Rengöra Apple-produkter

Få rekommendationer och riktlinjer för rengöring av Apple-datorer, iPad, iPhone, iPod, bildskärmar och kringutrustning.

Apple-produkter tillverkas av olika material och varje produkt kan ha specifika rengöringskrav som varierar beroende på vilken del som ska rengöras. Här är några tips som gäller för alla produkter:

• Använd endast en mjuk, luddfri trasa. Undvik sträva trasor, handdukar, pappershanddukar och liknande föremål som kan orsaka skada.
  • Koppla från alla externa strömkällor, enheter och kablar.
  • Håll all slags vätska borta från produkten.
  • Låt inte fukt komma in i någon öppning.
  • Använd inte aerosolsprayer, lösningsmedel eller slipmedel.
  • Spraya inte rengöringsmedel direkt på enheten.

Om vätska tränger in i Apple-produkten behöver du hjälp från en auktoriserad Apple-servicepartner eller Apple Store-butik snarast möjligt. Fuktskador täcks inte av Apples produktgaranti eller AppleCare Protection Plan. Boka ett möte i Genius Bar (finns endast i vissa länder och regioner) om du planerar att besöka en Apple Store-butik.

Välj Apple-produkt för mer detaljerad information:

Bärbara datorer

Lär dig att rengöra bärbara Mac-datorer.

MacBook, MacBook Pro och MacBook Air

När du rengör utsidan på din MacBook, MacBook Pro eller MacBook Air ska du först stänga av datorn och koppla från strömadaptern. Rengör sedan datorns utsida med en fuktad, mjuk och luddfri trasa. Se till att inte fukt tränger in i öppningarna. Spraya inte vätska direkt på datorn. Använd inte aerosolsprayer, lösningsmedel, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid som kan skada finishen.

När du rengör skärmen på din MacBook, MacBook Pro och MacBook Air ska du först stänga av datorn och koppla från strömadaptern. Fukta en mjuk, luddfri trasa med enbart vatten och använd den sedan för att rengöra datorns skärm.

MacBook Pro-modeller från 2016 med Touch Bar och Touch ID: Rengör Touch Bar och Touch ID (strömknappen) på dessa datorer på samma sätt som du skulle rengöra bildskärmen. Stäng av din Mac och koppla från strömadaptern. Fukta en mjuk, luddfri trasa med enbart vatten och använd den sedan för att rengöra Touch Bar och Touch ID.

MacBook (13 tum, sent 2009) och MacBook (13 tum, mitten av 2010): Bottenplattan på dessa datorer är i ett mjukt, halkfritt material. Använd en 3M Gray-mikrofiberduk eller en mjuk, ofärgad och luddfri duk när du rengör bottenplattan.

Tillbaka till början.

Stationära datorer

Lär dig att rengöra din stationära Mac-dator.

Mac Pro, Mac mini och iMac

Stäng först av Mac-datorn och koppla ur strömkabeln samt andra anslutna enheter. Rengör sedan datorns utsida med en fuktad, mjuk och luddfri trasa. Se till att inte fukt tränger in i öppningarna. Spraya inte vätska direkt på datorn. Använd inte aerosolsprayer, lösningsmedel, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid som kan skada finishen.

Rengör bildskärmen på din iMac genom att fukta trasan som medföljde iMac-datorn, eller någon annan ren, mjuk och luddfri trasa, med enbart vatten och torka av bildskärmen.

Rengör inte iMac-skärmen med rengöringsmedel som innehåller aceton. Använd ett rengöringsmedel som är avsett att användas till en skärm eller bildskärm. Spruta aldrig rengöringsmedel direkt på bildskärmen. Det kan läcka in i bildskärmen och orsaka skador.

Tillbaka till början.

Bildskärmar

Koppla först från bildskärmen från strömkälla, dator och andra anslutna externa enheter. Använd sedan trasan som följde med bildskärmen eller någon annan mjuk, torr trasa och torka bort damm från skärmen.

Om bildskärmen eller dess hölje behöver rengöras ytterligare kan du använda en mjuk, lätt fuktad, luddfri trasa. Se till att fukt inte tränger in i några öppningar. Använd inte fönsterputsmedel, hushållsrengöringsmedel, aerosolsprayer, lösningsmedel, ammoniak, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid när du rengör bildskärmen.

Rengör inte bildskärmen med rengöringsmedel som innehåller aceton. Använd ett rengöringsmedel som är avsett att användas till en skärm eller bildskärm. Spruta aldrig rengöringsmedel direkt på bildskärmen. Det kan läcka in i bildskärmen och orsaka skador.

Tillbaka till början.

Kringutrustning

Apples trådlösa tangentbord eller USB-tangentbord, möss och styrplattor

Först stänger du av enheten. Om enheten använder borttagbara batterier tar du bort batterierna. (Om musen har kabel kopplar du bara bort den från datorn.)

Sedan rengör du utsidan av enheten med en luddfri trasa som du fuktat lätt med vatten. Låt inte fukt tränga in i öppningar och använd inte aerosolsprayer, lösningsmedel, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid.

Om spårningen med din Magic Mouse eller Magic Mouse 2 inte fungerar korrekt kan det finnas hår eller annat skräp på sensorlinsen. Vänd på musen och inspektera sensorfönstret med hjälp av en lampa. Om det är smutsigt använder du tryckluft för att försiktigt rengöra sensorfönstret.

Tillbaka till början.

iPhone-fodral

iPhone-fodral – silikon

När du ska rengöra iPhone-fodralet av silikon tar du ut iPhone-enheten ur fodralet. Torka av iPhone-fodralets ut- och insida med en ren, mjuk och luddfri trasa lätt fuktad med vatten. Använd inte fönsterputsmedel, hushållsrengöringsmedel, aerosolsprayer, lösningsmedel, ammoniak, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid när du rengör ditt iPhone-fodral.

iPhone-fodral – läder

Läderfodralet till iPhone är gjort av naturligt läder. Utseendet förändras vid användning. Det kan bli patinerat och även ändra färg på grund av fett från din hud samt direkt solljus. Det förstärker det naturliga utseendet.

Om du rengör lädret kan färgen påverkas. Om du väljer att rengöra fodralet ska du först ta ur iPhone-enheten. Använd en ren trasa med varmt vatten och mild handtvål och rengör iPhone-fodralet försiktigt. Du kan också använda ett milt rengöringsmedel på en torr, ren trasa. Rengörings- och impregneringsmedel för läder kan förändra lädrets färg.

Skydda iPhone-fodralet från långvarigt starkt solljus, värme och fukt. Exponering för vatten, olja, kosmetika och färgade material (som jeanstyg) kan fläcka färgat läder.

iPhone-fodral – genomskinligt

När du ska rengöra det genomskinliga iPhone-fodralet tar du ut iPhone-enheten ur fodralet. Använd en mjuk och luddfri trasa för att torka utsidan och insidan av fodralet. Använd inte fönsterputsmedel, hushållsrengöringsmedel, aerosolsprayer, lösningsmedel, ammoniak, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid när du rengör fodralet.

iPhone Smart Battery Case

När du ska rengöra Smart Battery Case tar du ut iPhone-enheten ur fodralet. Använd en mjuk, luddfri trasa för att torka utsidan av fodralet. Använd inte fönsterputsmedel, hushållsrengöringsmedel, aerosolsprayer, lösningsmedel, ammoniak, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid när du rengör fodralet.

Använd en mjuk, torr, luddfri trasa utan några vätskor eller rengöringsprodukter när du rengör den interna Lightning-kontakten.

Lär dig hur du rengör din iPhone.

Tillbaka till början.

iPad-tillbehör

Apple Pencil

Använd en mjuk, lätt fuktad och luddfri trasa för att rengöra din Apple Pencil. Torka din Apple Pencil med den lätt fuktade trasan från spetsen av pennan, men inte själva spetsen, mot den andra änden av din Apple Pencil. Se till att inte fukt tränger in i skarven mellan spetsen och resten av din Apple Pencil.

iPad Smart Keyboard, Smart Keyboard Folio, Smart Cover och Smart Case – polyuretan

Rengör ditt Smart Keyboard, Smart Keyboard Folio, Smart Cover eller Smart Case i polyuretan genom att först ta bort det från din iPad. Använd en mjuk, lätt fuktad och luddfri trasa. Torka av framsidan och insidan med en mjuk, luddfri trasa.

Använd inte fönsterputsmedel, hushållsrengöringsmedel, aerosolsprayer, lösningsmedel, ammoniak, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid när du rengör den här produkten.

Smart Cover och Smart Case till iPad – läder

Läderfodralet till iPad är gjort av naturligt läder. Utseendet förändras vid användning. Det kan bli patinerat och även ändra färg på grund av fett från din hud samt direkt solljus. Det förstärker det naturliga utseendet.

