apple Watch för att godkänna andra förfrågningar om ditt administratörslösenord. Den här funktionen kräver watchOS 6 och macOS Catalina. Den fungerar överallt där du behöver skriva in ditt Mac-lösenord, som när du visar lösenord i Safari-inställningar, låser upp en låst anteckning, godkänner en appinstallation eller låser upp inställningar i Systeminställningar.

Exempel, när du klickar på låset  för att ändra i Systeminställningar uppmanar din Mac dig att godkänna med Apple Watch eller Touch ID:

För att automatiskt ange ditt lösenord utan att behöva skriva in det dubbelklickar du på sidoknappen på din Apple Watch:

Så här ställer du in Autoupplåsning

1. Se till att din Mac och Apple Watch uppfyller systemkraven för Autoupplåsning.
  2. Se till att dina enheter är inställda på följande sätt:
    • Din Mac-dator har wifi och Bluetooth aktiverat.
    • Mac-datorn och din Apple Watch är inloggade på iCloud med samma Apple-ID, och att ditt Apple-ID använder tvåfaktorsautentisering.
    • Din Apple Watch använder en lösenkod.
  3. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar och klicka sedan på Säkerhet och integritet. Markera Använd Apple Watch för att låsa upp appar och din Mac eller Tillåt Apple Watch att låsa upp din Mac.

Om du inte vet om din Mac har stöd för Autoupplåsning håller du ned alternativtangenten och väljer Apple-menyn > Systeminformation. Välj wifi i sidofältet och titta sedan efter ”Autoupplåsning: Stöds” till höger:

Fliken Wi-Fi i fönstret Systeminformation visar Autoupplåsning: Information som stöds.

Läs mer

Prova de här lösningarna om du har svårt att få Autoupplåsning att fungera:

• I inställningarna för Säkerhet och integritet avmarkerar du Använd Apple Watch för att låsa upp appar och din Mac eller Tillåt Apple Watch att låsa upp din Mac. Starta sedan om din Mac och aktivera inställningarna igen.
  • Kontrollera att din Mac-dator inte använder Internetdelning eller skärmdelning.

Läs mer om Synkad-funktioner för dina Apple-enheter.