Apple-hörsnäckor och statisk elektricitet

Du kan utsättas för en kort och svag elektrisk statisk stöt från hörsnäckorna när du lyssnar på din iPod, iPhone eller Mac.

Vad är det som händer?

När du använder hörsnäckor i områden där luften är mycket torr kan hörsnäckorna bygga upp statisk elektricitet. Dina öron kanske tar emot en liten elektrisk urladdning från hörsnäckorna. Om du tar emot en statisk stöt från dina hörsnäckor så betyder det inte att det är något fel på din enhet eller dina hörsnäckorna.

Det som inträffar påminner om att dra fötterna mot en matta och få en svag stöt när du rör ett dörrhandtag. Skillnaden är att den statiska laddningen inte byggs upp i din kropp, utan i enheten som hörsnäckorna är anslutna till. På samma sätt som när urladdningen sker i ditt finger när du rör ett dörrhandtag kan urladdningen ske genom hörsnäckorna.

Det här är inte begränsat till Apples hårdvara. Statisk elektricitet kan byggas upp i nästan all utrustning och urladdningen kan ske med hörlurar från alla tillverkare.

Varför skapas det statisk elektricitet i min enhet?

En del miljöer och åtgärder medför ökad risk för statisk elektricitet på din elektroniska enhet.

• Torra miljöer med låg fuktighet
  • Mycket blåsiga miljöer
  • När du tar ut och stoppar tillbaka enheten i fickan
  • Jogging eller andra fysiska aktiviteter med enheten
  • Kläder som är tillverkade av syntetiskt material, exempelvis nylon

Hur kan jag minska att statisk elektricitet byggs upp i min enhet?

Det finns flera åtgärder som du kan utföra för att minska statisk elektricitet.

Inomhus

• Öka luftfuktigheten. Du kan använda en bärbar luftfuktare eller justera fuktigheten på din luftkonditionering.
  • Spreja antistatisk spray i luften.
  • Använda antistatisk hudkräm om du har torr hud.
  • Använda kläder som är tillverkade av naturligt material, exempelvis bomull. Syntetiska material skapar lättare statisk elektricitet.

Utomhus

• Undvik att utsätta enheten för blåst genom att låta den ligga kvar i väskan eller fickan.
  • Undvik att ofta ta ut och stoppa tillbaka enheten i fickan. Statisk elektricitet kan byggas upp om enheten gnuggas mot vissa material.