Använda Siri på Apple TV (4:e generationen)

Med Siri blir det enkelt att titta på TV, hitta appar med mera. Fråga efter filmer, TV-serier eller appar och låt Siri hitta dem åt dig. Enklare kan det inte bli.

Siri på Apple TV (4:e generationen)

Här kan du använda Siri

Siri är för närvarande tillgängligt på Apple TV (4:e generationen) i följande länder och regioner och på följande språk: Australien (engelska), Kanada (engelska, franska), Tyskland (tyska), Frankrike (franska), Mexiko (spanska), Nederländerna (holländska), Norge (norska bokmål), Japan (japanska), Spanien (spanska), Sverige (svenska), Storbritannien (engelska), USA (engelska, spanska).*

Fråga Siri

Håll ned Siri-knappen på Siri Remote, säg det du vill säga och släpp sedan Siri-knappen. Siri söker i populära appar beroende på land eller region, och visar dig sedan visningsalternativen eller svaret på din fråga på skärmen. Siri pratar inte med dig, så den stör dig inte när du lyssnar eller tittar.

Om du trycker och släpper Siri-knappen ger Siri dig tips och förslag. Se några exempel nedan.

Söka efter filmer och TV-program och styra vad som spelas upp

När du frågar efter en särskild film tar Siri dig till den. När du har valt en film kan du se all information om den, som beskrivning, skådespelare, betyg och recensioner.

Söka på titel

Om du vet vad du vill titta på kan du söka efter titel. Om det finns fler än ett val ger Siri dig olika alternativ så att du kan välja rätt. Till exempel:

• ”Jag vill se Gone Girl.”
  • ”Hitta Pitch Perfect.”
  • ”Hitta Harry Potter och Fenixorden”

Söka på genre, skådespelare med mera

Inte säker på vad du letar efter? Siri låter dig söka efter genre, skådespelare, regissör, betyg, åldersgräns, popularitet med mera. Till exempel:

• ”Visa roliga skräckfilmer.”
  • ”Vilket är det senaste populära innehållet?”
  • ”Hitta TV-program för barn.”

Förfina sökningen

När du ber Siri hitta en film eller TV-program kan du förfina din sökning med skådespelare, tidsperiod, regissör med mera. Till exempel:

• ”Endast bra.”
  • ”Endast från 80-talet.”
  • ”Endast komedier.”
  • ”Bara från i år.”

Styra vad som spelas upp

När du tittar på en video kan du fråga Siri om programmet, ändra dina inställningar med mera. Till exempel:

• ”Slå på dold textning.”
  • ”Spola framåt två minuter.”
  • ”Vad sa han?”
  • ”Vem är med i den här?”

Söka i Apple Music och styra vad som spelas upp

Om du har ett Apple Music-medlemskap kan Siri söka i Apple Music på artist eller album och styra vad som spelas upp. Exemplen nedan innehåller fler förslag på saker att söka efter.

Spela efter låt, album och artist

Be Siri spela alla låtar av en artist, även om låtarna inte finns i biblioteket. Eller be Siri att ”spela min musik” för att lyssna på låtarna i biblioteket.

• ”Spela California Nights.”
  • ”Spela det första Disclosure-albumet.”
  • ”Spela det senaste David Guetta-albumet.”
  • ”Spela min musik av Echosmith.”

Spela listor

Du kan bland annat be Siri att spela ny musik eller topplåtar. Till exempel:

• ”Spela topp 10 countrylåtar.”
  • ”Spela topplåten från 31 januari 1973.”
  • ”Spela några hittar från 90-talet.”

Spela Apple Music Radio

Du kan be Siri spela en station eller skapa en ny åt dig. Till exempel:

• ”Spela Beats 1.”
  • ”Skapa en radiostation baserad på My Morning Jacket.”
  • ”Spela elektronisk radio.”

Styra vad som spelas upp

När du lyssnar på ett album eller en spellista kan du bland annat be Siri blanda låtarna. Till exempel:

• ”Spela fler låtar som den här.”
  • ”Hoppa över den här låten.”
  • ”Spela låten Cool Kids sedan.”
  • ”Lägg till den här låten till mitt bibliotek.”

