Lösa oväntade avbrotts- eller startproblem i iTunes för Windows

Läs om vad du kan göra om iTunes för Windows Vista eller senare inte går att öppna, slutar svara eller stängs av oväntat.

Om iTunes för Windows Vista eller senare inte går att öppna, slutar svara eller stängs av oväntat följer du stegen nedan för att lösa problemet.

Innan du börjar hämtar och installerar du de senaste Windows-uppdateringarna för din PC och kontrollerar att du har den senaste versionen av iTunes.

Starta iTunes i säkert läge

När du öppnar iTunes i säkert läge isoleras programmet från störningar från insticksfiler eller skript som inte tillverkats av Apple. Du kan starta iTunes i säkert läge genom att hålla ned tangenterna Skift och Kontroll på tangentbordet när du öppnar iTunes.

Det visas ett meddelande när iTunes startas som anger att ”iTunes körs i säkert läge. De insticksfiler för bildeffekter som du har installerat har temporärt stängts av.”

Om problemet inte förekommer i säkert läge tar du bort insticksfiler från tredje part.

Koppla från datorns internetanslutning

Fel vid kommunikationen med iTunes Store och andra Apple-tjänster kan ibland skapa problem med start av iTunes. Om du inaktiverar anslutningen till dessa tjänster kan du kontrollera om funktionerna har problem som behöver lösas.

1. Koppla från datorns internetanslutning. Du kan till exempel stänga av Wi-Fi eller dra ur Ethernet-sladden.
  2. Öppna iTunes.

Om iTunes öppnas utan att problem uppstår provar du med att uppdatera dina drivrutiner. Om problemet kvarstår kontaktar du Apple-supporten för att få hjälp med att isolera det.

Om problemet kvarstår fortsätter du nedan.

Skapa ett nytt användarkonto

Gå till Microsofts webbplats för att läsa om hur du skapar nya användarkonton i Windows 8, Windows 7, Windows Vista eller Windows XP.

Om samma problem uppstår med ett nytt användarkonto går du vidare till Systemrelaterade problem. Om samma problem inte uppstår går du vidare till Användarspecifika problem.

Användarspecifika problem

Om problemet enbart uppstår på ett visst användarkonto:

Skapa ett nytt iTunes-bibliotek för att kontrollera om problemet uppstår med ett nytt bibliotek. Om det löser problemet att skapa ett nytt iTunes-bibliotek återskapar du ditt gamla bibliotek i ditt nya.
Du kan byta tillbaka till ditt gamla bibliotek genom att stänga iTunes och sedan hålla skifttangenten på tangentbordet intryckt när du öppnar programmet igen.

Om problemet kvarstår:

Kontrollera om det finns problem med innehållsfiler. Ljudfiler kan ibland leda till att iTunes avslutas oväntat eller slutar svara när programmet analyserar förlustfri uppspelningsinformation. Om du vill ta reda på vilken fil som kan orsaka problemet följer du stegen nedan:

1. Avsluta iTunes.
  2. Navigera till mappen iTunes:
    Windows Vista: C:\Users\användarnamn\Musik\iTunes
    Windows 7 och Windows 8: C:\users\användarnamn\Min musik\iTunes
  3. Flytta iTunes-filen Library.itl till skrivbordet.
  4. Öppna iTunes. Ditt bibliotek är tomt.
  5. Tryck på tangenterna Kontroll och B på tangentbordet för att öppna iTunes-menyraden. Välj Arkiv > Lägg till mapp i bibliotek.
  6. Navigera till mappen där din musik finns:
    Windows Vista: C:\users\användarnamn\Musik\iTunes\iTunes Media
    Windows 7 och Windows 8: C:\users\användarnamn\Min musik\iTunes\iTunes Media
  7. Välj en artist, ett album eller en låt som du vill lägga till i biblioteket och dra den till iTunes-fönstret.
  8. Vänta tills iTunes har lagt till objektet i biblioteket och analyserat den förlustfria uppspelningen.
  9. Fortsätt att lägga till låtar i biblioteket om skanningen lyckas.
  10. Om det är problem med någon av filerna uppstår felet på nytt när du lägger till dem i biblioteket. Om problemet uppstår på nytt börjar du om med dessa steg och ser till att inte lägga till filerna som orsakade problemet.

Systemrelaterade problem

1. Leta efter oönskade program. Skadlig programvara kan hindra iTunes från att öppnas eller leda till att det avslutas oväntat. Kontrollera att din säkerhetsprogramvara är uppdaterad och sök igenom systemet.
  2. Prova att justera inställningarna för säkerhetsprogramvaran. Läs mer om att lösa problem med säkerhetsprogramvara.
  3. Kontrollera att iTunes är korrekt installerat. En felaktig installation av iTunes kan orsaka många olika problem. Läs om att installera om iTunes.
  4. Uppdatera datorns drivrutiner. Inaktuella drivrutiner på datorn kan leda till att iTunes och andra program beter sig oväntat. Läs om hur du uppdaterar datorns drivrutiner.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.

Senast ändrad: