Apple Music och integritet

Apple Music har utformats för att skydda din information och låta dig välja vad du vill dela med dig av.

• Apple samlar in information om hur du använder Apple Music, till exempel vilka låtar du spelar och hur länge du spelar dem, så att vi kan anpassa tjänsten när du prenumererar på den och ge kompensation till våra samarbetspartner.
  • iCloud-musikbibliotek skickar information från ditt musikbibliotek till Apple, till exempel namn på låtar och artister, i syfte att identifiera och låsa upp kopior av de av dina låtar som även är tillgängliga i Apple Music.
  • Vi kopplar din information från iCloud-musikbiblioteket till dig så länge du är prenumerant och under en kort tid efteråt. Vi behåller ett register över vilka låtar du spelar upp under en period som anges av gällande lagar om finansrapportering i respektive land.
  • För att identifiera och förhindra bedrägerier beräknar vi en enhetstillförlitlighetspoäng med hjälp av information om hur du använder enheten, inklusive det ungefärliga antalet telefonsamtal eller e-brev du tar emot eller skickar, när du försöker göra ett inköp. Information som skickas är utformad så att Apple inte kan avläsa de verkliga värdena på din enhet. Poängen lagras på våra servrar under en begränsad tid.

Att skydda integriteten hos din information är högt prioriterat för alla som arbetar på Apple. Vi strävar efter att endast samla in sådan information som behövs för att göra din upplevelse bättre och när vi samlar in information anser vi att det är viktigt för dig att veta vad vi samlar in och varför vi gör det, så att du kan fatta välgrundade beslut. Apple Music är precis som alla andra Apple-produkter utformad enligt dessa principer.

Apple samlar in information om hur du använder Apple Music för att skräddarsy funktioner efter din musiksmak. Bland dessa funktioner finns För dig, där du ser album och spellistor som har valts ut åt dig, Radio, som spelar upp urval av dina favoritartister och genrer, och Connect som kan rekommendera nya artister att följa eller inlägg som du kommer att finna intressanta. Vi använder också den här informationen till att informera dig om kommande utgåvor, nya artister och andra händelser på Apple Music som du kanske tycker om.

Om du vill ansluta till eller dela information med andra Apple Music-användare, kan du skapa en personlig profil genom att ange en användarreferens (som @johnappleseed), ett visningsnamn och, om du vill, en profilbild, en beskrivning av dig själv och annat. Apple lagrar denna information tillsammans med ditt konto så att du kan komma åt den från alla dina enheter. Din användarreferens, ditt visningsnamn och din profilbild kan visas bredvid alla kommentarer du skapar och aktiviteter du delar på Apple Music. För närvarande kan Apple-ID som tillhör barn inte dela innehåll eller göra inlägg.

Andra som använder Apple Music kan också hitta din Apple Music-profil med hjälp av den här informationen.

Du kan göra innehållet i din profil, till exempel spellistor och musik som du lyssnar på, tillgängligt för personer som du själv väljer. Din profilinformation, till exempel användarnamn, visningsnamn, bild, följare och vilka du följer, visas alltid för alla.

När du skapar en profil på Apple Music föreslår vi andra Apple Music-prenumeranter som du kanske vill skapa kontakt med som vänner. Apple får varken tillgång till eller lagrar information från dina kontakter när du letar efter förslag på vänner. Endast förkortade och krypterade hash-tal av telefonnummer och e-postadresser i dina kontakter skickas till Apple, och vilka matchande Apple Music-prenumeranter som ska föreslås bestäms lokalt på din enhet. Apple Music kan då och då kontrollera dina kontakter för att föreslå nya vänner i framtiden – du kan styra detta i Kontoinställningar genom att avaktivera ”Kontakter med Apple Music”. Om du inte vill att andra ska kunna hitta dig baserat på den Apple-ID-information de kan ha om dig i sina kontakter kan du ändra detta i Kontoinställningar genom att avaktivera ”Tillåt sökning efter Apple-ID”.

Du kan även hitta fler personer att följa på Apple Music, och bli hittad av andra, genom att koppla dina konton från sociala nätverk som exempelvis Facebook. När du gör detta länkas ditt Apple Music-konto till dina konton på sociala nätverk och hittar vänner i de sociala nätverken som även prenumererar på Apple Music. Apple lagrar inte någon information om vänner som inte prenumererar på Apple Music. Om du vid ett senare tillfälle vill ta bort kopplingen mellan dessa sociala nätverk och ditt Apple Music-konto kan du göra det i inställningarna för de sociala nätverken.

Du kan uppdatera informationen i din profil eller ta bort den när du vill. När du delar något på webben är det viktigt att tänka på att det du gör kan bli offentligt. När du delar från Apple Music till andra webbplatser eller sociala nätverk styrs allt du delar av de andra tjänsternas integritetspolicyer.