Om du rengör lädret kan färgen påverkas. Om du väljer att rengöra lädret ska du först ta bort din iPad från fodralet. Använd en ren trasa med varmt vatten och mild handtvål för att försiktigt rengöra lädret. Torka bort smuts på utsidan och insidan med en mjuk, luddfri trasa. Du kan också använda ett milt rengöringsmedel på en torr, ren trasa. Milda rengöringsmedel och läderrengörare kan göra det enklare att få bort fläckar men de kan också förändra lädrets färg.

Skydda iPad-fodralet från långvarigt starkt solljus, värme och fukt. Exponering för vatten, olja, kosmetika och färgade material (som jeanstyg) kan fläcka färgat läder.

Silikonfodral för iPad

När du ska rengöra silikonfodralet för iPad tar du ut iPad-enheten ur fodralet. Använd en mjuk, luddfri och lätt fuktad trasa för att torka utsidan och insidan av fodralet. Använd inte fönsterputsmedel, hushållsrengöringsmedel, aerosolsprayer, lösningsmedel, ammoniak, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid när du rengör iPad-fodralet.

Tillbaka till början.

iPad

Hantera iPad-enheten försiktigt så att du inte skadar dess yttre. Om du är oroad för repor eller slitage kan du använda något av de många skyddshöljen som finns att köpa separat. När du ska rengöra din iPad kopplar du först från alla kablar och stänger sedan av enheten (tryck och håll ned vilo-/väckningsknappen och skjut sedan reglaget som visas på skärmen). Använd en mjuk, lätt fuktad och luddfri trasa. Se till att fukt inte tränger in i några öppningar. Använd inte fönsterputsmedel, hushållsrengöringsmedel, tryckluft, aerosolsprayer, lösningsmedel, ammoniak, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid när du rengör din iPad. Skärmen på en iPad har en fettavvisande ytbehandling så du behöver bara torka av den med en mjuk, luddfri trasa för att fettfläckar som kommit från händer och fingrar ska gå bort. Beläggningens fettavvisande förmåga avtar med tiden även vid normal användning men om skärmen torkas av med slipande material minskar den skyddande effekten ytterligare och skärmen kan repas.

Tillbaka till början.

iPod

iPod touch

När du ska rengöra din iPod touch kopplar du först från alla kablar och stänger sedan av enheten (tryck och håll ned vilo-/väckningsknappen och skjut sedan reglaget som visas på skärmen). Använd sedan en mjuk, lätt fuktad och luddfri trasa. Se till att fukt inte tränger in i några öppningar. Använd inte fönsterputsmedel, hushållsrengöringsmedel, tryckluft, aerosolsprayer, lösningsmedel, ammoniak, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid när du rengör din iPod touch.

iPod classic

När du ska rengöra din iPod classic kopplar du först från alla kablar och stänger sedan av enheten genom att föra låsknappen till låst. Använd sedan en mjuk, lätt fuktad och luddfri trasa. Se till att fukt inte tränger in i några öppningar. Använd inte fönsterputsmedel, hushållsrengöringsmedel, tryckluft, aerosolsprayer, lösningsmedel, ammoniak, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid när du rengör din iPod classic.

iPod nano

När du ska rengöra din iPod nano kopplar du först från alla kablar och stänger sedan av enheten genom att föra låsknappen till låst. Använd sedan en mjuk, lätt fuktad och luddfri trasa. Se till att fukt inte tränger in i några öppningar. Använd inte fönsterputsmedel, hushållsrengöringsmedel, tryckluft, aerosolsprayer, lösningsmedel, ammoniak, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid när du rengör din iPod nano.

På iPod nano (6:e generationen) som inte har någon låsknapp stänger du av enheten före rengöring genom att trycka på vilo-/väckningsknappen.

iPod shuffle

När du ska rengöra din iPod shuffle kopplar du först från alla kablar, stänger av enheten (för reglaget till av) och torkar av med en mjuk, lätt fuktad och luddfri trasa. Se till att fukt inte tränger in i några öppningar. Använd inte fönsterputsmedel, hushållsrengöringsmedel, tryckluft, aerosolsprayer, lösningsmedel, ammoniak, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid när du rengör din iPod shuffle.

iPod mini

När du ska rengöra din iPod mini kopplar du först från alla kablar och stänger sedan av enheten genom att föra låsknappen till låst. Använd sedan en mjuk, lätt fuktad och luddfri trasa. Se till att fukt inte tränger in i några öppningar. Använd inte fönsterputsmedel, hushållsrengöringsmedel, tryckluft, aerosolsprayer, lösningsmedel, ammoniak, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid när du rengör din iPod mini.

Tillbaka till början.

Läs mer

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.