Om systemintegritetsskydd på Mac

OS X El Capitan och senare innehåller säkerhetsteknik som hjälper dig att skydda Mac-datorn mot skadliga program.

Systemintegritetsskydd är en säkerhetsteknik i OS X El Capitan och senare som är utformad för att förhindra att skadlig mjukvara ändrar skyddade filer och mappar på Mac-datorn. Systemintegritetsskydd begränsar rotanvändarkontot och vilka åtgärder som rotanvändaren kan utföra på skyddade delar av operativsystemet på Mac-datorn.

Innan Systemintegritetsskydd fanns hade rotanvändarkontot ingen behörighetsbegränsning och kunde komma åt alla systemmappar eller program på Mac-datorn. Mjukvaran får åtkomst på rotnivå när du anger ditt administratörsnamn och lösenord för att installera den. Det tillåter programmet att ändra eller skriva över systemfiler och appar.

Systemintegritetsskydd omfattar skydd för följande delar av systemet:

• /System
  • /usr
  • /bin
  • /sbin
  • Program som är förinstallerade på OS X

Sökvägar och program som program och installerare från tredje part kan fortsätta skriva till:

• /Program
  • /Bibliotek
  • /usr/local

Systemintegritetsskydd är utformat för att enbart tillåta ändringar på dessa skyddade delar av processer som signerats av Apple och som har speciella behörigheter att skriva till filer, till exempel programuppdateringar och installationsprogram från Apple. Program som du hämtar direkt från Mac App Store fungerar redan med systemintegritetsskyddet. Andra program från tredje part som krockar med systemintegritetsskyddet kan separeras när du uppgraderar till OS X El Capitan eller senare.

Systemintegritetsskyddet förhindrar även mjukvara från att välja en startskiva. Välj Systeminställningar från Apple-menyn och klicka sedan på Startskiva om du vill välja en startskiva. Du kan även hålla ned alternativtangenten medan du startar om och sedan välja från listan med startskivor.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.