Konvertera en låt till ett annat filformat med iTunes

Lär dig hur du konverterar en låt till ett annat filformat och behåller en kopia av originalet.

Du kan använda iTunes för att konvertera låtfiler mellan komprimerade och okomprimerade format. Du kanske vill importera några okomprimerade filer till iTunes som komprimerade filer för att spara diskutrymme. Exempel på komprimerade format är MP3 och Apple Lossless Encoder. Exempel på okomprimerade format är AIFF och WAV.

Ljudkvaliteten ska inte försämras när du:

• går från ett komprimerat till ett okomprimerat format.
  • konverterar mellan okomprimerade format.

Ljudkvaliteten kan försämras när du:

• konverterar mellan komprimerade format.
  • går från ett okomprimerat till ett komprimerat format.

Lär dig mer om ljudkomprimering.

Om du vill ha din musik i ett annat format får du det bästa resultatet om du importerar på nytt från originalkällan och använder det nya kodningsformatet.

Du kan konvertera formatet på låtar i ditt iTunes-bibliotek, i en mapp eller på en disk.

Konvertera låtar som redan finns i ditt iTunes-bibliotek

1. Öppna iTunes-inställningarna.
    Windows: Välj Redigera > Inställningar.
    Mac: Välj iTunes > Inställningar.
  2. Klicka på knappen Allmänt och sedan på knappen Importinställningar längst ned i fönstret.
  3. I popupmenyn Importera med väljer du det kodningsformat du vill konvertera låten till. Klicka på OK för att spara inställningarna.
  4. Välj en eller flera låtar i ditt bibliotek som du vill konvertera.
  5. Välj Arkiv, > Skapa ny version och därefter Skapa [format] version. Det format som visas är det du valde i steg 3. Om du som exempel väljer Apple Lossless Encoder väljer du Skapa Apple Lossless-version.

Nya låtfiler visas i ditt bibliotek bredvid originalfilerna.

Konvertera låtar från filer i en mapp eller på en disk

Om du vill importera låtar till iTunes kan du importera och konvertera dem samtidigt. Då skapas en konverterad kopia av filen i ditt iTunes-bibliotek utifrån dina iTunes-inställningar.

Om du vill konvertera alla låtar i en mapp eller på en disk:

1. Öppna iTunes-inställningarna.
    Windows: Välj Redigera > Inställningar.
    Mac: Välj iTunes > Inställningar.
  2. Klicka på knappen Allmänt och sedan på knappen Importinställningar längst ned i fönstret.
  3. I popupmenyn Importera med väljer du det kodningsformat du vill konvertera låtarna till. Klicka på OK för att spara inställningarna.
  4. Håll ned alternativtangenten (Mac) eller skifttangenten (Windows) och välj Arkiv > Skapa ny version > Konvertera till [import preference]. Om du som exempel väljer Apple Lossless Encoder väljer du Konvertera till Apple Lossless-version.
  5. Välj den mapp eller disk som innehåller låtarna som du vill importera och konvertera. iTunes konverterar samtliga låtar i mappen eller på disken.
    Äldre köpta låtar är kodade med ett skyddat AAC-format som hindrar dem från att konverteras. Läs om hur du uppgraderar dessa och sedan konverterar till ett annat format.

Låtarna i originalformat och konverterade låtar visas i ditt bibliotek.

Läs mer

När du konverterar en fil med iTunes ligger originalfilen kvar på samma plats och är oförändrad. iTunes skapar den konverterade filen från en kopia av originalet. Det kan vara bra att känna till komprimeringsproblem som ljudkvalitet och filstorlek. Det är också viktigt att ta hänsyn till upphovsrättigheter.

Om komprimering

När du konverterar en låt till ett speciellt komprimerat format kan vissa data förloras. Dessa komprimerade format ger en mycket mindre filstorlek så du kan lagra fler låtar. Kanske blir ljudkvaliteten inte lika bra som originalet i okomprimerat format.

Du kanske inte hör skillnaden mellan en komprimerad och en okomprimerad låt. Det kan bero på låten, högtalarna, hörlurarna eller din musikenhet.

Om du komprimerar en låt och den förlorar sina data kan du inte packa upp den för att hämta datan. Om du konverterar en låt från ett komprimerat till ett okomprimerat format så förbättras inte kvaliteten. Filen tar bara upp ett större diskutrymme. Ett exempel är när du konverterar en låt i MP3-format (ett komprimerat format) till AIFF (ett okomprimerat format). Låtarna tar upp mer utrymme på din hårddisk men låter likadant som den komprimerade filen. Du bör importera låtarna i dessa format för att dra nytta av okomprimerade format.

Om upphovsrätt

Du kan använda iTunes-program för att reproducera material. Den licensieras till dig endast för reproduktion av:

• icke upphovsrättsskyddat material
  • material som du äger upphovsrätten till
  • material som du har behörighet eller laglig rätt att reproducera.

Om du är osäker på vilka rättigheter du har att kopiera visst material bör du kontakta en juridisk rådgivare. Mer information finns påvillkor för iTunes Store.

Senast ändrad: