Hitta och organisera dina iTunes-mediefiler

Läs om var du hittar iTunes-mediefilerna och hur du flyttar och organiserar om dem.

Ditt iTunes-bibliotek är en databas som iTunes använder till att ordna dina medier. Det består av all musik och annat innehåll som du lägger till i iTunes. iTunes använder iTunes-biblioteksfiler och mappen iTunes Media för att ordna och spara dina medier.

Hitta dina iTunes-biblioteksfiler

Dina iTunes-biblioteksfiler håller reda på medier som du lägger till i iTunes, hur du ordnar dem och annan information, exempelvis spellistor. Som standard finns de här filerna i iTunes-mappen. Så här hittar du din mapp:

Mac

Se till att du är i Finder. Välj Gå > Hem > Musik > iTunes från menyraden längst upp på datorskärmen.

Windows

Windows 7 eller senare: Öppna C:\Users\username\My Music\iTunes\.

Windows Vista och XP stöds inte av iTunes 12.2 eller senare.

Om mappen iTunes Media

Som standard finns din iTunes Media-mapp i din iTunes-mapp och här finns alla dina mediefiler, till exempel:

En del kunder har en mapp som heter iTunes Music istället för iTunes Media. I iTunes 8.2.1 och tidigare sparades det mesta innehållet i mappen iTunes Music. I iTunes 9 och senare sparas innehåll i mappen iTunes Media.

Hitta och ordna dina mediefiler

Från fliken Avancerat i iTunes-inställningarna kan du välja var du sparar och hur du ordnar dina iTunes-mediefiler. Öppna fliken Avancerat genom att följa dessa steg:

1. Mac: Välj iTunes > Inställningar från menyraden överst på datorskärmen.
    Windows: Håll ned Ctrl och B på tangentbordet så att iTunes-menyraden aktiveras. Välj sedan Redigera > Inställningar. Läs mer om menyer i iTunes för Windows.
  2. Klicka på fliken Avancerat.
    iTunes avancerade inställningar

Från fliken Avancerat kan du:

• Hitta och ändra platsen för mappen iTunes Media.
  • Ordna din mediemapp och se till att media som du lägger till i iTunes kopieras till mappen.

Hitta och ändra platsen för mappen iTunes Media

På fliken Avancerat:

• I rutan under Placering av mappen iTunes Media visas var din iTunes Media-mapp finns.
  • Du kan ändra platsen genom att klicka på knappen Ändra och ange en ny plats.
    Placering av mappen iTunes Media

När du har ändrat platsen för mappen flyttas inte befintliga filer förrän du slår samman dem. Så här slår du samman dina filer:

• Mac: Från menyraden överst på datorskärmen väljer du Arkiv > Bibliotek > Ordna bibliotek och Samla ihop filer. Klicka sedan på OK.
  • Windows: Håll ner tangenterna Kontroll och B så att iTunes-menyraden aktiveras. Klicka på Arkiv > Bibliotek > Ordna bibliotek och välj Samla ihop filer. Klicka sedan på OK. Läs mer om menyer i iTunes för Windows.

Du kan även:

• Nollställa mediemappen till standardplatsen (mappen iTunes). Du kan nollställa mappens plats genom att klicka på Nollställ till höger om platsrutan.

Ordna mediemappen och kopiera filer till mappen

På fliken Avancerat:

• Välj Ordna mappen iTunes Media för att placera filer i mappar utifrån artist och album och namnge filerna baserat på skivnummer, spårnummer och låttitel. Läs mer om hur iTunes 9 och senare ordnar dina medier.
  • Välj Kopiera filer till mappen iTunes Media när du lägger till i biblioteket om du vill spara alla dina mediefiler i mappen iTunes Media. När du har alla filer i en mapp är det enkelt att överföra och säkerhetskopiera dem. Om du importerar mediefiler till iTunes från en CD-skiva läggs de automatiskt till i mappen iTunes Media. Om du lägger till mediefiler i iTunes på något annat sätt, till exempel genom att välja alternativet Lägg till i bibliotek på Arkiv-menyn eller genom att dra en MP3-fil till iTunes, kan det hända att de inte läggs till i mappen iTunes Media.
    iTunes avancerade inställningar

Hitta filen för ett objekt som du ser i iTunes

Om du inte vet var iTunes sparar ditt innehåll öppnar du fönstret Visa info:

1. Välj en fil i iTunes.
  2. Mac: I menyraden högst upp på skärmen väljer du Arkiv > Visa info.
    Windows: Håll ner Kontroll och B på tangentbordet så att iTunes-menyraden aktiveras. Välj sedan Arkiv > Visa info. Läs mer om menyer i iTunes för Windows.
  3. Klicka på fliken Arkiv.
  4. Längst ned i fliken till höger om ”plats” visas adressen eller sökvägen till filen.

Några av dina filer sparas kanske i iCloud. För dessa filer anger Visa info iCloud istället för en sökväg till en plats på datorn.

En kommentar om upphovsrätt

iTunes-programvaran kan användas till att reproducera material. Den licensieras till dig endast för reproduktion av icke upphovsrättsskyddat material, material som du äger upphovsrätten till och material som du har behörighet eller laglig rätt att reproducera. Om du är osäker på om du har rättighet att kopiera något material bör du kontakta en juridisk rådgivare. Läs tjänstvillkoren för iTunes Store om du vill ha mer information.

Läs mer

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.

Senast ändrad: