Reklam och integritet

Apples annonsplattform har utformats för att skydda din information och låta dig välja vad du vill dela med dig av.

Apples annonsplattform är utformad för att skydda din information och gör det möjligt för dig att välja vad du vill dela.

Annonser som levereras av Apples annonsplattform kan visas i App Store, Apple News och Aktier.

Kontextuell information kan användas till att visa annonser för dig, exempelvis:

• Enhetsinformation: Språkinställningarna för tangentbordet, enhetstyp, OS-version, mobilleverantör och anslutningstyp.
  • Enhetens plats: Om systemtjänsten för platsbaserade Apple Ads är aktiverad kan din platsinformation användas till att visa annonser som är geografiskt relevanta för dig. Den exakta platsinformationen för din enhet lagras inte av Apples annonsplattform och profiler skapas inte från denna information. Du kommer åt den här inställningen i Inställningar > Integritet > Platstjänster > Systemtjänster > Platsbaserade Apple Ads.
  • Sökningar på App Store: När du söker på App Store kan din förfrågning användas till att visa en relevant annons för dig.
  • Apple News och Aktier: Vilken typ av artikel som du läser kan användas till att visa lämpliga annonser.

Vi skapar segment som består av grupper av personer som har liknande egenskaper och vi använder dessa grupper för riktade annonser. Information om dig används till att avgöra vilka segment du ingår i och därför vilka annonser som visas för dig. För att skydda din integritet levereras riktad annonsering endast om fler än 5000 personer uppfyller målvillkoren.

I Apple News och Aktier kan vi tilldela dig segment baserade på de ämnen och artikelkategorier du läser och de publikationer fu följer, prenumererar på eller aktiverar notiser från. Inga segment skapas från söktermer på App Store.

På App Store, i Apple News och Aktier kan vi använda information som den följande till att placera dig i segment:

• Kontoinformation: Ditt namn, din adress, din ålder och enheter som är registrerade för ditt konto. Information som ditt förnamn på registreringssidan för Apple‑ID, eller titeln i ditt iTunes-konto, kan användas till att fastställa ditt kön.
  • Hämtningar och Aktivitet: Musik, filmer, böcker, TV-program och appar som du hämtar, liksom köp inuti appar.
  • Aktiviteter i andra appar: Om du har godkänt det kan apputvecklare ge information om dina köp inuti appar och andra aktiviteter, till exempel att du har klarat en nivå i ett spel, om detta uppfyller apputvecklarnas egna integritetspolicyer och gällande lagar.
  • Annonsering: Hur du interagerar med reklam som levereras av Apples annonsplattform.
  • Andra segment: Under specifika annonskampanjer kan annonsörer matcha egen information om sina användare med Apples information och på så sätt skapa segment som måste innehålla minst 5 000 personer. Annonsörer kan använda ett annons-ID eller annan information som de har om användare, till exempel telefonnummer och e-postadresser, till att matcha användare mot segment på Apples annonsplattform. Under matchningsprocessen göms dessa annons-ID:n så att ingen information som kan identifiera enskilda personer delas. Annonsörer kan välja vilka segment som de matchar användare mot genom att använda information som de har fått från interaktioner med användare. Denna information samlas in och används enligt annonsörernas egna integritetspolicyer.

Vid valet av vilken annons som ska visas av flera annonser som matchar dig kan vi använda en del av informationen som nämns ovan, liksom din navigeringsaktivitet på App Store, till att avgöra vilken annons som troligtvis är mest relevant för dig. Navigeringsaktivitet på App Store omfattar innehållet och apparna som du trycker på och visar medan du navigerar på App Store. Den här informationen slås ihop med andra användare så att den inte identifierar dig.

Apple har inte någon information om din sexuella läggning eller din religiösa eller politiska uppfattning och gör inte någon sådan information tillgänglig för annonsörer. Inga transaktioner via Apple Pay och inga data från appen Hälsa är tillgängliga för Apples annonsplattform och används inte heller för reklamändamål.

Apple kommer inte att sälja eller på annat sätt överföra till tredje part någon information som kan kopplas till enskilda individer. Vi är skyldiga att göra viss icke-personlig information tillgänglig för strategiska partner som arbetar med Apple för att tillhandahålla våra produkter och tjänster, hjälpa Apple med marknadsföring till konsumenter och sälja annonser å Apples vägnar.

