Din puls. Vad är det, och var på Apple Watch hittar du den.

Läs om hur Apple Watch mäter din puls och få tips om hur du kan förbättra avläsningen.

Symbol för appen Pulsmätare

Så här kollar du din puls

Appen Puls visar puls just nu på 68 slag/min och vilopuls på 55 slag/min.

Du kan kontrollera pulsen när du vill med hjälp av appen Pulsmätare. Öppna appen och vänta sedan på att Apple Watch mäter din puls. Du kan även se puls för vila, gång, andning, träning och återhämtning under dagen.

Du kan lägga till komplikationen Pulsmätare på urtavlan eller lägga till appen Pulsmätare i Dock så att du snabbt kan öppna appen.

Vilopuls och puls vid gång är endast tillgängliga på Apple Watch Series 1 och senare.

Ta emot pulsnotiser

Om din puls ligger över eller under ett visst antal slag per minut medan du verkar ha varit inaktiv i 10 minuter, ger Apple Watch dig en notis.

Du kan stänga av pulsnotiser första gången du öppnar appen Puls på din Apple Watch, eller när som helst senare från din iPhone:

1. Öppna Apple Watch-appen på din iPhone.
  2. Tryck på fliken Min klocka och tryck sedan på Puls.
  3. Tryck på Hög pulsnivå och välj sedan antal slag/min.
  4. Tryck på Låg pulsnivå och välj sedan antal slag/min.

Pulsnotiser finns endast på Apple Watch Series 1 eller senare.

När Apple Watch mäter din puls

Mätning av puls i appen Hälsa på iPhone och vilopuls i appen på Apple Watch.

När du använder appen Träning mäter din Apple Watch pulsen kontinuerligt under träningen och i tre minuter efter att träningen har avslutats för att bedöma hur snabbt återhämtningen går. Om din puls inte visas kontrollerar du inställningarna.

Med hjälp av den här informationen och andra insamlade data kan Apple Watch uppskatta hur många kalorier du förbränner. Dessutom mäter Apple Watch din puls under dagen när du är stilla och ibland när du går (Apple Watch Series 1 eller senare). Eftersom Apple Watch utför dessa bakgrundsmätningar baserat på din aktivitet varierar tiden mellan mätningarna. Apple Watch beräknar även en daglig vilopuls och ett genomsnitt vid gång genom att relatera pulsmätning i bakgrunden till accelerometerdata när det finns tillräckligt med bakgrundsavläsningar. Du kan bestämma vilka appar från tredje part som ska ha tillgång till dina hälsouppgifter från appen Hälsa i Källor.

En del avvikelser kan finnas i data som visas, vilket leder till att pulsmätningar kan vara ovanligt höga eller låga.

Så här mäter Apple Watch din puls

Pulsmätaren i Apple Watch bygger på en teknik som kallas fotopletysmografi. Den här tekniken är lättare att förstå än att uttala: blod ser rött ut eftersom det reflekterar rött ljus och absorberar grönt ljus. Apple Watch använder gröna LED-lampor tillsammans med ljuskänsliga fotodioder för att identifiera hur mycket blod som strömmar genom handleden vid varje givet tillfälle. När hjärtat slår förs blodet genom handleden, och mer grönt ljus absorberas. Mellan hjärtslagen sjunker volymen. Genom att LED-lamporna blinkar hundratals gånger per sekund kan Apple Watch beräkna hur många slag ditt hjärta slår varje minut, det vill säga din puls. Pulsmätarens sensor kan hantera 30 till 210 slag per minut. Pulsmätaren är dessutom utformad för att kompensera för låga signalnivåer genom att både öka LED-lampornas ljusstyrka och samplingsfrekvensen.

Placering av fotodiodsensorer, infraröda LED-lampor och gröna LED-lampor på Apple Watch Series 4.

Pulsmätaren kan också använda infrarött ljus. Det här läget använder din Apple Watch när den mäter din puls i bakgrunden och för notiser om puls. Apple Watch använder gröna LED-lampor för att mäta din puls vid träning och Andas-sessioner samt för att räkna ut gånggenomsnitt och hjärtfrekvensvariabilitet.

Mätningar av hjärtfrekvensvariabilitet är inte tillgängliga i Kina, Malaysia, Sydafrika och Turkiet.

För bästa resultat

Börja med bättre passform. Apple Watch kan kanske inte alltid göra en tillförlitlig avläsning på alla bärare även om förhållandena är idealiska. På en liten grupp användare kan det till och med vara omöjligt att läsa av pulsen på grund av olika faktorer. Det finns en del du kan göra för att hjälpa Apple Watch att läsa av din puls så konsekvent och korrekt som möjligt. Läs om vad mer som påverkar mätningen.