Mac-tips om du byter från Windows

Lär dig hur du utför några vanliga uppgifter på din nya mac.

Högerklicka

Klicka i högra hörnet på din Apple-mus eller klicka med två fingrar på din Apple-styrplatta. Du kan ändra detta i musinställningarna och styrplatteinställningarna

Rulla, svepa, klicka

Inställningar för rullriktning, svepgester och knapptilldelning finns också i inställningarna för mus och styrplatta.

Stänga och ändra storlek på fönster

Knappar för att stänga, minimera och maximera ett fönster finns uppe i fönstrets vänstra hörn.

Ändra volymen

Använd volymkontrollen   i menyraden eller volymtangenterna på ditt Apple-tangentbord.

Leta efter filer

Använd Spotlight för att snabbt hitta och öppna appar, dokument och andra filer.

Öppna appar

Du kan även använda Launchpad och Dock för att öppna dina appar (program).

Bläddra efter filer

Letar du efter Windows Utforskaren? Läs mer om Finder.

Slänga filer

Letar du efter Papperskorgen? Papperskorgen finns i Dock.

Byta namn på filer

Klicka på filen en gång för att välja den och tryck sedan på returtangenten och skriv ett nytt namn. Tryck på returtangenten när du är klar.

Förhandsgranska filer

Du kan förhandsgranska de flesta filer på din mac med Quick Look. Klicka på filen en gång för att välja den och tryck sedan på mellanslagstangenten.

Säkerhetskopiera filer

Time Machine behåller en kopia av alla filer och kommer ihåg hur systemet såg ut på en specifik dag.

Ändra mac-inställningar

Letar du efter Kontrollpanelen? Använd Systeminställningar istället.

Kommandotangenten (⌘) används för många tangentkombinationer på mac. Läs mer om tangenter och kortkommandon.

Klipp ut

Kommando-X

Kopiera

Kommando-C

Klistra in

Kommando-V

Ångra

Kommando-Z

Skriv ut

Kommando-P

Stäng fönster

Kommando-W

Växla mellan appar

Kommando-Tabb

Avsluta app

Kommando-Q

Borttagning framåt

Fn-backsteg eller  borttagning framåt-symbolen

Leta efter filer

Kommando-mellanslag

Tvinga appen att avsluta

Alternativ-kommando-esc

Ta en skärmdump

Skift-kommando-3

Läs mer

• Vill du ha mer information om hur du lär känna din mac använder du Hjälp-menyn i menyraden i Finder.
  • Vad kallas det på en mac? innehåller ytterligare Windows- och mac-termer.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.

Publiceringsdatum: Fri Feb 23 16:50:50 GMT 2018