Din puls. Vad är det, och var på Apple Watch hittar du den.

Läs om hur Apple Watch mäter din puls och få tips om hur du kan förbättra avläsningen.

Så här kollar du din puls

Appen Puls visar en puls just nu på 68 slag/min och en vilopuls på 55 slag/min.

Du kan kontrollera pulsen när du vill med hjälp av appen Pulsmätare. Öppna appen och vänta sedan på att Apple Watch mäter din puls. Du kan även se pulsen under vila, gång, andning, träning och återhämtning under dagen. Öppna appen genom att lägga till komplikationen Puls till din urtavla eller lägga till appen Puls i Dock.

Du kan även aktivera pulsnotiser så att du vet om din puls befinner sig under eller över ett visst antal slag per minut. Appen kan även då och då kontrollera om rytmen är oregelbunden.

Pulsnotiser, vilopuls och puls vid gång är endast tillgängliga på Apple Watch Series 1 och senare. Varningar om oregelbunden rytm är endast tillgängliga på watchOS 5.1.2 eller senare. Du måste befinna dig i USA och ha en enhet som köptes eller fått service i USA för att aktivera dessa varningar om oregelbunden hjärtrytm.

När Apple Watch mäter din puls

Mätning av puls i appen Hälsa på iPhone och vilopuls i appen på Apple Watch.

När du använder appen Träning mäter din Apple Watch pulsen kontinuerligt under träningen och i tre minuter efter att träningen har avslutats för att bedöma hur snabbt återhämtningen går. Om din puls inte visas kontrollerar du inställningarna.

Med hjälp av den här informationen och andra insamlade data kan Apple Watch uppskatta hur många kalorier du förbränner. Dessutom mäter Apple Watch din puls under dagen när du är stilla och ibland när du går (Apple Watch Series 1 eller senare). Eftersom Apple Watch utför dessa bakgrundsmätningar baserat på din aktivitet varierar tiden mellan mätningarna. Apple Watch beräknar även en daglig vilopuls och ett genomsnitt vid gång genom att relatera pulsmätning i bakgrunden till accelerometerdata när det finns tillräckligt med bakgrundsavläsningar. Du kan bestämma vilka appar från tredje part som ska ha tillgång till dina hälsouppgifter från appen Hälsa i Källor.

En del avvikelser kan finnas i data som visas, vilket leder till att pulsmätningar kan vara ovanligt höga eller låga.

Så här mäter Apple Watch din puls

Den optiska hjärtsensorn i Apple Watch bygger på en teknik som kallas fotopletysmografi. Den här tekniken är lättare att förstå än att uttala: blod ser rött ut eftersom det reflekterar rött ljus och absorberar grönt ljus. Apple Watch använder gröna LED-lampor tillsammans med ljuskänsliga fotodioder för att identifiera hur mycket blod som strömmar genom handleden vid varje givet tillfälle. När hjärtat slår förs blodet genom handleden, och mer grönt ljus absorberas. Mellan hjärtslagen sjunker volymen. Genom att LED-lamporna blinkar hundratals gånger per sekund kan Apple Watch beräkna hur många slag ditt hjärta slår varje minut, det vill säga din puls. Den optiska hjärtsensorn kan hantera från 30 upp till 210 slag per minut. Den optiska hjärtsensorn är dessutom utformad för att kompensera för svaga signalnivåer genom att både öka LED-lampornas ljusstyrka och samplingsfrekvensen.

Den optiska hjärtsensorn kan också använda infrarött ljus. Det här läget använder din Apple Watch när den mäter din puls i bakgrunden och visar pulsnotiser. Apple Watch använder gröna LED-lampor för att mäta din puls vid träning och Andas-sessioner samt för att räkna ut gånggenomsnitt och HRV (Heart Rate Variability, hjärtfrekvensvariabilitet).

Placering av fotodiodsensorer, infraröda LED-lampor och gröna LED-lampor på Apple Watch Series 4.

Apple Watch Series 4 har även inbyggda elektroder i Digital Crown och på baksidan av Apple Watch som kan mäta elektriska signaler i hjärttrakten när du använder appen Puls eller EKG-appen. När du placerar ditt finger på Digital Crown skapas en sluten krets mellan ditt hjärta och dina armar, så att elektriska signaler i bröstkorgen kan fångas upp.

Öppna appen Puls och placera ditt finger på Digital Crown när du vill mäta pulsen med den elektriska hjärtsensorn. Du får snabbare resultat och högre precision eftersom den mäter en gång i sekunden istället för var femte sekund. Du ser ”EKG” i Pulskontext när du tittar på data som registrerats för Puls i appen Hälsa. Du kan även använda den elektriska hjärtsensorn för att ta ett EKG med appen EKG.

Mätningar av hjärtfrekvensvariabilitet är inte tillgängliga i Kina, Malaysia, Sydafrika och Turkiet.

För bästa resultat

Börja med bättre passform. Apple Watch kan kanske inte alltid göra en tillförlitlig avläsning på alla bärare även om förhållandena är idealiska. På en liten grupp användare kan det till och med vara omöjligt att läsa av pulsen på grund av olika faktorer. Det finns en del du kan göra för att hjälpa Apple Watch att läsa av din puls så konsekvent och korrekt som möjligt. Läs om vad mer som påverkar mätningen.