Använda hjälpmedelsfunktioner på iPhone, iPad och iPod touch

Med iOS kan du snabbt slå på eller av många hjälpmedelsfunktioner med hemknappen, sidoknappen eller Kontrollcenter.

Använd hemknappen

• Ställ in en Hjälpmedelsgenväg genom att gå till Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel >Hjälpmedelsgenväg. Välj sedan de funktioner som du använder mest.
  • Använd en Hjälpmedelsgenväg genom att trippelklicka på hemknappen.
  • Minska klickhastigheten på hemknappen för dubbelklick eller trippelklick genom att gå till Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel > Hemknapp.

Använd sidoknappen

Om du har en iPhone X, har du en sidoknapp istället för en hemknapp. Gör så här:

• Ställ in en Hjälpmedelsgenväg genom att gå till Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel >Hjälpmedelsgenväg. Välj sedan de funktioner som du använder mest.
  • Använd en Hjälpmedelsgenväg genom att trippelklicka på sidoknappen.
  • Minska klickhastigheten på sidoknappen för dubbelklick eller trippelklick genom att gå till Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel > Hemknapp.

Använda Kontrollcenter

• Anpassa Kontrollcenter genom att gå till Inställningar > Kontrollcenter > Anpassa reglage och tryck sedan på hjälpmedelsfunktioner som Förstorare, Hörapparater, Pekhjälpmedel och Guidad åtkomst.
  • Aktivera en hjälpmedelsfunktion från Kontrollcenter genom att öppna Kontrollcenter och klicka på hjälpmedelsfunktionen.

Du kan även använda iTunes för att hantera hjälpmedelsfunktionerna på din enhet. Gör så här:

1. Anslut iPhone, iPad eller iPod touch till vilken dator som helst som har iTunes installerat.
  2. Välj enheten i iTunes.
  3. Från panelen Sammanfattning i avsnittet Alternativ längst ner, klickar du på Konfigurera hjälpmedel.
  4. Välj funktionen som du vill använda och klicka på OK.

Läs mer om hjälpmedelsfunktioner och hur de används i avsnittet om hjälpmedel i användarhandboken för din iOS-enhet.