Lösa problem orsakade av ändrade objektbehörigheter i hemmappen

Om du ändrar läs- eller skrivbehörigheterna för objekt i hemmappen kan du behöva nollställa behörigheter för att undvika vissa problem.

Din hemmapp  innehåller många filer och mappar som apparna på din Mac-dator har behörighet att läsa och ändra. Om du använder Hämta info eller andra metoder för att ändra de här behörigheterna kan du få problem som:

• Ändringar som du gör i Systeminställningar sparas inte förrän du avslutar Systeminställningar.
  • Dockändringar sparas inte när du loggat ut från användarkontot.
  • Fönster som var öppna sista gången du loggade ut från eller avslutade en app (innan du ändrade behörigheter) öppnas igen när du loggat in eller öppnat appen.
  • Du tillfrågas om ett administratörsnamn och lösenord när du flyttar vissa objekt i hemmappen.
  • Du får upprepade meddelanden om att macOS behöver reparera biblioteket för att kunna köra program.
  • När du sparar ändringar av ett objekt visas ett meddelande om att filen är låst eller att du inte har behörighet att spara.
  • Förhandsvisning, TextEdit eller andra sandlådeprogram avslutas oväntat när de öppnas.
  • Du får en avisering om att startskivan inte har mer tillgängligt minne för programminnet.
  • Aktivitetskontroll visar att Safari eller SafariDAVClient förbrukar mycket systemresurser.
  • Din Mac är långsam.
  • iTunes meddelar att enheten inte kan synkroniseras.
  • Bilder och videor som du importerar till Bilder eller iPhoto kan inte visas i appen men visas i Finder. Eller biblioteket måste uppdateras eller väljas på nytt varje gång du öppnar Bilder eller iPhoto.

Nollställa behörigheter

Om felet uppstår efter att du ändrat objektens behörigheter i hemmappen följer du dessa steg för att nollställa behörigheterna.

1. Välj Gå > Hem från menyraden i Finder. Din hemmapp öppnas.
  2. Välj Arkiv > Visa info. Ett informationsfönster för din hemmapp öppnas.
  3. Om avsnittet Delning och behörigheter längst ner i fönstret inte är öppet klickar du på triangeln  i det avsnittet för att öppna det.
  4. Om låsknappen längst ner i fönstret visar ett låst lås lås klickar du på låset och anger ett administratörsnamn och lösenord.
  5. Klicka på åtgärdsmenyn längst ner i fönstret och välj sedan Använd för inkluderade objekt. Klicka på OK för att bekräfta åtgärden. En förloppsindikator visas överst i fönstret.
  6. När förloppsindikatorn visar att det är klart öppnar du Terminal-programmet i Verktygsprogram i mappen Program.
  7. Ange eller klistra in diskutil resetUserPermissions / `id -u` i Terminal och tryck sedan på returtangenten.
    På tangentbordet för amerikansk engelska finns tecknet ` ovanför tabbtangenten.
  8. Om du får ett meddelande från Terminal om att nollställningen av behörigheter misslyckades hoppar du till nästnästa avsnitt.
  9. När processen är slutförd startar du om din Mac.

Om du får ett meddelande från Terminal om att nollställningen av behörigheter misslyckades

När du följer tidigare steg och du får ett meddelande om att nollställningen av behörigheter misslyckades på användarens hemkatalog (fel -69841), följer du de här stegen.

Om Mac-datorn använder macOS Mojave

1. Avsluta Terminal.
  2. Välj Apple-menyn () > Systeminställningar och klicka på Säkerhet och integritet. Klicka sedan på Integritet.
  3. Klicka på låset  och ange ditt administratörslösenord.
  4. Markera Full skivtillgång i listan med objekt till vänster.
  5. Lägg till Terminal bland programmen med rätt till full skivtillgång: antingen använder du knappen Lägga till , eller också drar du programmet Terminal till utrymmet ovanför det.
  6. Öppna Terminal och ange sedan chflags -R nouchg ~.
  7. Ange diskutil resetUserPermissions / `id -u` igen.
  8. När processen är slutförd startar du om din Mac.
  9. Välj Apple-menyn () > Systeminställningar och klicka på Säkerhet och integritet. Klicka sedan på Integritet.
  10. Klicka på låset  och ange ditt administratörslösenord.
  11. Markera Full skivtillgång i listan med objekt till vänster.
  12. Nu kan du ta bort Terminal från programmen med rätt till full skivtillgång, eller avmarkera kryssrutan bredvid Terminal.

Om Mac-datorn använder macOS High Sierra eller tidigare

1. Ange chflags -R nouchg ~.
  2. Ange diskutil resetUserPermissions / `id -u` igen.
  3. När processen är slutförd startar du om din Mac.