Mac-tips om du byter från Windows

Läs om hur du utför några vanliga uppgifter på din nya Mac.

Högerklicka

Klicka i högra hörnet på din Apple-mus eller klicka med två fingrar på din Apple-styrplatta. Du kan ändra detta i inställningarna för mus och styrplatta

Rulla, svepa, klicka

Inställningar för rullriktning, svepgester och knapptilldelning finns också i inställningarna för mus och styrplatta.

Stänga och ändra storlek på fönster

Knapparna för att stänga och ändra storlek på fönster är längst upp till vänster i fönstret.

Justera volymen

Använd volymreglagen i menyfältet eller volymknapparna på ditt Apple-tangentbord.

Ändra Mac-inställningar

Letar du efter Kontrollpanelen? Använd istället Systeminställningar.

Öppna appar

Du kan även använda Launchpad och Dock för att öppna dina appar (program).

Leta efter filer

Använd Spotlight för att snabbt hitta och öppna appar, dokument och andra filer.

Bläddra efter filer

Letar du efter Utforskaren i Windows? Läs mer om Finder.

Slänga filer

Letar du efter Papperskorgen? Papperskorgen finns i Dock.

Byta namn på filer

Klicka på filen en gång för att välja den och tryck sedan på returtangenten och skriv ett nytt namn. Tryck på returtangenten när du är klar.

Förhandsvisa filer

Du kan förhandsvisa de flesta filer på din Mac med Överblick. Klicka på filen en gång för att välja den och tryck sedan på mellanslagstangenten.

Säkerhetskopiera filer

Time Machine behåller en kopia av alla filer och kommer ihåg hur systemet såg ut på en specifik dag.

Kortkommandon

Många kortkommandon för Mac använder kommandotangenten (⌘). Läs mer om tangenter och kortkommandon

Apple Magic Keyboard med numerisk del

Klipp ut

Kommando-X

Kopiera

Kommando-C

Klistra in

Kommando-V

Ångra

Kommando-Z

Skriv ut

Kommando-P

Stäng fönster

Kommando-W

Växla mellan appar

Kommando-Tabb

Avsluta app

Kommando-Q

Radera framåt

Fn-Backsteg eller

Leta efter filer

Kommando-mellanslag

Tvinga appen att avsluta

Alternativ-kommando-esc

Ta en skärmdump

Läs mer

• Vill du ha mer information om hur du lär känna din Mac använder du Hjälp-menyn i menyraden i Finder.
  • Vad heter det på min Mac? innehåller ytterligare Windows- och Mac-termer.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.