Information som samlas in av Apple behandlas enligt Apples integritetspolicy som du hittar på www.apple.com/se/privacy.

Visa dina annonsinställningar

Om den här annonsen

Om du vill få information om varför en viss annons visades för dig på App Store, i Apple News eller Aktier trycker du på knappen Annons på annonsen. Detta visar de segment och andra data, till exempel demografisk information, som ledde till att annonsen visades för dig.

Annonsinformation

Du kan se information om dig som kan användas till att leverera riktade annonser via Apples annonseringsplattform, inklusive vilka segment som du ingår i. På en iOS- eller iPadOS-enhet öppnar du Inställningar >Integritet > Reklam och trycker på Visa annonsinformation.

Om du vill se den här informationen i macOS väljer du Apple-menyn > Systeminställningar > Säkerhet och integritet och klickar på fliken Integritet. Sedan markerar du Reklam och klickar på Visa annonsinformation

Om Begränsa spårning är aktiverat har Apples annonsplattform inte några annonsinställningsdata för dig. Se nedan för mer information.

Om du anser att informationen om dig är felaktig kan du uppdatera din kontoinformation för Apple‑ID och iTunes.

Välj dina annonsinställningar

Välj bort riktade annonser som baseras på din plats

På iOS- eller iPadOS-enheter kan välja bort platsbaserad annonsering genom att öppna Inställningar > Integritet > Platstjänster > Systemtjänster och stänga av Platsbaserade Apple Ads.

På macOS-enheter kan du välja bort platsbaserad annonsering genom att välja Apple-menyn > Systeminställningar > Säkerhet och integritet och klicka på fliken Integritet. Sedan markerar du Platstjänster, klickar på Detaljer bredvid Systemtjänster och avmarkerar kryssrutan Platsbaserade Apple-annonser.

Om du avaktiverar Platstjänster på enheten får inte Apples annonsplattform någon platsbaserad information.

Välj bort riktade annonser

På iOS- eller iPadOS-enheter kan du aktivera Begränsa annonsspårning genom att öppna Inställningar > Integritet > Reklam och slå på Begränsa spårning. På Apple TV kan du öppna Inställningar > Allmänt > Integritet och slå på Begränsa annonsspårning. På macOS-enheter kan du aktivera Begränsa annonsspårning genom att välja Apple-menyn > Systeminställningar > Säkerhet och integritet, klicka på Integritet, klicka på Reklam och sedan markera kryssrutan Begränsa spårning.

Om du väljer att begränsa spårning kommer Apples annonsplattform att välja bort reklam till ditt Apple‑ID som är inriktad på dina intressen oavsett vilken enhet du använder. Appar och annonsörer som inte använder Apples annonsplattform, men som använder Apples annons-ID, måste kontrollera inställningen för Begränsa spårning. Apples riktlinjer tillåter inte att de visar riktade annonser för dig om du har aktiverat Begränsa spårning. När Begränsa spårning är aktiverat i iOS 10 eller senare ersätts detta annons-ID med ett generellt värde som består av enbart nollor så att ingen riktad reklam visas. Ett nytt slumpmässigt ID skapas automatiskt om du avaktiverar Begränsa spårning.

Du kan också välja att nollställa din annonsidentifierare. Enheten kommer då att generera en ny slumpmässig identifierare. De data som associeras med din föregående annonsidentifierare länkas inte till den nya identifieraren. Du nollställer din annonsidentifierare i iOS eller iPadOS genom att öppna Inställningar > Integritet, trycka på Reklam och sedan trycka på Nollställ annonsidentifierare. Om du vill nollställa din annonsidentifierare på Apple TV öppnar du Inställningar > Allmänt, väljer Integritet och klickar på Nollställ annonsidentifierare. I macOS nollställer du din annonsidentifierare genom att välja Systeminställningar > Systeminställningar > Säkerhet och integritet och klicka på Integritet. Sedan markerar du Reklam och klickar på knappen Nollställ annonsidentifierare.

Om du aktiverar Begränsa spårning kan du fortfarande få annonser, men annonserna kanske inte är lika relevanta för dig.