Använda Apple Pencil med iPad eller iPad Pro

Läs om hur du parkopplar, använder och laddar din Apple Pencil.

Vilken Apple Pencil fungerar med din iPad?

Ta reda på vilken Apple Pencil som fungerar med vilken iPad.

Apple Pencil (1:a generationen)

Om du har en Apple Pencil (1:a generationen) kan du använda den med dessa iPad-modeller:

• iPad Air (3:e generationen)
  • iPad mini (5:e generationen)
  • 12,9-tums iPad Pro (1:a eller 2:a generationen)
  • 10,5-tums iPad Pro
  • iPad Pro 9,7 tum
  • iPad (6:e generationen)

Apple Pencil (2:a generationen)

Om du har en Apple Pencil (2:a generationen) kan du använda den med dessa iPad-modeller:

• iPad Pro 12,9 tum (3:e generationen)
  • iPad Pro 11 tum

Vet du inte vilken iPad du har? Ta reda på det.

Parkoppla Apple Pencil (1:a generationen) med iPad

Om du har en Apple Pencil (1:a generationen) tar du av locket och ansluter den till Lightning-kontakten på din iPad.

När knappen Parkoppla visas trycker du på den.

När du har parkopplat din Apple Pencil förblir den parkopplad tills du startar om din iPad, slår på flygplansläge eller parkopplar den med en annan iPad. Parkoppla helt enkelt Apple Pencil på nytt när du vill använda den igen.

Läs om vad du kan göra om du inte kan parkoppla eller ansluta din Apple Pencil.

Parkoppla Apple Pencil (2:a generationen) med iPad

Om du har en Apple Pencil (2:a generationen) fäster du den i den magnetiska kontakten på sidan av din iPad Pro så här:

Läs om vad du kan göra om du inte kan parkoppla eller ansluta din Apple Pencil.

Använda Apple Pencil

Du kan använda Apple Pencil för att skriva, markera och rita med inbyggda appar samt appar från App Store. Med vissa appar, som Anteckningar, kan du rita och skissa med Apple Pencil.

Gör så här om du vill rita eller skissa i appen Anteckningar:

1. Öppna Anteckningar.
  2. Tryck på  för att starta en ny anteckning.
  3. Rita genom att trycka på .  Om du inte ser  uppgraderar du anteckningarna. Skissa genom att trycka på  och sedan trycka på Lägg till skiss.
  4. Börja rita eller skissa. Du kan välja från olika ritverktyg och färger, samt byta till sudd om du gör ett misstag. När du ritar eller skissar kan du vinkla din Apple Pencil om du vill skugga linjen och trycka hårdare om du vill göra linjen bredare.

Om du ritar nära kanten på skärmen med Apple Pencil aktiverar iOS inte Kontrollcenter, Notiscenter eller Multitasking. Du kan rita var som helst på skärmen utan avbrott.

På en Apple Pencil (2:a generationen) kan du dubbeltrycka på den nedre delen av din Apple Pencil för att snabbt växla tillbaka till verktyget som du använde senast. Du kan ändra dina inställningar för dubbeltryck genom att gå till Inställningar > Apple Pencil och sedan välja mellan:

• Växla mellan det aktuella verktyget och suddverktyget
  • Växla mellan det aktuella verktyget och det senast använda
  • Visa färgpalett
  • Av

Dubbeltryck fungerar bara i appar som stöds, till exempel Anteckningar.

Ladda din Apple Pencil (1:a generationen)

Du kan ladda din Apple Pencil (1:a generationen) genom att ansluta den till Lightning-kontakten på din iPad. Du kan också ladda den med en USB-strömadapter genom att använda Apple Pencils laddningsadapter som medföljde din Apple Pencil. Apple Pencil snabbladdas när den är ansluten till endera strömkällan.

Se hur mycket laddning din Apple Pencil har kvar genom att se efter i vyn Widgetar på din iPad.

Apple Pencil (1:a generationen) fungerar med iPad Air (3:e generationen), iPad mini (5:e generationen), iPad Pro 12,9 tum (1:a eller 2:a generationen), iPad Pro 10,5 tum, iPad Pro 9,7 tum och iPad (6:e generationen).

Ladda din Apple Pencil (2:a generationen)

När du vill ladda din Apple Pencil (2:a generationen)1 ser du till att Bluetooth är påslaget på din iPad. Fäst sedan din Apple Pencil i den magnetiska kontakten mitt på den högra sidan av iPad-enheten.2

Se hur mycket laddning din Apple Pencil har kvar genom att se efter i vyn Widgetar på din iPad.

1. Apple Pencil (2:a generationen) fungerar med iPad Pro 12,9 tum (3:e generationen) och iPad Pro 11 tum.
  2. Om du laddar din Apple Pencil (2:a generationen) med iPad Pro, och en enhet för upplåsning av en nyckellös bil finns i närheten kan störningar hindra dig från att låsa upp din bil med enheten. Om detta händer kan du helt enkelt flytta bort din iPad Pro från enheten eller ta bort din Apple Pencil från iPad Pro och lagra den separat. När Apple Pencil har laddat klart kommer störningarna att sluta.

Om din Apple Pencil inte går att parkoppla med iPad-enheten

1. Se till att din Apple Pencil är centrerad i den magnetiska kontakten längs iPad-enhetens högra kant.
  2. Starta om iPad  och försök sedan parkoppla igen.
  3. Gå till Inställningar > Bluetooth och kontrollera att Bluetooth är aktiverat.
  4. Leta efter Apple Pencil under Mina enheter på samma skärm. Om du hittar den, trycker du på . Tryck sedan på Glöm den här enheten.
  5. Anslut din Apple Pencil till iPad-enheten och tryck på knappen Parkoppla när den visas efter några sekunder.
  6. Om du inte ser knappen Parkoppla väntar du i en minut medan Apple Pencil laddas. Försök sedan ansluta din Apple Pencil igen och vänta tills du ser knappen Parkoppla.
  7. Om knappen Parkoppla ändå inte visas kontaktar du Apple-supporten.