Mac OS X: Om filsystemjournaler

Journalföring är en funktion som bidrar till att skydda filsystemet mot strömavbrott eller fel i hårdvarukomponenter, vilket minskar behovet av katalogreparationer. I det här dokumentet förklaras några av fördelarna med att använda funktionen och hur den fungerar.

Journalföring för filsystemet Mac OS Extended (HFS Plus) ökar datorns tillgänglighet och förmåga till återhämtning vid fel, vilket är särskilt användbart för servrar. Journalföring skyddar filsystemets integritet på Xserve och andra datorer som använder Mac OS X Server vid oväntade avstängningar eller strömavbrott. Funktionen bidrar också till att maximera drifttiden för servrar och anslutna lagringsenheter genom att påskynda reparationer av de berörda volymerna när systemet startar om.

När du aktiverar journalföring på en skiva sparas kontinuerliga uppgifter om ändringar av filer på skivan i journalen. Om datorn slutar fungera på grund av ett strömavbrott eller något annat problem används journalen för att återställa disken till ett fungerande tillstånd när servern startar om.

Även om du kan förlora användardata som varit buffrade vid tidpunkten för felet återställs filsystemet till ett enhetligt tillstånd. Dessutom går det mycket snabbare att starta om datorn. Kom alltid ihåg att säkerhetskopiera dina data så ofta som behövs.

Varför behövs journalföring?

Ett strömavbrott eller systemfel avbryter läs- och skrivprocesser, vilket kan orsaka avvikelser mellan filsystemkatalogen och lagrade filers faktiska plats och struktur. I ett filsystem som inte journalförs befinner sig enheterna i ett okänt tillstånd efter ett fel, vilket innebär att det inte finns några uppgifter om deras aktivitet precis före avstängningen. Innan servern kan starta om och tjänster återupptas måste servern utföra en konsekvenskontroll som kräver att hela filsystemet gås igenom, block för block. Den här processen kan ta flera timmar på en volym på flera terabyte, vilket resulterar i ett alltför långt serveravbrott.

Journalföring snabbar upp återställningstiden efter oväntade avstängningar, vilket avsevärt förbättrar servrars och lagringssystems tillgänglighet. När journalföring är aktiverat på en lagringsvolym spårar servern automatiskt filsystemåtgärder och upprätthåller ett kontinuerligt register över dessa transaktioner i en separat fil, en så kallad journal. Journalen kan användas i operativsystemet för att återställa filsystemet till ett känt, enhetligt tillstånd efter ett fel. Det eliminerar behovet att utföra en konsekvenskontroll av hela filsystemet under start. När servern startas om spelar Mac OS X istället helt enkelt upp de senaste transaktionerna i journalen, så att systemet uppdateras och åtgärder som avbröts under felet återupptas. Med ett filsystem som journalförs tar det bara några sekunder att starta om servern, oavsett antalet filer eller volymens storlek.

Bakåtkompatibelt

Det journalförda filsystemet ingår i en uppsättning inkrementella förbättringar av filsystemet för Mac OS Extended och är bakåtkompatibelt med filsystemet för Mac OS Extended. Användare kan läsa, skriva och komma åt journalförda Mac OS Extended-volymer på datorer som inte har en journalföringsfunktion.

De flesta skivverktyg som är utformade för att fungera med Mac OS Extended-filsystemet kan också användas när journalföring är aktiverat. Du bör kontakta leverantören av ditt skivverktyg för att kontrollera kompatibiliteten innan du använder tidigare skivverktyg med ett journalfört filsystem.

Praktisk användning och mer information

Du kan se vissa ofarliga felmeddelanden när journalföring är aktiverat. Mer information om dessa finns i Mac OS X: fsck rapporterar oskadliga felmeddelanden när journalföring är aktiverat".

Så här aktiverar och avaktiverar du journalföring med Skivverktyg:

1. Öppna Skivverktyg (finns i Program/Verktygsprogram).

2. Välj volymen som du vill aktivera eller avaktivera journalföring för.

3. Aktivera genom att klicka på knappen Aktivera journalföring eller välj Aktivera journalföring i Arkiv-menyn.

• Om du vill avaktivera journalföring väljer du Avaktivera journalföring i Arkiv-menyn.

Obs! I Mac OS X 10.4 och senare trycker du på Alternativ för att göra Avaktivera journalföring synligt i Arkiv-menyn.

Läs mer

Journalföring lanserades först i Mac OS X Server 10.2.2 och sedan för ett OS som inte är till för servrar i Mac OS X 10.3 Panther.