Aktivera rotanvändaren på din Mac eller ändra ditt rotlösenord

Mac-administratörer kan använda rotanvändarkontot för att utföra uppgifter som kräver åtkomst till fler områden inom systemet.

Det användarkonto som kallas ”root” är en ”superuser” som har läs- och skrivbehörighet till fler områden inom systemet, inklusive filer på andra macOS-användares konton. Rotanvändaren är avaktiverad som standard. Om du kan logga in på din Mac med ett administratörskonto kan du aktivera rotanvändaren och sedan logga in som rotanvändaren för att utföra uppgiften.

Rotanvändarkontot är inte tänkt för regelbundet bruk. Dess behörigheter gör det möjligt att ändra i filer som Mac-datorn behöver. För att ångra sådana ändringar kan det bli nödvändigt att installera om systemet. Du ska avaktivera rotanvändaren efter att ha slutfört din åtgärd.

Det är säkrare att använda kommandot sudo i Terminalen än att aktivera rotanvändaren. Om du vill veta mer om sudo öppnar du Terminalen och anger man sudo.

Aktivera eller avaktivera rotanvändaren

1. Välj Apple-menyn () > Systeminställningar och klicka sedan på Användare och grupper (eller Konton).
  2. Klicka på låssymbolen och ange namn och lösenord för administratören.
  3. Klicka på Inloggning.
  4. Klicka på Anslut (eller Redigera).
  5. Klicka på Öppna Katalogverktyg.
  6. Klicka på låssymbolen i fönstret Katalogverktyg och ange administratörsnamn och lösenord.
  7. Från menyraden i Katalogverktyg:
    • Välj Redigera > Aktivera rotanvändare och ange sedan det lösenord som du vill använda för rotanvändaren.
    • Välj annars Redigera > Avaktivera rotanvändare.

Logga in som rotanvändare

När rotanvändare är aktiverad har du bara rotanvändarens behörighet om du är inloggad som rotanvändare.

1. Välj Apple-menyn > Logga ut om du vill logga ut från ditt aktuella användarkonto.
  2. I inloggningsfönstret loggar du sedan in med användarnamnet ”root” och det lösenord du skapat för rotanvändaren.
    Om inloggningsfönstret är en lista med användare klickar du på Annan och loggar sedan in.

Kom ihåg att avaktivera rotanvändaren när du slutfört din uppgift.

Ändra rotlösenordet

1. Välj Apple-menyn () > Systeminställningar och klicka sedan på Användare och grupper (eller Konton).
  2. Klicka på låssymbolen och ange namn och lösenord för administratören.
  3. Klicka på Inloggning.
  4. Klicka på Anslut (eller Redigera).
  5. Klicka på Öppna Katalogverktyg.
  6. Klicka på låssymbolen i fönstret Katalogverktyg och ange administratörsnamn och lösenord.
  7. Välj Redigera > Ändra rotlösenord… i menyfältet i Katalogverktyg.
  8. Ange ett rotlösenord när du uppmanas till det.
Publiceringsdatum: Wed Nov 29 18:15:21 GMT 2017