Ta och redigera bilder på din iPhone, iPad och iPod touch

Läs om hur du tar och redigerar bilder på din iPhone, iPad och iPod touch.

iPad Pro och iPhone som ramar in samma objekt med Kamera-appen

Öppna Kamera-appen

Du kan öppna Kamera-appen på olika sätt.

Hemskärm

Öppna Kamera-appen från hemskärmen.

Hemskärmen på iPhone med symbolen för Kamera-appen förstorad

Kontrollcenter

Öppna Kontrollcenter och tryck sedan på kameraknappen .

Kontrollcenter på iPhone med Kamera-symbolen förstorad

Låsskärm

Svep till vänster för att komma åt kameran eller tryck på kameraknappen .

Låsskärmen på iPhone med Kamera-symbolen förstorad

Ta en bild eller spela in ett videoklipp

Ta högkvalitativa bilder med hjälp av de avancerade teknikerna som är inbyggda i din enhet. Hitta bara ditt motiv, öppna Kamera-appen och tryck på slutarknappen.

Släpp sedan loss din fantasi med kamerafunktioner som Live Photo-bilder, porträttläge, kamerafilter med mera. Du kan även ta bilder med kameralägena uppsnabbat, slowmotion, panorama med mera. Läs om kamerafunktionerna på din iPhone.

iPhone med Kamera-appen öppen för att ta en bild

Symbolen för blixtknappen

Blixt: LED-blixten på din enhet ger extra ljus i bilden när det behövs. Tryck på blixtknappen  för att aktivera och inaktivera den.

Symbolen för knappen Live Photo-bilder

Live Photo-bilder: Du kan fånga livet när det sker – med rörelser och ljud. Live Photo-bilder är aktiverat som standard. Tryck på knappen Live Photo-bilder  om du vill inaktivera det.

Symbolen för timerknappen

Timer: Placera enheten på ett stabilt underlag, rama in motivet och tryck på timerknappen . Välj en nedräkning på 3 eller 10 sekunder, tryck på slutarknappen och gå sedan in i bild.

symbolen för knappen till den främre kameran

Främre kamera: Om du vill ta en selfie med kameran på framsidan trycker du på knappen för den främre kameran , letar upp den perfekta vinkeln och trycker på slutarknappen. På iPhone 6s och senare kan du använda hemskärmen som blixt för dina selfies.

symbol för slutarknappen

Bildserie: Har du försökt att ta en bild av ett motiv som inte kan vara stilla? Prova bildserieläget. Håll bara ned slutarknappen. I bildserieläget kan du ta flera bilder samtidigt så att du har massor att välja bland. På iPhone 11 och senare för du slutarknappen till vänster och håller in den för att ta flera bilder samtidigt och släpper den sedan när du är klar.

symbol för zoomknappen

På en iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus eller iPhone X eller senare trycker du på 1x för zoom med högre kvalitet från längre avstånd. Om du vill zooma in mer än 2x eller finjustera bilden, håller du ned 1x eller 2x för att ta fram ett reglage som du kan ställa in på ända upp till 10x. På iPhone 11 och senare, iPad Pro 12,9 tum (4:e generationen) och iPad Pro 11 tum (2:a generationen) zoomar du ut upp till 5x med ultravidvinkelkameran.

Redigera din bild eller ditt videoklipp

När du har tagit bilden eller spelat in videoklippet öppnar du den i appen Bilder och trycker på Ändra. Sedan kan du justera beskärningen, vinkeln, ljuset, lägga till ett filter och mycket mer. Välj en justering, som Ljusstyrka eller Mättnad, och svep för att ändra styrka och intensitet. Om du inte gillar resultatet trycker du på Avbryt och återgår till originalbilden.

iPhone som visar bildjusteringsskärm

Symbol för justeringsknapp

Justera ljus och färg

Förbättra exponering, mättnad, belysning, värme, färgton med mera för dina bilder och videoklipp. Använd sedan reglaget för att göra precisa justeringar med varje inställning.

Symbol för knappen Kamerafilter

Använda filter

Tryck på ett av bildfiltrena för att ge dina bilder en annan färgeffekt som Levande eller Dramatisk. Eller pröva klassiskt svartvitt med Mono och Silverton.

Symbol för knappen Beskär och rotera

Beskära och räta upp

Du kan dra i hörnen i rutnätsverktyget och ange en egen beskärning. Sedan kan du vrida på hjulet och luta eller räta upp bilden eller videon. Du kan också rotera eller spegla din bild eller ditt videoklipp och justera vertikalt och horisontellt perspektiv.