iTunes: Konvertera en låt till ett annat filformat

Du kan konvertera en låt till ett annat filformat och behålla en kopia av originalet. Du kan till exempel spara en kopia av en okomprimerad låtfil, som AIFF eller WAV, till ett komprimerat format som MP3, AAC eller Apple Lossless-kodare.

Spara en kopia av en låt i ett nytt filformat

När du konverterar från ett komprimerat filformat till ett okomprimerat (till exempel från MP3 till AIFF) bör du inte märka någon försämring av ljudkvaliteten. När du konverterar mellan komprimerade format (till exempel MP3 och AAC) kan du dock märka att ljudkvaliteten försämras. Om du vill koda musiken i ett annat filformat, bör du för bästa resultat importera musiken igen från originalkällan med det nya kodningsformatet.

Så här konverterar du en låt till ett annat filformat

1. Öppna iTunes-inställningarna.
    Windows: Välj Redigera > Inställningar.
    Mac: Välj iTunes > Inställningar.
  2. Klicka på knappen Allmänt och sedan på knappen Importinställningar längst ned i fönstret.
  3. I popupmenyn Importera med väljer du det kodningsformat du vill konvertera låten till och klickar sedan på OK för att spara inställningarna.
  4. Markera en eller flera låtar i biblioteket och välj sedan något av följande från menyn Arkiv > Skapa ny version  (menyvalet ändras för att visa det du valde i importinställningarna):
    • Skapa MP3-version
    • Skapa AAC-version
    • Skapa AIFF-version
    • Skapa WAV-version
    • Skapa Apple Lossless-version

Om du inte har importerat några låtar till iTunes än, kan du importera och konvertera dem samtidigt. Då skapas en konverterad kopia av filen i ditt iTunes-bibliotek utifrån dina iTunes-inställningar. Om du vill konvertera alla låtar i en mapp eller på en enhet, håller du ner alternativtangenten (Mac) eller skifttangenten (Windows) och väljer  Arkiv > Skapa ny version > Konvertera [importinställning]. Importinställningen matchar det du valde i steg 3. iTunes ber dig välja den mapp eller enhet du vill importera och konvertera. Alla låtar i mappen eller på enheten konverteras. Obs! Äldre köpta låtar är kodade med ett skyddat AAC-format som hindrar dem från att konverteras. Om du behöver konvertera dem till ett annat format kan du uppgradera dem genom att följa anvisningarna i den här artikeln.

Låten i originalformat och den konverterade låten visas i biblioteket.

Läs mer

Om komprimering

När du konverterar en låt kan vissa data gå förlorade på grund av hur vissa format komprimerar data. Därför kallas sådana format ibland ”förlustgivande” eller ”destruktiva” format. Fördelarna med att använda ett förlustgivande format är att filerna blir mycket mindre, vilket innebär att du kan lagra fler låtar på samma diskutrymme. Nackdelen är att ljudkvaliteten kanske inte blir lika bra som det okomprimerade ursprungsformatet. Beroende på låten, högtalarna eller hörlurarna och vilken spelare du använder för att lyssna på låten, kanske du inte kan höra skillnaden mellan en låt som komprimerats i ett ”förlustgivande” format och en okomprimerad låt.

När låten har komprimerats (vilket innebär att vissa data har försvunnit) kan du inte återskapa data genom att avkomprimera den. Om du konverterar en låt från ett ”förlustgivande” format till ett okomprimerat format, förbättras inte låtens ljudkvalitet och filen tar bara upp mer diskutrymme. Om du till exempel konverterar en låt i MP3-format (ett komprimerat format) till AIFF (ett okomprimerat format), tar låten upp mycket mer utrymme på hårddisken men låter fortfarande likadant som den komprimerade filen. Om du vill kunna utnyttja okomprimerade format bör du bara importera låtar med de formaten.

En kommentar om upphovsrätt

iTunes-programvaran kan användas till att reproducera material. Den licensieras till dig endast för reproduktion av icke upphovsrättsskyddat material, material som du äger upphovsrätten till och material som du har behörighet eller laglig rätt att reproducera. Om du är osäker på vilka rättigheter du har att kopiera visst material bör du kontakta en juridisk rådgivare. Läs tjänstevillkoren för iTunes Store om du vill ha mer information.

Senast ändrad: