Apple Music och integritet

Apple Music har utformats för att skydda din information och låta dig välja vad du vill dela.

• Apple samlar in information om hur du använder Apple Music, till exempel vilka låtar du spelar och hur länge du spelar dem, så att vi kan anpassa tjänsten när du prenumererar på den, skicka notiser till dig och ge kompensation till våra samarbetspartner.
  • Ditt molnbibliotek skickar information från ditt musikbibliotek till Apple, till exempel namn på låtar och artister, i syfte att identifiera och låsa upp kopior av de av dina låtar som även är tillgängliga i Apple Music.
  • Vi kopplar din information från ditt molnbibliotek till dig så länge du är prenumerant och under en kort tid efteråt. Vi behåller ett register över vilka låtar du spelar upp under en period som anges av gällande lagar om finansrapportering i respektive land.
  • För att identifiera och förhindra bedrägerier beräknar vi en enhets­tillförlitlighets­poäng med hjälp av information om hur du använder enheten, inklusive det ungefärliga antalet telefonsamtal eller mejl du tar emot eller skickar, när du försöker göra ett inköp. Information som skickas är utformad så att Apple inte kan avläsa de verkliga värdena på din enhet. Poängen lagras på våra servrar under en begränsad tid.

Att hålla din information säker och att skydda dess integritet är en prioritet för alla på Apple. Vi arbetar hårt för att endast samla in de data vi behöver för att göra din upplevelse bättre, och när vi samlar in data tror vi att det är viktigt för dig att veta vad vi samlar in och varför vi behöver det, så att du kan göra informerade val. Precis som alla andra produkter och tjänster från Apple är Apple Music utformad kring dessa principer.

Vi använder din personliga information till att leverera tjänsterna och funktionerna i Apple Music. Den här informationen inkluderar din konto- och betalningsinformation som du kan visa och ändra i Inställningar eller Systeminställningar.

När du prenumererar samlar Apple in information om hur du använder Apple Music så att funktioner kan anpassas efter din musiksmak. Dessa funktioner omfattar Lyssna nu (där du ser album och spellistor som är handplockade för dig) och Radio som spelar upp urval från dina favoritartister och -genrer. Vi använder också den här informationen så att vi kan kontakta dig via e-post och pushnotiser för att informera dig om kommande släpp, nya artister och andra händelser på Apple Music som du kanske tycker om.

Om du vill ansluta till eller dela information med andra Apple Music-användare kan du skapa en personlig profil genom att ange en användarreferens (som @johnappleseed), ett visningsnamn och, om du vill, en profilbild och annan information. Apple lagrar denna information tillsammans med ditt konto så att du kan komma åt den från alla dina enheter. Din användarreferens, ditt visningsnamn och din profilbild kan visas bredvid alla kommentarer du skapar och aktiviteter du delar på Apple Music. För närvarande kan Apple-ID:n som tillhör barn inte dela innehåll eller göra inlägg.

Andra som använder Apple Music kan också hitta din Apple Music-profil med hjälp av den här informationen.

Du kan göra innehållet i din profil, till exempel spellistor och musik som du lyssnar på, tillgängligt för personer som du själv väljer. Din profilinformation, till exempel användarnamn, visningsnamn, bild, följare och vilka du följer, visas alltid för alla.

När du skapar en profil på Apple Music föreslår vi andra Apple Music-prenumeranter som du kanske vill kontakta som vänner. Apple får varken tillgång till eller lagrar information från dina kontakter när det letar efter vänner att rekommendera. Endast förkortade och krypterade hash-tal av telefonnummer och e-postadresser i dina kontakter skickas till Apple och vilka matchande Apple Music-prenumeranter som ska rekommenderas bestäms lokalt på din enhet. Apple Music kan då och då kontrollera dina kontakter för att rekommendera nya vänner i framtiden – du kan styra detta i Kontoinställningar genom att avaktivera Kontakter med Apple Music. Om du inte vill att andra ska kunna hitta dig baserat på Apple-ID-kontaktinformationen de kanske har om dig i sina kontakter kan du ändra detta i Kontoinställningar genom att avaktivera Tillåt att andra hittar dig med Apple-ID.

Du kan uppdatera informationen i din profil eller ta bort den när du vill. När du delar något på webben är det viktigt att tänka på att det du gör blir offentligt. När du delar från Apple Music till andra webbplatser eller sociala nätverk styrs allt du delar av de andra tjänsternas integritetspolicyer.

Om din mobiloperatör erbjuder Apple Music-medlemskap kan det hända att Apple kontrollerar ditt telefonnummer för att fastställa om du har registrerats via en mobiloperatörspartner. Om du registrerar dig via en mobiloperatör kan ditt telefonnummer användas till att identifiera ditt konto och låta mobiloperatören veta att du har aktiverat ditt medlemskap. Vi kommer att använda det telefonnummer som är associerat med ditt medlemskap för att bekräfta ditt konto vid inloggning och för att koppla dina Apple Music-aktiviteter till ditt konto. Vi använder även ditt telefonnummer till att säga upp ditt medlemskap hos mobiloperatören på din begäran.

Via ditt molnbibliotek, som är en förmån i ditt Apple Music-medlemskap, kan du få åtkomst till låtar och spellistor i ditt bibliotek från alla dina enheter. Den här funktionen skickar information från ditt musikbibliotek till Apple, till exempel låt- och artistnamn, för att identifiera och låsa upp kopior av dina låtar som också är tillgängliga i Apple Music. Eventuella låtar som inte hittas i Apple Music överförs till ditt personliga molnbibliotek så att du kan komma åt din kompletta samling från alla dina enheter. Om du vill sluta synkronisera ditt molnbibliotek i iOS och iPadOS öppnar du Inställningar > Musik och stänger av Synkronisera bibliotek. På en Mac öppnar du Musik och sedan Inställningar > Allmänt. Avaktivera därefter Synkronisera bibliotek.

När du använder ditt Apple Music-medlemskap samlar vi in information om låtar och videor som du spelar upp eller lägger till i ditt musikbibliotek eller spellistor och vilket innehåll som du tycker om, kommenterar eller delar. Information, som kontot, IP-adressen och enheten, appen eller bilgränssnittet du använde till att spela upp, var i Apple Music du var när du spelade upp, tidpunkten och hur länge något spelades upp, registreras och skickas till Apple. Vi använder den här informationen till att anpassa din Apple Music-upplevelse, till att skicka mejl och notiser och till att hjälpa oss förstå hur Apple Music används så att vi kan förbättra tjänsten. Den här informationen kan till exempel hjälpa oss att välja ut musik, videor och artistinnehåll som vi visar i Lyssna nu och Radio. Den gör det också möjligt för oss att ge dig andra rekommendationer som återspeglar din smak, betala royalties och förhindra eller vidta åtgärder mot aktiviteter som strider eller kan strida mot villkoren för Apples Mediatjänster eller tillämplig lagstiftning.

Apple kan använda information om ditt konto, exempelvis Apple-produkterna du äger och dina prenumerationer på Apple-tjänster, till att skicka information om Apple Music och andra produkter och tjänster från Apple samt erbjudanden som kan intressera dig, inklusive Apple One. Din enhets serienummer och andra maskinvaru-ID:n kan användas till att kontrollera behörighet för serviceerbjudanden. Om du köper en prenumeration på Apple One kan vi skicka mejl och notiser om funktionerna i varje tjänst som du har prenumererat på. Apple kan även använda information om din aktivitet i Apple Music till att skicka mejl och pushnotiser om nya funktioner, innehåll och erbjudanden i Apple Music. Du kan ändra dina e-postinställningar och välja att sluta få dessa mejl på appleid.apple.com. Du uppdaterar notisinställningar i iOS och iPadOS genom att öppna Inställningar > Notiser > Musik. På en Mac öppnar du Musik och sedan Inställningar > Allmänt > Notiser.

En del Apple Music-funktioner, t.ex. vissa sändande radiostationer, kanske inte är tillgängliga i din region. Apple kan använda din internetanslutnings IP-adress till att uppskatta din plats och avgöra tillgänglighet.

När du försöker göra ett inköp beräknar vi även en enhetstillförlitlighetspoäng på din enhet med hjälp av information om hur du använder enheten, inklusive det ungefärliga antalet telefonsamtal eller mejl du tar emot eller skickar. Information som skickas är utformad så att Apple inte kan avläsa de underliggande värdena på din enhet. Poängen lagras på våra servrar under en begränsad tid.

Vi kan samla in, använda, överföra och göra tillgänglig icke-personlig information för alla ändamål. Vi kan till exempel komma att sammanställa information som inte är personlig med information från andra Apple Music-användare för att förbättra tjänsten.

Information som samlas in av Apple kommer under alla förhållanden att behandlas i enlighet med Apples integritetspolicy, som finns på www.apple.com/privacy.

Information till tredje part

När du använder Apple Music till att lyssna på radiosändningar ansluter enheten direkt till radiostationen för att tillhandahålla det begärda innehållet. När den ansluter är enhetens IP-adress synlig för den sändande radiostationen. Hanteringen av din IP-adress av den sändande radiostationen styrs av integritetspolicyn för den sändande radiostationen eller dess leverantör.

Vi är skyldiga att tillhandahålla viss sammanslagen icke-personlig information om användningen av Apple Music, samt sammanslagen användardemografi som åldersgrupp och kön, till skivbolag, utgivare och artister så att de kan mäta framgångar för sina kreativa verk och uppfylla royalty- och redovisningskrav. Dessutom delar vi sammanslagen lyssnaraktivitet med skapare av musiklistor runtom i världen och med plattformar för marknadsföring av musik som hjälper skivbolag och artister att nå lyssnare. För att kunna avgöra om din behörighet för abonnemang om du påbörjar ett abonnemang via en tredjepartspartner som en leverantör av mobilnätverk, eller för att kunna slutföra ditt köp, delar vi begränsad information som kan identifiera dig personligen med den partnern.

iOS- och iPadOS-appar kan begära åtkomst till Apple Music och ditt molnbibliotek. Om du ger sådan åtkomst till en app får den tillgång till information om sådant som ditt molnbibliotek på enheten, om du prenumererar på Apple Music, musik och videor som du har spelat och dina rekommendationer i Lyssna nu. En app med åtkomst kan även ändra data som är kopplade till ditt konto, till exempel vilka låtar som finns i ditt bibliotek eller i din spellista. Du kan ta bort en apps åtkomst till din iOS- eller iPadOS-enhet genom att öppna Inställningar > Integritet > Medier och Apple Music. På en Mac öppnar du Systeminställningar > Säkerhet och integritet > Integritet > Medier och Apple Music. Om du har tagit bort appen eller gett en app åtkomst från en iOS-version som är äldre än iOS 11 eller iPadOS kan du avaktivera åtkomsten via dina Apple Music-kontoinställningar.

Läs mer om Apple Music

Mer detaljerad information, inklusive funktioner och priser, hittar du på www.apple.com/apple-music.

Information om Apple Music-webbspelaren och integritet finns på support.apple.com/kb/HT208364.