Göra ännu mer med Siri

Siri kan tillhandahålla sportresultat, kolla väderleken och öppna appar. Siri känner även igen namnet på etiketter på skärmen så att du kan navigera i Apple TV med rösten.

Hitta appar

Hitta en app eller en typ av app i App Store. Till exempel:

• ”Hitta appen Showtime.”
  • ”Hitta träningsappar.”
  • ”Hitta appar från Disney.”
  • ”Hitta appar för barn.”

Söka på YouTube

Du kan be Siri att hitta innehåll på YouTube genom att fråga efter det så här:

• ”Sök på YouTube efter världens snabbaste bil.”
  • ”Hitta roliga filmklipp på katter på YouTube.”
  • ”Hitta surflektioner på YouTube.”
  • ”Hitta matlagningsvideor för vegetarisk mat på YouTube.”

Hitta podcaster

Ta med ordet ”podcast” när du söker för att hitta en podcast, till exempel så här:

• ”Hitta podcaster om naturen.”
  • ”Leta efter podcaster om sport.”

Om du redan prenumererar på en podcast kan du även be Siri spela upp den.

Använda Siri med HomeKit

Be Siri släcka ljusen för filmkvällen och mycket mera. Här är några exempel:

• ”Släck ljusen i vardagsrummet.”
  • ”Ändra temperaturen till 22 grader.”

Lär dig hur du ställer in HomeKit på Apple TV.

Kolla vädret

Siri kan hjälpa dig att kolla vädret där du befinner dig eller på andra platser. Till exempel:

• ”Vad är det för temperatur ute?”
  • ”När är solnedgången i Paris?”
  • ”Hur är vädret i Kalifornien?”

Kolla resultat

Se senaste sportresultaten eller fråga efter tabeller, lag eller spelare.

• ”Vad är NBA-schemat?”
  • ”Vem vann VM?”
  • ”Vem är förste kastare
    för Chicago Cubs?”

Kontrollera aktier

Siri kan även hjälpa dig att hitta dagspriser på olika marknader och se börskurser. Till exempel:

• ”Vad visar NASDAQ idag?”
  • ”Hur går det för Apple-aktien idag?”

Se ännu mera

Du kan använda Siri för att öppna appar på Apple TV. Till exempel:

• ”Gå till Bilder.”
  • ”Öppna App Store.”
  • ”Öppna Inställningar.”
  • ”Öppna Hulu.”

Du kan även svepa uppåt för att se mer information om väderlek, sport och aktier.

Slå på eller av Siri

På din Apple TV går du till Inställningar > Allmänt > Siri.

Om din Apple TV läser upp namnen på symboler eller inställningar kontrollerar du att du inte har råkat slå på VoiceOver. VoiceOver är inte en Siri-funktion. Om du vill stänga av VoiceOver går du till Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel > VoiceOver och avaktiverar VoiceOver.

Få hjälp

• Om du inte kan slå på Siri är det två saker du ska kontrollera:
    • I Inställningar > Allmänt > Språk och region kontrollerar du att du har valt ett språk och ett land eller en region som stöds
    • Kontrollera att din faktureringsadress för iTunes- och App Store finns i samma land. Till exempel kommer Siri inte att vara tillgängligt även om du ställer in systemspråket till ett Siri-språk som stöds om din fakturainformation för iTunes Store anger ett annat land eller en annan region.
  • Parkoppla ett Bluetooth-tangentbord eller läs om hur du skriver eller dikterar bokstäver, symboler med mera.

*Tillgängligheten för Siri varierar för olika språk och länder eller regioner. Apple TV (4:e generationen) levereras med samma fjärrkontroll över hela världen. I länder och regioner som stöder Siri heter fjärrkontrollen Siri Remote. På andra ställen kallas den Apple TV Remote. Siri fungerar med alla fjärrkontroller om Apple TV (4:e generationen) har konfigurerats med ett språk och ett land eller en region som har stöd för Siri.