Vad är letterboxing, pillarboxing och windowboxing?

När en bilds proportioner inte exakt motsvarar proportionerna för den skärm som bilden visas på kan det hända att du ser svarta fält på skärmen. Beroende på var de svarta fälten är placerade kallas detta letterboxing (svarta kanter upptill och nedtill), pillarboxing (svarta kanter på sidan) och windowboxing (svarta kanter på alla sidor). Dessa begrepp beskrivs nedan.

Letterboxing

Svarta kanter upptill och nedtill på skärmen.

En letterboxbild visas vanligen när bredbildsinnehåll visas på en bildskärm i vanligt format. Du ser detta till exempel när du tittar på en DVD-film i bredbildsformat där bildens mått är bredare än vad som ryms på TV-apparatens skärm.

Det händer kanske också om du importerar bredbildsbilder till ett vanligt (4:3) iMovie-projekt eller när du visar foton i iPhoto i liggande riktning.

Pillarboxing

Svarta kanter på sidan av skärmen.

Det här formatet ses ofta när innehåll i standardformat visas på en bredbildsskärm. Du kan till exempel se detta när du tittar på en äldre TV-serie på en bredbilds-TV eller en Cinema Display-skärm.

Du ser det kanske också om du importerar DV-material i standardformat (4:3) till ett iMovie-projekt med bredbildsformat (16:9) eller när du visar foton i iPhoto i stående riktning.

Windowboxing

Svarta kanter på alla sidor av bilden.

Det här ses vanligen när bredbildsinnehåll anpassats manuellt för skärmar i standardformat (4:3) men sedan visas på en bredbildsskärm. Du kan till exempel se det när du tittar på en trailer för en kommande film eller en äldre musikvideo på en bredbilds-TV eller Cinema Display-skärm.

Du kan också se det om du importerar material som formaterats manuellt i letterboxformat till ett iMovie-projekt. Du kan avgöra om en letterboxeffekt redan är tillämpad på materialet genom att spela upp det i QuickTime Player.