Om din operatör erbjuder Apple Music-medlemskap kan det hända att Apple kontrollerar ditt telefonnummer för att fastställa om du registrerats via en operatörspartner. Om du registrerar dig via en operatör används ditt telefonnummer för att identifiera ditt konto. Vi kommer att använda det telefonnummer som är associerat med ditt medlemskap enbart för att bekräfta ditt konto vid inloggning och för att koppla dina Apple Music-aktiviteter till ditt konto.

Via iCloud-musikbiblioteket, som är en förmån i ditt Apple Music-medlemskap, kan du få åtkomst till låtar och spellistor i ditt bibliotek från alla dina enheter. Den här funktionen skickar information från ditt musikbibliotek till Apple, till exempel låt- och artistnamn, för att identifiera och låsa upp kopior av dina låtar som också är tillgängliga i Apple Music. Eventuella låtar som inte hittas i Apple Music överförs till ditt personliga iCloud-musikbibliotek så att du kan komma åt din kompletta samling från alla dina enheter. Du kan stänga av iCloud-musikbiblioteket i Inställningar på enheten eller i iTunes.

När du använder Apple Music samlar vi in information om låtar och videor som du spelar upp eller lägger till i ditt musikbibliotek eller spellistor och vilket innehåll som du gillar, kommenterar eller delar. Information som vilket konto, vilken IP-adress och enhet, app eller bilgränssnitt du använde vid uppspelningen samt var i Apple Music du var när du spelade upp låten, och när och hur länge du spelade upp den, registreras och skickas till Apple. Med hjälp av den här informationen kan vi anpassa din Apple Music-upplevelse och förstå hur Apple Music används så att vi kan förbättra tjänsten. Den här informationen kan till exempel hjälpa oss att välja ut musik, videoklipp och artistinlägg som visas i För dig, Radio och Connect. Vi använder den också för att visa andra rekommendationer som stämmer med din smak, betala royalties och förhindra eller vidta åtgärder mot aktiviteter som strider eller kan strida mot villkoren för Apples Mediatjänster eller tillämplig lag. Du kan ändra dina e-postinställningar och välja om du vill ta emot e-postmeddelanden om nytt Apple Music-innehåll på appleid.apple.com.

När du försöker göra ett inköp beräknar vi även en enhetstillförlitlighetspoäng på din enhet med hjälp av information om hur du använder enheten, inklusive det ungefärliga antalet telefonsamtal eller e-brev du tar emot eller skickar. Information som skickas är utformad så att Apple inte kan avläsa de underliggande värdena på din enhet. Poängen lagras på våra servrar under en begränsad tid.

Vi har rätt att samla in, använda, överföra och dela icke-personlig information i olika syften. Vi kan till exempel komma att sammanställa information som inte är personlig med information från andra Apple Music-användare för att förbättra tjänsten.

All denna information samlas in och används i enlighet med vår integritetspolicy som du hittar på www.apple.com/se/privacy.

Informationsdelning med tredje part

Vi är skyldiga att tillhandahålla viss icke-personlig information om din användning av Apple Music till strategiska partner i samband med den här tjänsten, till exempel skivbolag, som behöver denna information för att mäta framgångar, uppfylla royalty- och redovisningskrav samt för att förbättra sina produkter och tjänster. Vi tillhandahåller även samlad icke-personlig statistik om lyssningsmönster och användardemografi, till exempel ålder och kön, till artister så att de kan förstå sin målgrupp bättre. Vi kan också tillgängliggöra viss personlig information, till exempel vilken operatör du använder, för partner som samarbetar med Apple för att tillhandahålla våra produkter och tjänster eller som hjälper Apple att marknadsföra sina tjänster till kunderna.

iOS-appar kan begära åtkomst till Apple Music och ditt musikbibliotek. Om du ger sådan åtkomst till en app får den tillgång till information som ditt mediebibliotek på enheten, om du prenumererar på Apple Music, musik och videor som du har spelat och dina rekommendationer i För dig. En app med åtkomst kan även ändra data som är kopplade till ditt konto, till exempel vilka låtar som finns i ditt bibliotek eller i din spellista. Du kan ta bort en apps åtkomst till din iOS-enhet via Inställningar > Integritet > Media och Apple Music. Om du har tagit bort appen eller gett en app åtkomst från en iOS-version som är äldre än iOS 11 kan du avaktivera åtkomsten via dina iTunes-kontoinställningar.

Läs mer om Apple Music

Mer detaljerad information, inklusive funktioner och pris, hittar du på https://support.apple.com/HT204881

Mer information om webbspelaren för Apple Music och integritet hittar du på https://support.apple.com/HT208364