Så här ställer du in ett lösenord för fast mjukvara på Mac

Ett lösenord för den fasta mjukvaran förhindrar start från annan intern eller extern lagringsenhet än den valda startskivan.

Skydda datan på din Mac genom att ställa in ett lösenord till användarkontot (inloggningslösenord) vilket förhindrar obehöriga användare från att logga in på ditt användarkonto. Du kan även kryptera startdisken med FileVault så att bara användare som kan logga in på din Mac-dator kan läsa data på den skivan.

Du kan ställa in ett lösenord för den fasta mjukvaran för ännu mer säkerhet. Ett lösenord för fast mjukvara förhindrar användare som inte har tillgång till lösenordet från att starta från en annan skiva än den valda startskivan. Det förhindrar användning av vissa starttangentkombinationer.

Följande steg gäller för OS X Mountain Lion eller senare.

Så här aktiverar du in ett lösenord för fast mjukvara

1. Starta från Återställning för macOS: Håll ned Kommando (⌘)-R omedelbart efter att du startat din Mac och släpp tangenterna när Apple-logotypen eller en snurrande glob visas.
  2. När verktygsfönstret visas klickar du på Verktyg i menyraden. Välj sedan Firmware-lösenordshanterare eller Startsäkerhetsverktyg. Det här verktyget är endast tillgängligt för Mac-modeller som har stöd för användning av ett lösenord för fast mjukvara.
  3. Klicka på Slå på lösenord för fast mjukvara.
  4. Ange ett lösenord för fast mjukvara i fälten och klicka sedan på Ställ in lösenord. Kom ihåg det här lösenordet.
  5. Stäng verktyget och välj sedan > Starta om från Apple-menyn ().

Mac-datorn frågar bara efter lösenordet för den fasta mjukvaran när den försöker starta från en lagringsenhet som inte är den som är vald i inställningarna för startskivan eller när den försöker starta från Återställning i macOS. Ange lösenordet för fast mjukvara när du ser låssymbolen och lösenordsfältet:

Så här inaktiverar du in ett lösenord för fast mjukvara

1. Starta från Återställning för macOS: Håll ned Kommando (⌘)-R omedelbart efter att du startat din Mac och släpp tangenterna när låssymbolen  och lösenordsfältet visas.
  2. Ange lösenordet till den fasta mjukvaran.
  3. När verktygsfönstret visas klickar du på Verktyg i menyraden. Välj sedan Firmware-lösenordshanterare eller Startsäkerhetsverktyg.
  4. Klicka på Stäng av lösenord för fast mjukvara.
  5. Ange lösenordet till den fasta mjukvaran igen när du blir ombedd.
  6. Stäng verktyget och välj sedan > Starta om från Apple-menyn ().

Så här ställer du in engångsanvändning av ett lösenord för fast mjukvara

Du kan även använda funktionen Förlorat läge i Hitta min Mac för att fjärrlåsa din Mac-dator med ett engångslösenkod för fast mjukvara. Din Mac-dator får en låsinstruktion från iCloud, startar om och frågar efter den PIN-kod du skapade för systemlåset. När du anger den lösenkoden startar Mac-datorn från den valda startdisken och inaktiverar lösenkoden.

Förlorat läge fungerar även när du använder ett lösenord för fast mjukvara. Till skillnad mot lösenkoden som ställs in av Förlorat läge kvarstår ett lösenord för fast mjukvara tills du stänger av det med Firmware-lösenordshanterare eller Startsäkerhetsverktyg.

Om du har glömt lösenordet till den fasta mjukvaran

Om du har glömt bort lösenordet eller lösenkoden till den fasta mjukvaran bokar du ett personligt servicebesök i en Apple Store-butik eller hos en auktoriserad Apple-servicepartner. Ta med dig din Mac till mötet och ta med originalkvittot eller fakturan som inköpsbevis.